Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2013 14:42 - как да управляваме времето
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1715 Коментари: 0 Гласове:
4



В мъдрата книга на Бог -Библията , има чудесни стихове , които имат отношение към въпроса за времето и това как ние го упраавляваме.
Ако изкаме да освободим място в графика си и да имаме необходимото време , е необходимо да имаме ясна представа за нашите цености , да имаме ясни цели и действия за тяхното постигане..
Като начало е добре да определим нашите цености.Добре е да запишем, какви са 10 най-важни неща които ценим най много.Например, семейство,приятели , работа , образование , личностно развитие,пари , деховно развитие, и т. н .След това може да се запитаме , кое е най- важно за нас?
Следващата стъпка е да определим целите си, които искаме да постигнем.
А какво е разликата между цености и цели?
Ценостите са нещо трайно, докато целите важат до момента на тяхното постигане.
Добре е винаги целите да съответствуват на ценостите.
Например ако дме си поставили цел да станем богати.Как това се отразява на нашите цености.За сметка на какво сме готови да го постигнем?Как това ще се отрази на нас и на нащето усещане за щастие?
Друга важна цел може да бъде професионалната ни реализация.Тя също изисква да имаме една добра ценостна система.Да сме отговорни , честни , инициативни , добронамерени , гъвкави.....
Следващата важна стъпка е да определим конкретните действия , които ще ни приближават до поостигане на набелязаните цели.Това вече има отношение и към правилното планиране и разпредерление на нашето време.
Въпроса за управление на времето , не винаги е бил толкова важен.Във времето в което живеем обаче това се оказва съществен момент.
Все по - често хората споделят че не им стига времето."Нямам време" е често срещана фраза.
Ето защо Библията е отново надежден източник на мъдрост в който намерих съвет за това как да погледна на времето от гледна точка на Бог.В еклесиаст 3:1-8 се казва:
За всяко нещо си има време, има време за всяко дело под небесата:
2време за раждане и време за умиране, време за засаждане и време за изкореняване на засаденото,3време за убиване и време за лекуване, време за събаряне и време за строене,4време за плачене и време за смеене, време за жалеене и време за танцуване,5време за разхвърляне на камъни и време за събиране на камъни, време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане,6време за търсене и време за примиряване със загубата, време за пазене и време за изхвърляне,7време за
раздиране и време за зашиване, време за мълчание и време за говорене,
8време за обичане и време за мразене, време за война и време за мир.9

Колко важно е да можем да приемем , че ние трябва да сме управители на времето а не то нас да ни управлява.
Да си поставяме разумни цели и задачи и да си подреждаме приоритетно нещата , които трябва да свършим.Всичко това да бъде в съгласие с волята на Бог за нас а именно да изпитваме радост от живота си независимо от обстоятелствата в които се намираме.
В книгата на  пророк Авакуум 3:17-19, са записани следните стихове в това отношение:

17.Макар смокинята да не цъфти и лозата да не ражда плод, макар маслината да дава лоша реколта и по нивите да няма храна, макар овцете да са прогонени от кошарата и да няма говеда в обора,
18аз пак ще ликувам заради Йехова и ще се радвам заради Бога на спасението си.

19Върховният господар Йехова е моята жизнена сила, той ще ми даде крака като на кошута и ще ми позволи да ходя по високи места.“

Размисъла върху важните за нас неща и настройката да имаме една стабилна ценостна система ни гарантира наистина пълноценен и смислен живот с чувство на радост и удовлетворение.
В това отношение Библията остава най доброто средство за съвет и ръководство.
Доказателство е опита  на много хора , който намираме на нейните страници.
Вместо да си губим време в несмислени занимания и разговори , можем пълноценно да използуваме времето си за постигането на достойни цели.
Поздрав!





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997061
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930