Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2007 23:05 - за духовноста на човека
Автор: merita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1147 Коментари: 1 Гласове:
0



Оказва се че хората значително се различават в разбиранията си относно духовноста.За едни духовноста е тясно свързата с вътрешния свят на човека и неговите чувства.За други тя е тясно свързана с проявата на любов и начина по който възприемаме света и хората около себе си.Хиляди книги твърдят , че посочват пътя към постигане на истинска духовнаст, но много често  аз самата съм се чувствала объркана и неудовлетворена.В мъдрата книга Библията в Римляни8:6 се казва:
 Понеже копнежът на плътта значи смърт; а копнежът на Духа значи живот и мир.
Малко е плашещо казаното от Павел , но неговите думи показват че духовноста не е въпрос на предпочитания и нагласа.Това е въпрос на живот и смърт.
Според Библията такъв духовен човек се радва на мир още днес -както със самия себе си така и с Бог - а в бъдеще ще бъде благословен с вечен живот.
.23 Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.
Апостол Павел писал още , че за духовният човек е характерно , че притежава"ума на Христос"
С други думи , духовният човек мисли по същия начин , както месли Исус и следва неговите стопки.
21 Защото и на това сте призовани; понеже и Христос пострада за вас, и ви остави пример да последвате по Неговите стъпки;
Много хора днес твърдят , че са християни,но чесно казано начина им на живот съвсем не показва това.Защото според мен за да можем да придобием ума на Христос , първо трябва да разберем по какъв начин е мислел той.Имемнно това е първата стъпка към развиване на истинска духовност.Когато четем повествованията за живота на Исус и размишлявамевърху тези разкази от живота му записани в евангелията на Матей , Марко ., Йоан и Лука можем да опознаем тази личност .Подобно четене ни помага да "растем в незаслужената милост и познание за нашия господар и спасителИсус Христос"
В евангелието  си Лука писал , че Божеят свят дух бил излян върху Исус при покръстването му.Самия Исус обяснил на своите ученици , че е много важно човек да е ръководен от Святия дух- действената сила на Йехова Бог.Това е така защото божият дух има силата да променя мисленето на хората., така че то да наподобява "ума на Христос"

1 И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, света, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение. image
2 И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.

Святия дух изгражда в нас качества като:любов , радост , мир , дърготърпение, милост, вяра , мекота , самоконтрол.
Нека за моменто се замислим, ако сме наистина християни и искаме да следваме Христос в живота си , дали се стремим да проявяваме тези качества т.е плодовете на духа.Галатяни5:22,23
Ще споделя нещо , което се опитвам да правя.Всеки ден си казвам , че ще правя всичко възможно да подобрявам едно от тези качества в себе си.
Днес например на изпитание беше подложено моето дълготърпение и кротоста ми.Това предизвикателство обаче засили още повече желанието ми да следвам примера на Исус и въпреки предизвикателствата да положа усилия и да проявя тези качества в ъв възникналата ситуация.
Трябваше ми кратко време да превъзмогна негативните чувства и да се усмихна и да кажа , пред мен стои несъвършен човек и вместо да му се ядосвам ще се опитам да проявя разбиране и съчувствие .
Евангелията показват , че Исус често се молел на Бога.Той целенасочено отделял време за да общува със своя баща.Духовният човек също отделя такова време за молитва в което общува и споделя с нашия Създател.В молитвата си ние биваме водени от Святия дух .
Примерите записани в евангелията ни показват и още нещо от живота на Исус Христос. а именно неговата служба.Това което е правел е било проповядването на добрата новина за Божието царство.
Това което той оставя като заръка и на своите последователи е:
19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух, image
20 като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин].

14 И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.
От това разбираме , че един духовен човек е част от това организирано общество , което проповядва и разпространява добрата новина за новия свят на Бог .
Понеже, ето, създавам ново небе и нова земя; И предишните неща няма да се спомнят, Нито ще дойдат на ум-Исая65:17
.И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.-Откровение21:1
Като си отговорям на въпросите-:
Обичам ли да чета Библията?
Проявявам ли плодовете на духа?
Моля ли се често и искрено?
Споделям ли с други хора добрата новина за бъдещото божие царство?
мога да разбера дали имам духовна дагласа и дали материализма доминира в живота ми.
Не е лесно в днешния свят да си духовен човек ,защото машината на материализма гази и мачка образно казано духовните личности.Но да не забравяме че радоста и мира е нещото ,което имаме още сега.Да радостна съм въпреки всичко и имам вътрешния мир , който ми дава стабилноста .
Желая искрено всеки да има тази радост от живота още сега..




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - dohovnosta
16.04.2008 17:03
mnogo d1lgo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989283
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031