Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2013 21:36 - Библията.учебник за това , как да живееш
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1820 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„БОЖИЕТО слово е живо, деятелно, по–остро от всеки меч, остър и от двете страни, . . . и издирва помислите и намеренията на сърцето.“ (Евреи 4:12) Това описание на нещата, които може да направи божието Слово, безспорно определя Библията като нещо повече от обикновена хубава книга.

„Нейното послание е толкова важно за нашия живот, колкото дишането“ — накратко казал един човек, който пише за религия. След това добавил: „Ако имаш предвид нашия копнеж и потребност от изцеляване днес и ако четеш Библията с оглед на тези неща, могат да последват учудващи резултати.“ Като лампа, която свети силно, Библията разпръсква светлина над много сложни въпроси и проблеми на днешния живот. — Псалм 119:105.

Мъдростта от Библията наистина има силата да оформя нашето мислене, да ни помага да решаваме проблемите си, да подобри качеството на нашия живот и да ни подготви с умения, необходими, за да се справяме с обстоятелствата, които не можем да променим. И най–важното — Библията ни дава възможност да опознаем и обичаме Бога.

Книга, която придава цел на живота

Авторът на Библията, Йехова Бог, ‘знае всичките ни пътища’. Той познава по–добре от нас нашите физически, емоционални и духовни потребности. (Псалм 139:1–3) Предвидливо той поставя ясни граници относно поведението на хората. (Михей 6:8) Трябва да искаме да научим тези граници и напътствия и да се стремим да живеем според тях. Онзи, който „се наслаждава в закона на Господа“, е щастлив — казва псалмистът. „Всичко, що върши, ще благоуспява.“ (Псалм 1:1–3) Безспорно си заслужава да изследваме тази перспектива.

Морис, един пенсиониран учител, винаги вярвал, че Библията има известна историческа и литературна стойност. Но бил скептичен относно това, че е вдъхновена от Бога. След като чул обяснение по въпроса защо Бог осигурил своето писано Слово на хората, Морис изследвал различни библейски пророчества. Като младеж, той бил учил история на древността, литература, естествени науки и география. Той признава, че се мислел за прекалено умен, което му пречело да види многото примери в подкрепа на това, че Библията е достоверна. „Бях впримчен от сляпата надпревара за удобства, богатство и удоволствия в живота. За съжаление бях непросветен и невеж относно красотата и истинността на най–великата книга, писана някога.“

Днес, на повече от 70 години, Морис прави връзка с разказа за това как Исус се явил на апостол Тома, като казва с благодарност: „Ръката ми е насочвана към ‘кървящите рани’, които ще прогонят завинаги от ума ми всички съмнения, че Библията е истината.“ (Йоан 20:24–29) Както с право казал апостол Павел, Библията издирва намеренията на сърцето и придава смисъл на живота. Тя наистина е учебник за това как да живееш.

Придаване на стабилност в един пълен с неприятности живот

Библията дава също съвети, които помагат на хората да се отърват от лошите навици. Даниъл успял да се пребори с нечистия навик да пуши, както и с гуляйджийството и злоупотребата с алкохол. (Римляни 13:13; 2 Коринтяни 7:1; Галатяни 5:19–21) Реално погледнато, за да се откажеш от такива навици и да облечеш „новата личност“, се изискват решителни усилия. (Ефесяни 4:22–24, NW) „Това беше предизвикателство — казва Даниъл, — защото сме много несъвършени.“ Въпреки всичко той успял. Днес Даниъл чете божието Слово всеки ден и така се държи близо до Йехова.

Докато растял, Даниъл много уважавал Библията, въпреки че никога не я бил чел, и се молел на Бога всяка вечер. Но нещо липсвало. Не бил щастлив. Повратният момент настъпил, когато Даниъл за първи път видял в Библията името на Бога. (Изход 6:3; Псалм 83:18) Оттогава нататък, когато се молел, той използувал името Йехова и молитвите му станали много по–лични. „За мен Йехова стана най–близката личност и все още е най–добрият ми приятел.“

Преди да изучава Библията, Даниъл имал мрачна представа за бъдещето. „Не е необходимо да си много интелигентен, за да видиш какво става в света — казва той. — Бях уплашен и се опитвах винаги да се занимавам с нещо, за да не мисля за това.“ След време Даниъл научил, че Бог ще установи справедливост за всички хора на изчистената земя, където послушното човечество ще се радва на вечен мир и щастие. (Псалм 37:10, 11; Даниил 2:44; Откровение 21:3, 4) Днес Даниъл има сигурна надежда. Укрепващото влияние на Библията му помага да има положителен възглед за живота.

Помощ за справяне с емоционални проблеми

Джордж бил на седем години, когато умряла майка му. Вечер се страхувал да си легне, тъй като не знаел дали щял да се събуди на следващата сутрин. Тогава той прочел онова, което казал Исус относно мъртвите и възкресението: „Иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа [на Исус], и ще излязат.“ Джордж се развълнувал и от Исусовите думи: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее.“ (Йоан 5:28, 29; 11:25) Тези мисли звучали разумно, логично и утешително. „Тази истина — казва Джордж — не само привлече ума ми, но докосна и моето сърце.“

Даниъл, за когото стана дума по–рано, също изпитвал някои страхове. Неговата майка не можела да се грижи за него, затова го изпратила да живее в различни сиропиталища. Той винаги се чувствувал като аутсайдер и мечтаел за сигурността да бъде част от някое любещо семейство. Накрая открил онова, което търсел, посредством изучаването на Библията. Даниъл започнал да се събира с християнския сбор на Свидетелите на Йехова и станал част от тяхното духовно семейство, в което усеща, че другите го приемат и обичат. Наистина, Библията носи практическа полза и емоционално удовлетворение.

Помни, че Йехова вижда онова, което е в сърцето ни, и знае какво търсим. Бог „преценява сърцата“ и дава „на всеки според пътищата му“. — Притчи 21:2, NW; Йеремия 17:10, NW.

Практични съвети за семейния живот

Библията дава практични съвети по въпросите, свързани с човешките взаимоотношения. Джордж казва: „Междуличностните противоречия или недоразумения са сред най–трудните ситуации в живота.“ Как се справя той с тях? „Ако усетя, че човек има нещо против мен, прилагам директния съвет от Матей 5:23, 24: ‘Помири се със своя брат.’ Самият факт, че мога да говоря за противоречието, дава резултати. Така мога да почувствувам мира на Бога, за който говори Библията. Това помага. Много е практично.“ — Филипяни 4:6, 7.

Когато съпругът и съпругата имат разногласия, и двамата трябва ‘да бъдат бързи да слушат, бавни да говорят и бавни да се гневят’. (Яков 1:19) Този съвет подобрява общуването. Джордж добавя: „Когато прилагам съвета да обичам жена си както себе си и да се отнасям към нея както към себе си, незабавно виждам резултатите. За нея е по–лесно да ме уважава.“ (Ефесяни 5:28–33) Да, Библията ни учи как да осъзнаваме своето несъвършенство и да се борим с него, а също и как успешно да се справяме с несъвършенството на другите.

Съвети, които устояват изпита на времето

Мъдрият цар Соломон казал: „Уповавай на Господа от все сърце, и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него, и Той ще оправя пътеките ти.“ (Притчи 3:5, 6) Колко прости и в същото време дълбоки са тези думи!

Библията е сила, причиняваща добро. Тя помага на хората, които обичат Бога, да приведат живота си в хармония с неговата воля и да намират щастие в това да „ходят в закона на Господа“. (Псалм 119:1) Независимо от обстоятелствата ни, Библията съдържа напътствия и съвети, от които се нуждаем. (Исаия 48:17, 18) Чети я всеки ден, размишлявай върху прочетеното и го прилагай. Това ще пази ума ти ясен и съсредоточен върху неща, които са неопетнени и ползотворни. (Филипяни 4:8, 9) Ще научиш не само как да живееш и да се радваш на живота, но и как да обичаш Създателя на живота.

По този начин за теб Библията ще стане нещо повече от обикновена хубава книга, както се е случило с милиони други хора. Тя наистина ще бъде учебник за това как да живееш.

Източник:http://www.jw.org/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - Не съвсем но
04.05.2013 22:18
почти е така. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997564
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930