Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2013 08:53 - ръководство за успешен живот
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 2763 Коментари: 0 Гласове:
1




„ДОБРЕ зная‚ о, Йехова‚ че пътят на човека не зависи от него. Не е дадено на човека, който ходи, дори да направлява стъпките си. Поправяй ме, о, Йехова.“ — Йеремия 10:23, 24, NW.

Библейският писател Йеремия написал тези думи преди около 25 века. Окаяното състояние на човечеството след хилядите години следване на човешко ръководство доказва неоспоримата истинност на това твърдение. Но ти може да запиташ: ‘Къде може да се намери достойно за доверие ръководство?’

Стихът, цитиран по–горе, посочва един източник на достойно за доверие ръководство и указания, който е значително по–висш от човека — Създателя на човека‚ Йехова Бог. Беспорно никой не знае устройството и потребностите на човека по–добре от нашия Създател. И все пак — дали Бог е заинтересуван от това да ни дава такива ръководство и указания? Как той прави това? Имат ли те практично приложение в нашето време?

Устроени да получаваме божествено ръководство

Добре известно е, че една принципна разлика, отделяща човека от животните, се съдържа в конструкцията, възможностите и функциите на човешкия мозък. При животните почти всички мозъчни функции са програмирани и образуват онова, което бива наричано инстинктивна мъдрост. Що се отнася до хората, положението е по–различно. — Притчи 30:24–28, NW.

За разлика от мозъка на животните‚ голяма част от човешкия мозък е без предварително установена програма. Бог е надарил хората с качеството на свободната воля, което им дава възможност да вземат разумни решения и да проявяват висши качества — любов, великодушие, безкористност‚ справедливост и мъдрост.

Дали е логично да смятаме, че Бог би сътворил човека с такива умствени способности, без да осигури някакъв вид ръководство за това как най–добре да бъдат използувани? Бог ръководел пряко първите хора. (Битие 2:15–17, 19; 3:8, 9) Дори и след грехопадението на човека, Йехова продължил да ръководи верните мъже и жени, най–вече посредством своето вдъхновено Слово‚ Библията. (Псалм 119:105) Това позволява на хората да се справят успешно с ежедневните житейски трудности, като използуват мъдро своята свободна воля.

Божественото авторство на Библията

Какво прави Библията надежден източник на ръководство? Първо, тя съдържа информация, която само Създателят може да даде. Библията описва историята на събития, които са се случили много преди появата на човешки живот. Например, тя представя историята на това как земята била подготвяна последователно и на етапи за появата на човека. (Битие, глави 1‚ 2) Макар че това било записано в Библията преди повече от 3000 години, то е в хармония със съвременните научни представи.

Дълго преди човечеството като цяло да приеме, че земята е кръгла, Библията заявила: „[Бог] простира севера върху празния простор; окача земята на нищо.“ (Йов 26:7) Освен това, Библията разкрива, че „има Един, който обитава над кръга на земята, жителите на която са като скакалци пред него“. (Исаия 40:22, NW) Само Бог, Създателят, би могъл да съобщи тази подробност.

Способността да се предвижда бъдещето не била дадена в дар на човека. По–скоро Създателят предсказва бъдещето чрез страниците на Библията. Бог вдъхновил пророк Исаия да напише за Него: „Аз съм Бог, и няма друг; Аз съм Бог, и няма подобен на Мене, който от началото изявявам края, и от древните времена нестаналите още неща.“ — Исаия 46:9‚ 10.

Библията доказала, че тя може да предсказва края още от началото с поразителна точност. Например‚ тя предсказала издигането, разгрома и отличителните белези на основните световни сили през хилядолетната човешка история. Тези забележителни пророчества били написани столетия преди тяхното изпълнение, в някои случаи дори хилядолетия. Следователно Библията точно предсказва съвременните събития, както и техния окончателен край. Библията е уникална и защото показва пътя за спасение по време на унищожението на несъвършените човешки правителства при Армагедон — „войната във великия ден на всемогъщия Бог“. Божието Царство под властта на Неговия Син‚ Исус Христос, ще извърши това велико дело. — Откровение 16:14, 16; 17:9–18; Даниил‚ глави 2‚ 8.

Винаги полза — никога вреда

Човешката мъдрост е несъвършена; от това следва, че човешкият съвет не винаги е полезен‚ макар че може би е даден с добри намерения. Но това не се отнася за библейския съвет. Самият Бог казва: „Аз съм Господ [Йехова — NW] . . . който те учи за ползата ти, който те води в пътя, по който трябва да ходиш. Дано би послушал ти заповедите Ми! Тогава мирът ти щеше да бъде като река, и правдата ти като морските вълни.“ — Исаия 48:17‚ 18.

Божественото ръководство ни помага да степенуваме нещата по важност и да се придържаме към висши стойности в живота. Докато съвременното общество поставя ударението върху материалните постижения и цели, Библията подчертава колко ценно е за нас да „не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни“. (2 Коринтяни 4:18) По този начин ние сме насърчени да си поставяме най–хубавите цели в живота‚ а именно — духовни цели, свързани с изпълнението на божията воля, най–основната от които е вечен живот в една справедлива нова система.

Когато християнинът полага усилия да изпълнява тези възвишени цели‚ библейският съвет му помага да води възможно най–добрия начин на живот в тази зла система на нещата. Съвременната човешка мъдрост е склонна да насърчава философията „да се работи колкото е възможно по–малко и да се получава колкото се може повече“. От друга страна, Библията ни казва, че „ленивата ръка докарва сиромашия, а трудолюбивата ръка обогатява“. Апостол Павел написал на християните от еврейски произход: ‘Уверени сме, че имаме чиста съвест и искаме да се обхождаме във всичко честно.’ — Притчи 10:4; Евреи 13:18.

Библията дава практични съвети и относно семейната уредба. Тя установява конкретно ролята както на мъжа, така и на жената в брачната уредба, а също и правилния начин за отглеждане и възпитаване на децата. Библията казва: „Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. . . . Жената да се бои от мъжа си [да има дълбоко уважение към мъжа си — NW]. Деца, покорявайте се на родителите си . . . И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господне.“ Следването на превъзходните съвети на Създателя допринася в най–голяма степен за стабилността и щастието на семействата. — Ефесяни 5:21–6:4.

Сигурно бъдеще за онези, които следват божието ръководство

Писаното Слово на Бога посочва разрешението, което има Бог за всички проблеми на човечеството. Много скоро Йехова Бог ще премахне настоящата система на нещата заедно с всичките ѝ болки‚ несправедливости и страдания и ще я замени със своята праведна нова система. Библията описва това във 2 Петър 3:7–10, като допълва в 13 стих: „А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.“ Това представлява най–добрата възможна новина, която изобщо би могла да бъде дадена на човешкия род. Именно това е посланието, което Библията представя и което Свидетелите на Йехова проповядват в повече от 200 страни и морски острови.

Когато божията воля бъде приложена по цялата земя, целият човешки род ще извлече полза от следването на превъзходното ръководство на своя Създател, Йехова. Никога вече няма да има проблеми като бедност‚ престъпност и наркомания. Никога вече човечеството няма да бъде измъчвано от болести, старост и смърт. Човешкият род ще бъде издигнат до съвършенството, което са имали нашите прародители, преди да се разбунтуват срещу божието ръководство.

Колко хубаво последната книга на Библията обобщава щастливото състояние на онези, които уповават на божественото ръководство! Откровение 21:4‚ 5 казва: „[Бог] ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.“ Нашият Създател е обещал това, казвайки: „Ето, подновявам всичко.“ Той добавя: „Тия думи са верни и истинни.“

Какво очаква Бог от нас, за да получим тези благословии? Апостол Павел обяснява, че божията воля е „да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината“. (1 Тимотей 2:4) Свидетелите на Йехова сърдечно те канят да достигнеш това точно познание на истината посредством едно задълбочено изучаване на Библията. Посредством старателното изследване на божията воля, ти също можеш да научиш от опит, че божествената мъдрост е единственото достойно за доверие ръководство в тези опасни времена. Неотложността на времето ни показва все повече и повече, че трябва настоятелно да следваме това ръководство!

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 994226
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930