Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2013 19:12 - Дали библейския морал е най- добрия?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 3190 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2013 19:15



„ОБЩЕСТВОТО се нуждае от система от основни ценности, която осигурява на неговите членове сигурност и ръководство.“ Това казал един опитен немски писател и телевизионен водещ. Той наистина има право. За да може човешкото общество да бъде стабилно и преуспяващо, хората трябва да имат здрава основа от всеобщо приети стандарти, които определят какво е правилно или погрешно, добро или лошо. Въпросът е: Кои стандарти са най – добри както за обществото, така и за хората, които го съставляват?

Ако бъдат възприети моралните стандарти на Билията, те ще помогнат на отделния човек да води стабилен щастлив живот. Това от своя страна ще направи обществото от хора, които съблюдават тези ценности, по – щастливо и по – стабилно. Дали наистина е така?

Нашият Създател направил Адам, а след това и Ева, за да му бъде партньорка. Техният съюз бил първият брак в историята и трябвало да представлява трайна връзка. Бог казал: „Ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си.“ Около 4000 години по – късно Исус Христос повторил този стандарт за брака за всички свои последователи. След това осъдил извънбрачните сексуални отношения. — Битие 1:27, 28; 2:24; Матей 5:27–30; 19:5.

Според Библията два основни ключа към щастие в брака са любовта и уважението от страна на двамата партньори. Съпругът, който е главата на дома, трябва да проявява неегоистична любов, като желае най – доброто за своята съпруга. Той трябва да живее с нея „благоразумно“ и ‘да не се ожесточава гневно’ спрямо нея. Съпругата трябва да се отнася към съпруга си с „дълбоко уважение“ (NW). Ако брачните партньори следват тези принципи, повечето трудности в семейството могат да бъдат избегнати или преодолени. Съпругът ще иска да бъде привързан към своята съпруга, а тя — към него. — 1 Петър 3:1–7; Колосяни 3:18, 19, NW; Ефесяни 5:22–33.

Дали библейският стандарт човек да бъде вярно привързан към своя партньор допринася за щастие в брака? Обърни внимание на резултатите от едно проучване, проведено в Германия. Хората били запитани кои фактори са важни за един добър брак. На първо място била взаимната вярност. Нима няма да се съгласиш, че женените хора са много по – щастливи, когато знаят, че партньорът им е верен?

Но ако съпругът и съпругата имат сериозни разногласия? Ако любовта им охладнее? Нима в такъв случай не е по – добре бракът да бъде прекратен? Или все още има смисъл човек да следва библейския стандарт за вярно придържане към партньора си?

Библейските писатели признали, че всички съпружески двойки ще имат проблеми поради човешкото несъвършенство. (1 Коринтяни 7:28) Въпреки това съпрузите, които се придържат към моралните стандарти на Библията, се опитват да си прощават и заедно да се справят с трудностите. Разбира се, има обстоятелства — като например прелюбодейство или физическо малтретиране, — при които един християнин с право може да мисли за раздяла или развод. (Матей 5:32; 19:9) Но ако прибързано сложи край на брака без много сериозни причини, или за да се ожени за друг, той проявява егоистично незачитане на другите. Това със сигурност не носи стабилност или щастие в живота

Петър усещал, че бракът му е изгубил предишния си плам. Затова изоставил жена си и започнал да живее с Моника, която била напуснала своя съпруг. Как се развили нещата? След няколко месеца Петър казал относно живота с Моника: „Не е толкова лесно, колкото си представях.“ Защо? При новото му съжителство човешките недостатъци се виждали точно толкова ясно, колкото и при предишното. Не стига това, ами неговото прибързано и егоистично решение му навлякло сериозни финансови проблеми. Освен това децата на Моника били емоционално потиснати от голямата промяна в живота на тяхното семейство.

Както показва този случай, когато бракът преживява бурни времена, напускането на кораба много рядко решава проблема. Вместо това когато се сблъскаме с буря, живеенето според моралните ценности на божието Слово, Библията, често може да помогне на брака да не потъне и да го въведе в по – спокойни води. Така станало с Томдор и Дорина..

Те били женени повече от 30 години, когато Тодор започнал много да пие. Дорина изпаднала в депресия и двамата започнали да говорят за развод. Тя споделила това с една Свидетелка на Йехова. Свидетелката показала на Дорина какво казва Библията за брака и я насърчила да не бърза да се разделя със съпруга си, а първо заедно да положат усилия да се опитат да намерят решение на проблема. Дорина постъпила така. След няколко месеца вече никой от двамата не говорел за развод. С Тодор разрешавали проблемите си заедно. Следването на библейските съвети заздравило техния брак и им дало време да изгладят разногласията.

 

Милиони хора, внимателно изследващи светите Писания, са разбрали, че библейските съвети са основани на божествената мъдрост, която многократно превъзхожда човешкото мислене. Тези хора смятат, че Библията е достойна за доверие и е приложима в живота в нашия съвременен свят. Те знаят, че за тях е най – добре да се вслушват в съветите на божието Слово.

Затова тези хора приемат присърце библейския съвет: „Уповавай на Господа от все сърце, и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него, и Той ще оправя пътеките ти.“ (Притчи 3:5, 6) Като правят това, те значително подобряват своя живот и са от полза също за живота на околните. Тези хора развиват твърда увереност в „бъдещия живот“, когато всички хора ще следват библейския морал. — 1 Тимотей 4:8.

 

 Статия от списание Стражева кула-1.11.200г. издавано от Свидетели на Йехова.




Тагове:   брак,   морал,   библия,   семейство,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996740
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930