Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2013 21:35 - как се покланяме на Бог?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 6907 Коментари: 3 Гласове:
1




„РЕЛИГИЯТА е дълбоко вкоренена в човешката природа.“ Това са думи на професор Алистър Харди, записани в книгата му „Духовната природа на човека“. Резултатите от едно проучване, проведено наскоро, изглежда подкрепят това заключение. Проучването установило, че около 86 процента от хората на земята изповядват някаква религия.
Било разкрито още, че хората, които са вярващи, принадлежат към 19 основни религии, а онези, които твърдят, че са християни — към 37 000 различни деноминации, което е изключително голям брой. Нима това не те кара да се замислиш дали всички тези начини на поклонение са еднакво приемливи за Бога? Дали изобщо има значение как му се покланяме?
Ясно е, че не бихме могли да вземем решение по този жизненоважен въпрос единствено въз основа на своите чувства или на личното си мнение. Би било логично да се опитаме да разберем какво мисли самият Бог по този въпрос. За да направим това, трябва да се обърнем към Божието Слово, Библията. Защо? Защото Исус Христос казал в молитва към Бога: „Твоето слово е истина.“ (Йоан 17:17) А верният апостол Павел свидетелствал: „Цялото Писание е вдъхновено от Бога и полезно за поучаване, за порицаване, за поправяне на нещата.“ (2 Тимотей 3:16)
Библията показва, че не всяка форма на поклонение е приемлива за Бога. В историята намираме примери за различни форми на поклонение, които Бог приемал или отхвърлял. Като изследваме внимателно подобни примери, ще научим какво трябва и какво не трябва да правим, за да бъде нашето поклонение угодно на Бога.
Пример от древността
Посредством пророк Моисей Йехова Бог дал на израилтяните конкретни закони, които да ги научат как да му се покланят по приемлив за него начин. Когато те следвали тези напътствия, известни като Моисеевия закон, Бог ги приемал като свой народ и ги благославял. (Изход 19:5, 6) Въпреки тези благословии обаче хората от народа Израил не продължили да се придържат към поклонението, което било приемливо за Бога. Те многократно обръщали гръб на Йехова и възприели религиозните обичаи на жителите от заобикалящите ги земи.
През седми век пр.н.е., в дните на пророците Езекиил и Йеремия, много израилтяни пренебрегвали Божия закон и развили близки отношения с хората от околните народи. Тъй като следвали техните обичаи и участвали в празненствата им, израилтяните си създали една смесена религия. Мнозина от тях казвали: „Ще станем като народите, като племената на другите страни; ще служим на дървета и на камъни.“ (Езекиил 20:32; Йеремия 2:28) Те твърдели, че почитат Йехова Бог, но същевременно се покланяли на „отвратителни идоли“ (НС), като дори им принасяли децата си в жертва. (Езекиил 23:37–39; Йеремия 19:3–5)
Археолозите наричат тази форма на поклонение религиозен синкретизъм, или отдаване на поклонение на различни богове. Днес мнозина смятат, че в нашето плуралистично общество трябва да сме готови да приемаме всички неща, включително и по отношение на религията. Затова такива хора смятат, че няма нищо лошо да се покланят на Бога по начина, който им харесва. Дали наистина няма нищо лошо в това? Дали е важно единствено да сме толерантни и либерални? Нека разгледаме някои от особеностите на общоприетата сред неверните израилтяни религия и да видим докъде довел техният избор.
Смесеното поклонение на израилтяните
Центровете за смесено поклонение на израилтяните били „високите места“, или местните светилища. В тях имало жертвеници, поставки за благоухания, свещени каменни стълбове и дървени обредни стълбове, които вероятно били символ на Ашера, ханаанска богиня на плодородието. В Юда имало много такива места. В 4 Царе 23:5, 8 се споменават „високите места в Юдовите градове и околностите на Йерусалим, ... от Гева [северната граница] до Вирсавее [южната граница]“.
На тези високи места израилтяните ‘кадели на Ваала, на слънцето, на луната, на дванадесетте съзвездия, на цялото небесно множество’. Там имало ‘домове на мъже, които били храмови блудници’ (НС), а хората принасяли децата си в жертва „през огъня на Молоха“. (4 Царе 23:4–10)
Археолозите са открили стотици керамични статуетки в Йерусалим и Юда, които основно били намирани в останките на частни домове. Повечето от тях представляват гола женска фигура с неестествено големи гърди. Учените установили, че тези статуетки изобразяват богините на плодородието Астарта и Ашера. Смята се, че те са служели като „талисмани, които помагат при зачеването и раждането на деца“.
Как гледали израилтяните на тези центрове за смесено поклонение? Професор Ефраим Стърн от Еврейския университет установил, че много от тези високи места вероятно били „посветени на Яхве [Йехова]“. Някои надписи, открити при разкопките, изглежда подкрепят това твърдение. Например един такъв надпис гласи „Благославям те чрез [в името на] Яхве от Самария и чрез неговата ашера“, а друг — „Благославям, те чрез Яхве от Теман и чрез неговата ашера“.
Тези примери показват как израилтяните направили компромис, като смесили чистото поклонение на Йехова Бог със срамни езически обичаи. Резултатите от това били упадък в морално отношение и духовна тъмнина. Как гледал Йехова на тази форма на смесено поклонение?
Отношението на Бога към смесеното поклонение
Бог показал, че отхвърля и се възмущава от деградиралото поклонение на израилтяните, като заявил следното чрез пророк Езекиил: „Навсякъде, гдето живеете, градовете ще бъдат запустени, и високите места ще се изоставят, за да запустеят и да се развалят жертвениците ви, идолите ви да се строшат и да изчезнат, кумирите ви на слънцето да се съсекат, и изделията ви да се унищожат.“ (Езекиил 6:6) Няма никакво съмнение, че за Йехова подобно поклонение било напълно неприемливо и че той го отхвърлил.
Йехова Бог предсказал как щяло да бъде нанесено това унищожение с думите: „Ето, Аз ще изпратя ... слугата Ми Навуходоносора, вавилонският цар, та ще ги доведа против тая земя, и против нейните жители, и против всички тия околни народи; ще ги обрека на изтребление ... И цялата тая земя ще бъде пуста.“ (Йеремия 25:9–11) Както било предсказано, през 607 г. пр.н.е. вавилонците нападнали Йерусалим и унищожили напълно града и неговия храм.
Във връзка с унищожението на Йерусалим цитираният по–горе професор Стърн отбелязва, че археологическите разкопки „са ясно отражение на библейските източници (4 Царе 25:8; 2 Летописи 36:18, 19), които описват унищожението, опожаряването и събарянето на къщи и стени“. Той казва още: „Археологическите доказателства от този период от историята на Йерусалим ... могат да бъдат определени като едни от най–драматичните сред откритията, направени при разкопките на места, споменати в Библията.“
Каква е поуката за нас?
Основната поука за нас е, че Бог не приема поклонение, при което се прави опит да се смесят основани на Библията учения с догмите, традициите или ритуалите на други религии. Апостол Павел ясно разбрал и приел тази истина. Той бил юдей и бил обучен според закона на сектата на фарисеите. Какво направил Павел, когато научил и приел, че Исус е обещаният Месия? Апостолът казва: „Каквото и да бях придобил от това, заради Христос го сметнах за лишено от стойност.“ Той променил предишното си поведение и станал отдаден последовател на Христос. (Филипяни 3:5–7)
Като мисионер, Павел бил добре запознат с религиозните обичаи и философските идеи на различни народи. Затова той писал следното на християните в Коринт: „Какво общо има между светлината и тъмнината? Освен това нима има съгласие между Христос и Велиал? И какво общо има между вярващия и невярващия? И нима има съгласие между Божия храм и идолите? ... ‘„Затова излезте измежду тях и се отделете — казва Йехова — и повече не докосвайте онова, което е нечисто“’, ‘„и аз ще ви приема“’.“ (2 Коринтяни 6:14–17)
След като разбрахме, че за Бога има значение как му се покланяме, може да се запитаме: „Какво поклонение одобрява Бог? Как мога да се приближа до Бога? И какво трябва да направя аз лично, за да му се покланям по приемлив за него начин?“
Статия от списание Стражева кула-1.06.2008г издание на Свидетели на Йехова




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - Компромиси с чистото християнство
23.06.2013 15:30
Пример за два начина на поклонение има още по времето на Авел и Каин. Авел се покланя на Бога по Божия начин, докато Каин – но негов си начин. Бог приема поклонението на Авел, но не и това на Каин. Тогава става първото братоубийство в историята на нашата земя.
Списание „Стражева кула” дава примери за неправилно поклонение при израилтяните: поклонение на езическите богове и богини. Примери за неправилно поклонение има и в наше време. Правилно отбелязва списанието, че Бог е изявил волята Си в заповеди и закони. Някои от тях са отпаднали за нас. Исус Христос прикова на кръста наредбите и постановленията, изразени в церемониалния закон (жертвоприношения и др. свързани с тях служби), тъй като Той стана истинската жертва и символите отпаднаха.
Има други заповеди обаче, които не са отпаднали. Също както и при древните израилтяни, така и сега, чистото християнство е смесено с езичество. Например: никъде в Божието слово не е казано, че Втората Божия заповед: „Не си прави кумир или каквото и да е изображение на нещо, което е на небето горе, на земята долу или във водата. Да не им се кланяш, нито да им служиш” е отпаднала. Но! Християнските свети отци са премахнали Втората Божия заповед с цел да привлекат в църквата повече езичници. И за да не се чувстват те неудобно в новата си вяра, се въвежда поклонение не на идоли, а на статуи и икони. А за да станат заповедите пак 10, разделят Десетата заповед на две.
Тъй като езичниците се покланят на много богове, за да не им липсват, християнските свети отци въвеждат поклонение на светци (а не само на Исус Христос както изисква Писанието). И още: езичниците имат богини, а в християнството няма богини; вече се сещате: въвежда се поклонение на Дева Мария – и вълкът сит, и агнето цяло!
И последно: понеже езичниците се покланят на бога-Слънце, в неделя – ето още един компромис! Християните започват да се покланят като езичниците на Слънцето – излъчващо светлина. Не е ли това името на Луцифер? ИЗЛЪЧВАЩ СВЕТЛИНА!?!?!? Какъв поклон пред бившия Луцифер и сегашен Дявол и Сатана!!!
И както пише и сп. „Стражева кула”: на Бог не Му е все едно КАК Му се покланяме. Някои, които не обичат да се покоряват, казват: „Не е важно как се покланяме! Важно е, че обичаме – Бога и ближните си!”
Но в Библията не се казва „Бог е Любов, Любов, Любов Любов!” Казва се: „Бог е Свят, Свят, Свят, Свят!” – така казват ангелите в небето.
Бог е Свят и всички думи, които е произнесъл са СВЯТИ!
цитирай
2. merita - съгласна съм с допълнението ти
23.06.2013 23:12
За съжаление чистото поклонение е замърсено с езически обичаи.По времето на апостолите беше установен християнския ссбор .Тогава беше отменено например обрязването.На юдеи и езичници им беше проповядвато еднин нов начин на поклонение "с дух и истина"Вяра претворена в дела!Вяра като начин на живот!
Вяра основана на познание!Поздрав
цитирай
3. merita - съгласна съм с допълнението ти
23.06.2013 23:13
За съжаление чистото поклонение е замърсено с езически обичаи.По времето на апостолите беше установен християнския ссбор .Тогава беше отменено например обрязването.На юдеи и езичници им беше проповядвато еднин нов начин на поклонение "с дух и истина"Вяра претворена в дела!Вяра като начин на живот!
Вяра основана на познание!Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989317
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031