Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2013 12:23 - Важно ли е как прекарваме времето за развлечения?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1790 Коментари: 0 Гласове:
0



Уверявайте се в това какво е угодно на Господаря.“ (ЕФ. 5:10)

От БИБЛИЯТА разбираме, че  нашия Създател-Йехова Бог иска не просто да съществуваме, но и да се радваме на живота. Например в Псалм 104:14, 15 се казва, че той дава „храна, която расте от земята, и вино, което весели сърцето на човека, ... маслиново масло, за да лъщи лицето, и хляб, който укрепва човешкото сърце“. Наистина, благодарение на Йехова Бог имаме зърно, масло и вино, които да задоволяват нуждите ни. Освен това виното „весели сърцето“. То не ни е необходимо, за да живеем, но ни носи радост. (Екл. 9:7; 10:19) Йехова Бог иска да сме щастливи и сърцата ни да са изпълнени с „веселие“. (Деян. 14:16, 17) Затова не трябва да се чувстваме виновни, когато понякога отделяме време да наблюдаваме внимателно „птиците в небето“ и „полските кремове“ или да правим нещо друго, което ни освежава и обогатява живота ни. (Мат. 6:26, 28; Пс. 8:3, 4) Удовлетворяващият живот е „дар от Бога“. (Екл. 3:12, 13) Ако гледаме на свободното си време като на част от този дар, ще сме подбудени да го използваме по начин, който радва нашия Създател.*

Разнообразие и ограничения

 Тези, които гледат уравновесено на забавленията, признават, че можеш да прекарваш свободното си време по най–различни начини, но и че са нужни някои ограничения. Можем да сравним избора на развлечения с избора на храна. В различните части на света се предпочитат различни ястия. Това, което е вкусно за хората в една област, може да не е толкова апетитно за хората в друга. По подобен начин дадено развлечение може да е приятно за християните в една част на света, но да не е толкова привлекателно за християните, живеещи другаде. Дори тези, които живеят на едно и също място, може да имат различни предпочитания — занимание, което е разтоварващо за един (например четенето на хубава книга), за друг може да е скучно; или което за някои е освежително (като карането на колело), за други може да е изтощително. Ясно е, че по отношение на храната и развлеченията има възможност за разнообразие и лични предпочитания. (Рим. 14:2–4)

 Възможността за избор обаче не ни дава правото да вършим каквото си искаме. Нека се върнем към сравнението с храната. Дори да харесваме различни ястия, едва ли нарочно бихме яли нещо развалено. Това би било неразумно и опасно за здравето ни. По подобен начин дори да харесваме различни развлечения, не бихме избрали такива, които са изпълнени с насилие, застрашават живота ни или са свързани с неморалност. Те противоречат на библейските принципи и са опасни за физическото и духовното ни здраве. За да не прекрачваме границата, трябва предварително да определим дали развлечението, което ни харесва, е ползотворно, или не. (Еф. 5:10) Как да направим това?

 За да е ползотворно и приемливо в Божиите очи, забавлението трябва да е в съгласие с конкретни библейски принципи. (Пс. 86:11) Можеш да прецениш дали дадено развлечение е подходящо с помощта на три въпроса — какво, кога и с кого. Нека ги разгледаме един по един.

Какво включва развлечението?

 Преди да избереш някакво забавление, първо трябва да си зададеш въпроса „какво“, тоест „Какво е естеството на забавлението, което ми харесва?“. Помни, че в общи линии има два вида развлечения — първите са напълно неприемливи, а вторите може да са допустими. Кои спадат към първата категория? В този порочен свят много от забавленията са свързани с действия, които отявлено нарушават библейските принципи и Божиите закони. (1 Йоан 5:19) Истинските християни решително отхвърлят такива забавления. Сред тях са развлеченията, включващи садизъм, демонизъм, хомосексуализъм, порнография или насилие, както и тези, които представят неморалността в добра светлина. (1 Кор. 6:9, 10Откровение 21:8.) Като стоим далече от такива развлечения, независимо дали сме сами, или в компания, показваме на Йехова, че се отвращаваме от злото. (Рим. 12:9; 1 Йоан 1:5, 6)

Към втората категория спадат развлеченията, които не се съсредоточават върху действия, осъдени пряко в Божието Слово. В такива случаи трябва внимателно да съпоставим забавлението с възгледа на Йехова за добро и зло, изразен чрез библейските принципи. (Пр. 4:10, 11) След това трябва да вземем лично решение, което ще запази съвестта ни чиста. (Гал. 6:5; 1 Тим. 1:19) Какво ще ни помогне? Преди да опитаме ново ястие, първо искаме да разберем какви са основните му съставки. По същия начин, преди да изберем някакво развлечение, трябва да установим какво се включва в него. (Еф. 5:17)

 Например подобно на много хора може да харесваш спортните игри. Те са забавни и вълнуващи. Какво да кажем обаче, ако харесваш някой спорт заради агресивната надпревара, високия риск, физическите наранявания, бурните празненства, националистичния дух или подобни „съставки“? След като помислиш какво се включва в това развлечение, вероятно ще прецениш, че то е в противоречие с мисленето на Йехова и с посланието за мир и любов, което известяваме. (Иса. 61:1; Гал. 5:19–21) От друга страна, ако „съставките“ на някое забавление са добри в очите на Йехова, то може да ти донесе полза и да те освежи. (Гал. 5:22, 23 Филипяни 4:8.)

Кога ще се забавлявам?

Вторият въпрос, който трябва да си зададеш, е „кога“, тоест „Кога ще се забавлявам и колко време ще отделя за даденото забавление?“. Отговорът на въпроса „какво“ показва какви са ценностите ни — кое смятаме за приемливо или за неприемливо. Отговорът на въпроса „кога“ разкрива приоритетите ни — кое смятаме за важно или за маловажно. Тогава как да определим дали поставяме забавленията на правилното им място?

 Исус Христос казал: „Обичай своя Бог, Йехова, с цялото си сърце, с цялата си душа, с целия си ум и с цялата си сила.“ (Мар. 12:30) Следователно любовта към Йехова трябва да е на първо място в живота ни. Ще покажем, че това е така, ако следваме съвета на Исус: „Търсете първо царството и Божията праведност и всичко останало ще ви бъде прибавено.“ (Мат. 6:33) Как Исусовите думи могат да ни помогнат да определим колко важни трябва да са развлеченията за нас и колко време да им отделяме?

Исус казал „търсете първо царството“, а не „търсете само царството“. Очевидно той знаел, че ще трябва да се стремим към много други неща в живота освен към Царството. Нуждаем се от дом, храна, облекло, образование, работа, почивка и т.н. Но сред всички неща, които „търсим“, само едно трябва да е на първо място — Царството. (1 Кор. 7:29–31) Това ще ни подбуди да разпределяме всички второстепенни дейности, включително развлеченията, по такъв начин, че да можем да изпълняваме основната си дейност — да подкрепяме интересите на Царството. Ако правим това, забавленията ще ни носят полза.

Затова, преди да изберем дадено развлечение, трябва да определим първо колко време ще ни отнеме то и второ дали си заслужава да отделим това време. (Лука 14:28) Ако заради него ще пренебрегнем такива важни дейности, като личното изучаване на Библията, семейното поклонение, посещаването на събранията или участието в проповедната служба, то не си струва. (Мар. 8:36) Но ако ще ни освежи и ще ни даде сили да извършваме службата си, може да сметнем, че отделеното за него време си заслужава.

С кого ще бъда?

Третият въпрос, който трябва да си зададеш, е „с кого“, тоест „С кого искам да бъда в свободното си време?“. Защо е важно да помислиш за този аспект на развлеченията? Защото качеството на нашите развлечения зависи до голяма степен от компанията ни. Точно както едно ястие ни е по–вкусно, когато сме с добри приятели, дадено развлечение ни е по–приятно, когато сме в добра компания. Затова не е чудно, че мнозина от нас, особено младите, обичат да прекарват свободното си време с други хора. Но за да бъдат развлеченията ни ползотворни, трябва предварително да определим с какви хора ще общуваме и с какви не. (2 Лет. 19:213:20; Як. 4:4.)

 Исус ни е дал чудесен пример как да избираме приятелите си. Той обичал хората още от създаването им. (Пр. 8:31) Докато бил на земята, проявявал любеща загриженост към всички. (Мат. 15:29–37) Но макар че се отнасял приятелски към хората като цяло, Исус бил близък приятел само с онези, които отговаряли на определени изисквания. Той казал на единайсетте си верни апостоли: „Вие сте мои приятели, ако вършите онова, което ви заповядвам.“ (Йоан 15:14;  Йоан 13:27, 30.) Исус приемал за свои приятели единствено тези, които го следвали и служели на неговия баща-Йехова Бог
Затова, когато мислиш дали някой може да ти бъде близък приятел, или не, ще е мъдро да помниш думите на Исус. Запитай се: „Дали с думите и действията си този човек показва, че се подчинява на заповедите на Йехова и Исус? Има ли същите ценности и морал като мене? Общуването с него ще ме насърчи ли да поставям Царството на първо място в живота си и да съм лоялен служител на Йехова?“ Ако си сигурен, че отговорът на тези въпроси е „да“, значи си намерил добър приятел, с когото да прекарваш свободното си време. (
Псалм 119:63; 2 Кор. 6:14; 2 Тим. 2:22.)

Приемливи ли са нашите развлечения?

 Накратко разгледахме три аспекта на развлеченията — качеството, количеството и компанията. За да бъдат ползотворни, забавленията ни трябва да отговарят на библейските стандарти във всеки от тези аспекти. Затова, преди да изберем някакво развлечение, трябва да го анализираме. Относно качеството искаме да разберем: „Какво включва развлечението? Благопристойно ли е, или е безнравствено?“ (Пр. 4:20–27) Относно количеството искаме да знаем: „Колко време ще се забавлявам? Разумно ли е да отделя толкова време?“ (1 Тим. 4:8) Относно компанията трябва да определим: „С кого ще бъда? Какви приятели са тези хора — добри или лоши?“ (Екл. 9:18; 1 Кор. 15:33)

 Ако дадено забавление не отговаря на библейските стандарти в някой от тези три аспекта, то не е приемливо. От друга страна, ако развлеченията ни са в хармония с Библията във всяко отношение, те ще носят слава на Йехова и ще са ни от полза. (Пс. 119:33–35)

Затова, когато си избираме развлечения, нека се стремим да правим каквото е подходящо, когато е подходящо и с когото е подходящо. Нека всички ние имаме искреното желание да следваме библейския съвет: „Когато ядете, когато пиете или когато вършите нещо друго, вършете всичко, за да прославяте Бога.“ (1 Кор. 10:31)

В тази статия думите „развлечения“ и „забавления“ се използват като синоними за всички дейности, които вършим в свободното си време за освежение и удоволствие
Сттията е от сайта на Свидетели на Йехова:
.http://www.jw.org/bg/





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997172
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930