Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2013 17:06 - формула за щастие
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1833 Коментари: 0 Гласове:
0



Когато искат  да намерим отговор на някой въпрос, християните се обръщат към мъдрата книга на Бога-Библията.Векове наред хората са търсили формулата за щастие.Изписани са много „рецепти” които дават съвет за постигане на истинско щастие.

В Библията можем  да видим каква формула за успех ни е дал нашия Създател-Йехова Бог.ЙЕХОВА ни подкрепя и благославя, като негови лоялни служители. Вярно е, че срещаме много трудности. Но се радваме и на истинско щастие. Това не е изненадващо, тъй като служим на „щастливия Бог“ и неговият свети дух предизвиква радост в сърцата ни. (1 Тимотей 1:11, НС; Галатяни 5:22) Радостта е състояние на истинско щастие, произлизащо от очакването или придобиването на нещо добро. А нашият небесен Баща ни дава добри дарове. (Яков 1:17) Не е учудващо тогава, че сме щастливи!

Щастието се споменава често в книгата Псалми, например в 1 и 2 псалм. Първите последователи на Исус Христос приписват втори псалм на израилския цар Давид. (Деяния 4:25, 26, СИ) Неизвестният автор на първи псалм започва своята боговдъхновена песен с думите: „Блажен оня човек, който не ходи по съвета на нечестивите.“ (Псалм 1:1

Тайната на щастието

 Първи псалм ни разкрива защо богоугодният човек е щастлив. В песента псалмистът посочва няколко причини: „Блажен оня човек, който не ходи по съвета на нечестивите, и в пътя на грешните не стои, и в събранието на присмивателите не седи.“ (Псалм 1:1)

За да бъдем истински щастливи, ние трябва да се съобразяваме с праведните изисквания на Йехова. Захария и Елисавета, които имали радостта да бъдат родители на Йоан Кръстител, ‘били праведни пред Бога и ходели непорочно във всичките Господни заповеди и наредби’. (Лука 1:5, 6) Можем да бъдем щастливи, ако постъпваме по същия начин и твърдо отказваме да ‘ходим по съвета на нечестивите’.

Ако отхвърляме мисленето на нечестивите хора, няма да ‘стоим в пътя на грешните’. Това всъщност означава, че ние буквално няма да бъдем там, където често са те — местата за неморални развлечения или местата с лоша репутация. А ако се изкушаваме да се присъединим към грешниците в тяхното небиблейско поведение? Тогава нека се молим на Бога да ни помогне да действаме в съгласие с думите на апостол Павел: „Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?“ (2 Коринтяни 6:14) Ако уповаваме на Бога и сме ‘чисти по сърце’, ще отхвърляме нагласата и начина на живот на грешниците и ще имаме чисти подбуди и желания, и „нелицемерна вяра“. (Матей 5:8; 1 Тимотей 1:5)

За да сме угодни на Йехова, със сигурност не трябва ‘да седим в събранието на присмивателите’. Някои се подиграват по принцип на религиозните хора, но в тези „последни дни“ бивши християни, станали отстъпници, често изразяват крайно презрение в подигравките си. Апостол Петър предупредил събратята си по вяра: „Възлюбени, ... преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие? Защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така, както от началото на създанието.“ (2 Петър 3:1–4) Ако никога не ‘седим в събранието на присмивателите’, ще избегнем бедствието, което без съмнение ще ги сполети. (Притчи 1:22–27)

Ако не приемем началните думи на първи псалм присърце, може да изгубим духовността си, която сме изградили чрез изучаване на Писанието. Тогава животът ни ще стане от лош по–лош. Ако последваме съвета на нечестивите, това ще бъде първата стъпка към нашия духовен упадък. Ако направим това и започнем да общуваме с тях редовно, може дори да станем безверни отстъпници подиграватели. Така приятелството с нечестивите може да подхрани безбожен дух в нас и да унищожи взаимоотношенията ни с Йехова Бог. (1 Коринтяни 15:33; Яков 4:4) Нека никога не позволяваме това да се случи!

Молитвата ще ни помогне да се съсредоточаваме върху духовните неща и да избягваме другарство с нечестивите. „Не се безпокойте за нищо — пише Павел, — но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса.“ Апостолът ни подтиква към размисъл върху неща, които са истинни, които са честни, праведни, любезни, благодатни, добродетелни и похвални. (Филипяни 4:6–8) Нека постъпваме в хармония със съвета на Павел и никога да не се принизяваме до нивото на нечестивите.

Въпреки че отхвърляме делата на нечестивите, ние свидетелстваме тактично, както апостол Павел говорел с римския управител Феликс „за правда, за себеобуздание и за бъдещия съд“. (Деяния 24:24, 25; Колосяни 4:6) Ние проповядваме добрата новина за Царството на всякакви хора и се държим любезно с тях. Уверени сме, че онези, които имат „правилна нагласа за вечен живот“, ще станат вярващи и ще се наслаждават в закона на Бога. (Деяния 13:48, НС)

Той се наслаждава в закона на Йехова

Относно щастливия човек псалмистът казва още: Той „се наслаждава в закона на Господа и в Неговия закон се поучава [чете полугласно — НС] ден и нощ“. (Псалм 1:2) Като Божии служители, ние ‘се наслаждаваме в закона на Йехова’. Когато е възможно, по време на личното си изучаване и размисъл, може да четем „полугласно“, произнасяйки думите. Като четем така от Писанието, това ще остави траен отпечатък върху ума и сърцето ни.

Верният и разумен слуга“ ни насърчава да четем Библията всеки ден. (Матей 24:45) Поради силното ни желание да бъдем по–добре запознати с посланието на Йехова към човечеството, ще бъде добре да четем Библията „ден и нощ“ — да, дори тогава, когато по някаква причина не можем да спим. Петър ни насърчава: „Пожелавайте като новородени младенци чистото духовно мляко, за да пораснете чрез него към спасение.“ (1 Петър 2:1, 2) Намираш ли наслада в четенето на Библията всеки ден и размишляваш ли над нея и над Божиите цели понякога и през нощта? Псалмистът го правел. (Псалм 63:6)

Нашето вечно щастие зависи от това да намираме наслада в закона на Бога. Той е съвършен и праведен, и има голяма награда в спазването му. (Псалм 19:7–11) Ученикът Яков писал: „Който вникне в съвършения закон на свободата и постоянства, той, като не е забравлив слушател, но деятелен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си.“ (Яков 1:25) Ако наистина се наслаждаваме в закона на Йехова, няма да мине ден, в който да не отделяме внимание на духовните неща. Ще бъдем подтикнати ‘да изследваме Божиите дълбочини’ и да поставяме интересите на Царството на първо място в живота си. (1 Коринтяни 2:10–13; Матей 6:33)

Той ще бъде като дърво

 Псалмистът продължава да описва праведния човек: „Ще бъде като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, и чийто лист не повяхва; във всичко, що върши, ще благоуспява.“ (Псалм 1:3) Като всички несъвършени хора, и ние, които служим на Йехова, също изпитваме трудности в живота. (Йов 14:1) Може да сме преследвани или да имаме други изпитания, свързани с вярата ни. (Матей 5:10–12) Но с Божията помощ ние можем да издържим успешно изпитанията, точно както едно здраво дърво устоява на сравнително силен вятър.

Дърво, посадено в близост до постоянен източник на вода, не изсъхва в горещо време или по време на суша. Като боящи се от Бога личности, нашата сила идва от постоянен източник — Йехова Бог. Павел, който търсел помощ от Бога, могъл да каже: „За всичко имам сила чрез [Йехова], Който ме подкрепя.“ (Филипяни 4:13) Когато сме ръководени и духовно подкрепяни от светия дух на Йехова, ние не повяхваме, тоест не ставаме неплодотворни или духовно мъртви. Напротив, ние даваме плод в службата за Бога и също проявяваме плодовете на светия дух. (Йеремия 17:7, 8; Галатяни 5:22, 23)

 Използвайки еврейска дума, превеждана с „като“, псалмистът изразява сравнение. Той сравнява две различни неща, които имат подобна характерна особеност. Човекът и дървото са много различни, но изобилната зеленина на едно дърво, посадено до постоянен източник на вода, явно напомня на псалмиста за духовното благополучие на онези, които ‘се наслаждават в закона на Йехова’. Ако намираме наслада в Божия закон, дните ни ще станат като дните на дърво. Всъщност, можем да живеем дори вечно. (Йоан 17:3)

Когато следваме праведността, Йехова ни помага да издържаме изпитания и трудности. Ние сме радостни и резултатни в службата за Бога. (Матей 13:23; Лука 8:15) ‘Всичко, което вършим, благоуспява’, защото главната ни цел е да вършим волята на Йехова. Тъй като неговите цели винаги се осъществяват, а ние с радост изпълняваме неговите заповеди, затова благоуспяваме духовно. (Битие 39:23; Исус Навиев 1:7, 8; Исаия 55:11) Това е така дори когато изпадаме в неблагоприятни обстоятелства. (Псалм 112:1–3; 3 Йоан 2)

Привидният успех на нечестивите

 Само колко се различава животът на нечестивите от този на праведните! Може да изглежда, че нечестивите преуспяват в материално отношение за известно време, но те не преуспяват духовно. Това се вижда от следващите думи на псалмиста: „Не е така с нечестивите; но те са като плявата, която вятърът отвява. Затова, нечестивите няма да устоят в съда, нито грешните в събора на праведните.“ (Псалм 1:4, 5) Обърни внимание, че псалмистът казва: „Не е така с нечестивите.“ Той има предвид, че те не са като богоугодните хора, които преди това са описани като плодоносни, дългогодишни дървета.

Дори и да преуспяват материално, нечестивите нямат трайна сигурност. (Псалм 37:16; 73:3, 12) Те са като неразумния богат човек, за който Исус разказал в една притча, когато бил помолен да действа като арбитър по един въпрос, свързан с наследство. Исус казал на присъстващите: „Внимавайте и пазете се от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.“ Исус онагледил тази мисъл, като казал, че земята на този богат човек била толкова плодородна, че той планувал да събори житниците си и да построи по–големи, в които да складира добрата си реколта. След това човекът имал план да яде, да пие и да се весели. Но Бог казал: „Глупецо! Тая нощ ще ти изискат душата; а това, което си приготвил, чие ще бъде?“ За да подсили мисълта, Исус добавил: „Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога.“ (Лука 12:13–21)

Нечестивите ‘не богатеят в Бога’. Затова те имат сигурност и устойчивост колкото плявата, тънката обвивка на зърната на житото. В древни времена след жътва житото било закарвано на хармана — равно място, обикновено разположено нависоко. Там добитъкът теглел диканя върху житните класове, която имала каменни или железни остриета от долната си страна и която нарязвала стъблата и отделяла зърната от обвивките им. След това била използвана лопата за веене, с която се вземало от цялата купчина и се хвърляло срещу вятъра. (Исаия 30:24) Зърната падали върху хармана, а сламата и плявата били отвявани от вятъра. (Рут 3:2) След това зърното се пресявало през сито, за да се отдели от камъчета и други подобни ненужни неща, и вече било готово за съхранение или смилане. (Лука 22:31) Но плявата я нямало.

 Както зърната на житото падат на земята и остават на нея, а плявата бива отвяна, така и праведните ще останат на земята, а нечестивите ще бъдат премахнати от нея. Без съмнение ние сме радостни, че лошите хора ще изчезнат завинаги. И когато тях няма да ги има, хората, които намират наслада в закона на Йехова, ще бъдат богато благословени. Накрая послушното човечество ще получи Божия дар на вечния живот. (Матей 25:34–46; Римляни 6:23)

Благословеният ‘път на праведните’

Първи псалм завършва с думите: „Господ [Йехова — НС] наблюдава пътя на праведните; а пътят на нечестивите ще бъде погибел.“ (Псалм 1:6) Как Бог „наблюдава пътя на праведните“? Когато следваме праведния път, можем да бъдем сигурни, че нашият небесен Баща забелязва това, че спазваме неговите закони в живота си и гледа на нас с одобрение. Затова ние можем, а и трябва да прехвърляме тревогите си на него с увереност, че той наистина се грижи за нас. (Езекиил 34:11; 1 Петър 5:6, 7)

 ‘Пътят на праведните’ ще остане завинаги, а непоправимо злите хора ще бъдат погубени, защото Йехова ще издаде неблагоприятна присъда за тях. И техният „път“, или начин на живот, ще изчезне заедно с тях. Можем да сме уверени в изпълнението на думите на Давид: „Още малко, и нечестивият не ще го има вече; да! прилежно ще изследваш мястото му, и не ще се намери; но кротките ще наследят земята, и ще се наслаждават с изобилен мир. Праведните ще наследят земята и ще живеят на нея до века.“ (Псалм 37:10, 11, 29)

 Какво щастие ще изпитаме, ако имаме привилегията да живеем на една райска земя, в която няма да съществуват нечестиви и зли хора! Тогава кротките и праведните ще се радват на истински мир, защото постоянно ще се наслаждават в закона на Йехова. Преди това обаче „постановлението“ на Йехова трябва да влезе в сила. (Псалм 2:7а)

 

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989339
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031