Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 18:10 - за иконите и Бог
Автор: merita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1357 Коментари: 2 Гласове:
1



Много искрени християни днес считат иконата като част от поклонението си към Бог.При това те се молят на иконите на различни светци.
Те споделят , че иконите ги приближават до Бог, който иначе им изглежда далечен и абстрактен.
Но правилно ли е това ,ние да решаваме, как да стигаме до Бог?Не е ли по- добре да научим, как Той  иска да правим това.
Исус Христос сам ни казва в Йоан4:23,24
"Ще настане време и вече е настанало , когато истинските християни ще се покланят с дух и истина на Бога.:"
Можем ли да представим Бог , който е" Дух" с нещо материално?НЕ
Колкото и красива да е иконата ,тя не може да представи истинската слава на Бога.Това са ръкотворни изображения.Знаем че сам Бог е забранил да се използуват такива изображения в поклонението към него .Изход 20:4,5
"Бягайте от идолопоклонство"-1Коринтяни 10:14
Навярно някой ще кажат че почитането на икони не е идолопоклонство.
Ако обаче обърнем внимание на Свещеното писание-Библията , ще видим че това крие опасност.
Факта , че хората придават на иконите чудотворна сила и ги почитат показва , че те разчитат на силата на иконата а не на Бог!
А от Божието слово знаем че Бог и никой друг не може да спасява.В него е силата да прави каквото е нужно.Затова и името му е Йеова-"Той причинава да става"
1Тим 2:5 ни казва:"Тъй като има един Бог и един посредник между Бога и човеците-Христос Исус."
Ето защо можем да считаме че поклонението на икони не е библейско и не може да донесе  благословии и спасение.
Това поклонение ни отдалечава от Бог Отец.
Например ако прочетем Исая 31:7,8 разбираме как и древните израелтяни избрания от Бога народ също са постъпвали нечестно и са си правили сребърни и златни идоли -дело на човешки ръце ,но за това са били порицавани от божиите пророци.
Тези примери от Библията могат да ни помогнат, когато размишляваме за това дали иконите и изображенията въобще са атрибути , които да използуваме и дали наистина те носят сила.
Сатана , този хитър ангел, използува всякакви начини , за да ни накара да си мислим, че така служим на Бог.Но се оказва че молейки се на иконите и светците, ние не отдаваме поклонение на Бог  и уповаваме не на този, на когото наистина трябва да уповаваме.
Знам , че много хора няма да се съгласят с моите думи, но аз основавам мислите си на това , което казва мъдрата книга -Библията и разсъждавам над примерите записани в нея.Защото смятам че са верни думите :"Цялото писание е боговдъхновено и полезно за поука , , за порицание , за възпитание в праведност. ......"-2Тимотей3:16


Тагове:   Бог,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Напълно вярно!
12.04.2008 15:52
Напълно си права!Не може да видим едно дърво на улицата(примерно),да идем да го отсечем-половината хвърляме в огъня,а от другата половина правим икона..Защо да ходим и да се кланяме на едно дърво,на една рисунка,която няма нито душа,крака или ръце..с какво може тя да ни помогне?Отговорът е - с НИЩО!
Слава на Господа Исуса Христа!Бог да те / ви благослови!Амин!
Ники
цитирай
2. merita - Радвам се, че мненията ни съвпад...
12.04.2008 17:17
Радвам се , че мненията ни съвпадат!Надявам се , че Божието слово ни разкрива истината , за това как Бог иска да му служим и ние трябва винаги да търсим отговорите на нашите въпроси именно в тази мъдра книга.Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996763
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930