Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2012 09:04 - смисъла на живота
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 2092 Коментари: 0 Гласове:
2



 

В книгата Еклесиас 2:14-16 са записани мъдри мисли на цар Соломон.

 

.Въобще цялата книга е един шедьовър от размисли за живота и неговия смисъл.Винаги когато я чета , осъзнавам , как Бог ми  говори и се опитвам да прозра смисъла на казаното.

 

14.Мъдрият вижда ясно, а безразсъдният ходи в пълен мрак. Но разбрах и това, че всички ги постига един край.

 

15И казах в сърцето си: „И мене ще ме постигне същият край, който постига и безразсъдния.“ Тогава защо съм бил мъдър, дори много мъдър? И казах в сърцето си: „И това е суета.“

 

16Мъдрия няма да го помнят много повече, отколкото помнят безразсъдния. В идните дни всеки ще бъде забравен. И как ще умре мъдрият? Така както и безразсъдният.

 

Възниква въпроса , какъв е моя  избор?Как да използувам времето което имам , за да изпълним целта на Бог за нас?

 

За да имаме отговор на тези въпроси обаче , трябва да знаем , какъв е бил божия план за хората и как моя живот се вписва в този план?

 

Когато продължа четенето стигам и до следните стихове: Еклесиаст 3:10-13

„Наблюдавах работата, която Бог е дал на човешките синове да вършат.11Той е направил всяко нещо хубаво на времето му. Вложил е и вечността в сърцето на хората, за да не могат да разберат напълно делата, които е извършил истинският Бог.12Разбрах, че няма нищо по–добро за тях, освен да се веселят и да правят добро през живота си,

13и всеки човек да яде, да пие и да се радва на добрите плодове от труда си. Това е дар от Бога”

 

Замислям се над последните думи.Разбирам , че удовлетворението от нещата , които правим, трябва да е като едно постоянно усещане на задоволство.Това да са добри неща и да носят полза , както на нас самите така и на другите.Ако е изпълнено това условие , Бог ни обещава , че няма как да не изпитваме радост.

 

Ето защо анализа на нашите чувства ще ни дава постоянно отговор на тези въпроси и така , ще можем да знаем дали изпълняваме целите на Бог за нас!Имам навика напоследък да си налагам удовлетворяваща настройка на мисъълта.
Преди време все бях недоволна и критична към себе си.Смятах че все не правя нещата добре.Това ме правеше нещастна и неудовлетворена.С времето започнах да променям този начин на мислене.КОГАТО РАЗБРАХ ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ АКО ТОВА , КОЕТО ПРАВЯ Е ДОБРО , ТРЯБВА ДА СЪМ ДОВОЛНА И ДА ИЗПИТВАМ РАДОСТ .

 

Ето и още един аспект от живота , който засяга мъдрия Соломон.Той има отношение и днес в нашите отношения.В Еклесиаст 4 :4 той казва:

 

„Видях, че целият труд и всичките умения в работата са свързани със съперничество между хората. И това е суета и гонене на вятъра.”

 

Отново няма как да не се съглася , че няма нищо ново под слънцето.
Живота доказва правотата на думите. От горния стих.Взаимоотношенията ни определено имат и такъв елемент.Ние имаме склонност да се сравняваме и да се доказваме. , което води до съперничество.А то е суетно чувство.Нашето АЗ ни кара да го проявяваме.

 

Добре е да размишляваме и за ценим записаното в Библейските книги.То има стойност и непреходна мъдрост.Да осъзнаем какъв е смисъла на живота е важно с цел правилно отношение и към събитията около нас.

 

 

 




Тагове:   живот,   смисъл,   радост,   цел,   суета,   чевства,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989342
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031