Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 07:46 - кардиологичните болници орязани
Автор: merita Категория: Новини   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
3



Свидетели сме на поредното административно недуразомение сътворено в кабинетите на НЗОК , което хвърли в смут ,както гражданите така и персонала на кардиологичните болници.
Става въпрос за решението , да се сложи лимит на приеманите и обработвани пациенти с инфаркт- не повече от 8 човека на ден.За тези 8 човека , касата ще плаща по лечението по  клиничната пътека  , но 9 пациент, дори и да умира ще е принуден или да си плати или да бъде върнат.
Като се има предвид цената на тези клинични пътеки , ще бъде непосилно повечето хора да могат да си позволят заплащането .
При положение , че такива болници покриват доста големи райони и хората са доволни , че могат да разчитат на бърза и навременна помощ,едно такова решение е меко казано цинизъм.
Няма човек със здрав разум който да приеме това административно недоразумение.Да се аргументира с чисто финансови доводи , това е сигурно начина да се защити НЗОК.
Когато обаче говорим за човешки живот , няма как да се водим само от финансови мотиви .Ясно е че парите не стигат и трябва да се разходват разумно.Орязването на бюджета обаче точно на тези звена , ще изиграе лоша шега за в бъдеще.
Това обрича на геноцид , боледуващите от сърдечни заболявания .Статистиката показва увеличаване както на броя на заболелите , така и спадане на възраста.За съжаление все повече млади хора се оказват с диагноза сърдечно заболяване.
Статистиката обаче показва и намаляване на смъртноста откакто са заработили четирите болници на БКИ- в Ямбол , Плевен , В.Търново и Варна.През времето в което те работят са спасени стотиици човешки животи.
Сега обаче ограничението за прием ще ограничи работата и ще постави на изпитание както болните , така и екипите .В момента , болниците имат, както капацитета , така и екипите , които да поемат пациенти.Този потенциял ще трябва да се редуцира.
В тези хора са направени инвестиции и са обучени за работа с модерна апаратура , която може да бъде използувана пълноценно но не и при новите лимити.
Ще ми се да вярвам , че хора които могат да вземат правилните решения , няма да допуснат това да се случи.
Право на всеки човек е да бъде лекуван и не би трябвало административно някой да го лишава от това право.
През времето , което работя в тази сфера , съм свидетел на доста неадекватни решения .Всяко едно , води до проблеми с които болните пациенти се налага да се борят. освен с болеста.Вместо да се улесняват , хората са принудени да преминават през какви ли не ситуации в търсене на решение на здравния си проблем.
Бюрокрацията обаче е толкова смазваща , че може да убие буквално човека.
Както винаги от едната страна на барикадата е чиновника , който борави с административните актове.За него това е работата , която трябва да свърши.Насреща сме ние пациентите , които сме превърнати в средство на търговия.
Не искам да звучи крайно но не мога да се сетя за нещо по меко.Така се чувствам лично аз.
Оставам все пак оптимис и вярвам че нещата ще намерят добро решение скоро време.
Вярвам че скоро ще живеем в  един нов свят в който наистина" ще живее праведност" и ще бъдем доведени до съвършенство,и няма да боледуваме и" смърт няма да има вече нито жалеене"Откровение21:4 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997002
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930