Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 22:05 - не се усланяй на своя разум
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1800 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Уповавай се на Йехова с цялото си сърце и не се осланяй на своя разум.“ (ПР. 3:5)

РАБОТОДАТЕЛЯТ на Синтия* вече бил закрил някои отдели на фирмата и уволнил част от служителите си. Синтия се страхува, че ще бъде следващата. Какво ще прави, ако загуби работата си? Как ще си плаща сметките? Една християнка на име Памела иска да се премести там, където има по–голяма нужда от проповедници на Царството, но се пита дали да го направи? Самуел, един млад мъж, има друг проблем. Когато бил малък, той гледал порнография. Сега, когато е над 20–годишен, се изкушава отново да се върне към този навик. Как може да устои на това изкушение?На кого разчиташ, когато изпаднеш в трудно положение, вземаш важно решение или се бориш с изкушение? Дали разчиташ единствено на себе си, или ‘прехвърляш бремето си на Йехова’? (Пс. 55:22) В Библията се казва: „Очите на Йехова са насочени към праведните и ушите му — към техния вик за помощ.“ (Пс. 34:15) Колко е важно тогава да се уповаваме на Йехова с цялото си сърце и да не се осланяме на своя разум! (Пр. 3:5)

Можем да покажем, че се уповаваме на Йехова с цялото си сърце, като постъпваме според волята му. За тази цел е необходимо редовно да се обръщаме към него в молитва и усърдно да търсим неговото ръководство. За мнозина обаче да се уповават изцяло на Йехова е предизвикателство. Например една наша сестра на име Лин признава: „Дълго се борех със себе си, докато се науча да се доверявам напълно на Йехова.“ Защо това било така? Тя споделя: „Не поддържах връзка с баща си, а майка ми не обръщаше внимание нито на емоционалните, нито на физическите ми нужди. Затова много бързо се научих да се грижа сама за себе си.“ Заради миналото си Лин трудно се доверявала изцяло на другите. Друга причина един човек да разчита главно на себе си могат да бъдат личните му способности и успехи. Например осланяйки се на своя опит, един старейшина може да започне да решава въпроси, засягащи сбора, без първо да се обърне към Бога в молитва.

Йехова очаква от нас да полагаме искрени усилия в съгласие с молитвите си и да постъпваме според волята му. Как тогава можем да намерим равновесие между това да прехвърлим грижите си на него и ние самите да полагаме усилия при решаването на проблеми? Ако сме изправени пред вземането на важно решение, относно какво трябва да внимаваме? Защо е много важно да се молим на Бога, когато искаме да устоим на изкушение? Нека разгледаме отговорите на тези въпроси, като обсъдим някои примери от Библията.

Когато си в трудно положение
Относно юдейския цар Езекия Библията казва: „Следваше отблизо Йехова и не отстъпи от него, като спазваше заповедите, които Йехова беше дал на Моисей.“ Наистина ‘той се уповавал на Йехова, Богът на Израил’. (4 Царе 18:5, 6) Как постъпил Езекия, когато асирийският цар Сенахирим изпратил в Йерусалим свои представители, включително рапсака, заедно с голяма войска? Асирийците, които били силни воини, вече били превзели укрепените градове на Юда, и Йерусалим се превърнал в следващата цел на Сенахирим. Тогава Езекия отишъл в храма на Йехова, за да се помоли: „Йехова, Боже наш, моля те, спаси ни от неговите ръце, за да знаят всички царства на земята, че ти, Йехова, си единственият Бог!“ (4 Царе 19:14–19)

Езекия предприел действия в съгласие с молитвата си. Още преди да отиде в храма да се помоли, той наредил на хората да не отговарят на подигравките на рапсака. Също изпратил пратеници да потърсят съвет от пророк Исаия. (4 Царе 18:36; 19:1, 2) Езекия направил точно това, което трябвало. Той не се опитал да разреши проблема, пренебрегвайки волята на Йехова, и не потърсил помощ от Египет или от съседните народи. Вместо да се осланя на своя разум, той се уповавал на Йехова. След като ангел на Йехова убил 185 000 асирийци, Сенахирим се оттеглил и се върнал в Ниневия. (4 Царе 19:35, 36)

Анна, съпругата на левита Елкана, разчитала на Йехова, когато страдала, поради това че не можела да забременее. (1 Царе 1:9–11, 18) А пророк Йона, който бил избавен от корема на една голяма риба, се молил: „В страданието си извиках към Йехова и той ми отговори. От корема на гроба извиках за помощ и ти чу гласа ми.“ (Йона 2:1, 2, 10) Колко е утешително да знаем, че независимо в какво трудно положение се намираме, можем да се обърнем към Йехова с ‘молба за неговото благоволение Псалм 55:1, 16.)

От Езекия, Анна и Йона научаваме важен урок — какво не бива да забравяме в молитвите си, когато сме в трудно положение. Макар че и тримата изпитвали емоционална болка, от молитвите им разбираме, че те не били загрижени само за себе си и за решаването на проблема си. За тях най–важно било Божието име, чистото поклонение и вършенето на Божията воля. Езекия се измъчвал, тъй като бил хвърлен укор върху името на Йехова. Анна обещала да даде сина си, когото толкова много желаела, за служба в светия шатър в Сило. А Йона казал: „Ще изпълня всичко, което обещах!“ (Йона 2:9)

Когато се молим за помощ да се справим с трудностите, е добре да изследваме подбудите си. Дали най–важното за нас е да се освободим от проблема, или мислим за Йехова и неговото намерение? Ако страдаме, можем дотолкова да се вглъбим в собствените си проблеми, че духовните дейности да останат на заден план. Когато се обръщаме към Бога за помощ, нека съсредоточаваме мислите си върху Йехова, освещаването на името му и реабилитирането на върховенството му. Така ще имаме положителен дух, дори и да не получим желаното от нас решение на проблема. Възможно е отговорът на молитвите ни да е, че с Божията помощ трябва да издържим в трудната ситуация.  Исаия 40:29; Филипяни 4:13.)

Когато вземаш решения

Как постъпваш, когато си изправен пред вземането на важни решения? Дали първо решаваш какво да направиш и после се молиш на Йехова да благослови решението ти? Помисли какво направил юдейският цар Йосафат, когато моавците и амонците се съюзили да воюват против него. Юда била безсилна да се изправи срещу тях. Какви действия предприел Йосафат?

Библията казва: „Йосафат се изплаши от това и реши да търси Йехова.“ Той обявил пост в цяла Юда и събрал всички жители, „за да потърсят съвет от Йехова“. Тогава Йосафат застанал пред сбора на юдеите и жителите на Йерусалим и се помолил. В молитвата си той казал: „Боже наш, няма ли да издадеш присъда срещу тях? Понеже ние сме безсилни пред това огромно множество, което идва против нас, и не знаем какво да правим, но очите ни са насочени към тебе.“ Истинският Бог чул молитвата на Йосафат и избавил юдеите по чудодеен начин. (2 Лет. 20:3–12, 17) Несъмнено, когато вземаме решения, особено засягащи взаимоотношенията ни с Йехова, трябва да разчитаме на него, а не на своя разум.

Как трябва да постъпим, когато се сблъскаме с проблем, който изглежда лесен за решаване? Възможно е поради опита, който имаме, бързо да вземем решение. Можем да извлечем ценна поука от разказа за цар Давид. Когато нападнали град Сиклаг, амаликитците отвели в плен жените и децата на Давид, както и някои от хората му. Давид потърсил съвет от Йехова: „Дали да тръгна да гоня тези разбойници?“ Йехова му отговорил: „Гони ги, защото несъмнено ще ги настигнеш и ще освободиш пленниците!“ Давид послушал Йехова и върнал всичко, което амаликитците били заграбили. (1 Царе 30:7–9, 18–20)

 Малко след нападението на амаликитците филистимците дошли да воюват против Израил. Давид отново се обърнал към Йехова и получил ясен отговор. Бог му казал: „Върви, защото непременно ще предам филистимците в твоите ръце!“ (2 Царе 5:18, 19) После филистимците пак се изправили срещу Давид. Как щял да постъпи този път? Той можел да си мисли: „Вече два пъти се сблъсках с подобна ситуация. Ще воювам срещу Божиите врагове, както направих преди.“ Дали Давид потърсил ръководство от Йехова? Той не се осланял на опита си, а отново се обърнал към Йехова в молитва. Колко ли бил щастлив, че постъпил така! Този път той получил различен отговор. (2 Царе 5:22, 23) Следователно когато сме изправени пред подобна ситуация или проблем, трябва да внимаваме да не разчитаме единствено на опита, който сме придобили в миналото. Йеремия 10:23.)Тъй като всички сме несъвършени, дори и опитните старейшини, не трябва да забравяме да търсим ръководство от Йехова, когато вземаме решения. Обърни внимание какво направили Исус Навиев, приемникът на Моисей, и старейшините на Израил, когато при тях дошли хитрите гаваонци, преоблечени като хора от далечна земя. Без да се допитат до Йехова, Исус Навиев и другите бързо обещали мир на гаваонците, като дори сключили договор с тях. Въпреки че накрая Йехова подкрепил това споразумение, той се погрижил този случай, при който не било потърсено неговото ръководство, да бъде записан в Библията за наша полза. (Ис. Н. 9:3–6, 14, 15)

Когато се бориш с изкушения
Тъй като „законът на греха“ е в тялото ни, е необходимо да водим усилна борба срещу грешните си склонности. (Рим. 7:21–25) Но можем да бъдем победители в нея. Как? Исус казал, че молитвата е изключително важна, за да устоим на изкушение Лука 22:40.) Ако грешните желания или мисли продължават да ни измъчват дори след като сме се помолили на Бога, нека не спираме да искаме от него мъдрост, за да се справим с това изпитание. Ние сме уверени, че Йехова „дава на всички щедро, без да укорява“. (Як. 1:5) Освен това Яков писал: „Болен ли е [в духовно отношение] някой от вас? Нека повика старейшините на сбора и нека те се помолят за него, намазвайки го с масло в името на Йехова. И молитвата, изречена с вяра, ще излекува страдащия.“ (Як. 5:14, 15)

Наистина молитвата е много важна, за да устоим на изкушението, но също трябва да помним, че е важно да се помолим в подходящия момент. Да разгледаме случая на един млад мъж, за когото се говори в Притчи 7:6–23. На здрачаване той вървял по улицата, където се знаело, че живее една блудница. Подведен от многото ѝ увещания и съблазнен от ласкателствата на устните ѝ, той тръгнал след нея като бик, който отива на клане. Защо този млад мъж бил на това място? Той ‘нямал разумно сърце’, тоест бил неопитен, и вероятно се борел с погрешни желания. (Пр. 7:7, бел. под линия) Кога молитвата щяла да му помогне най–много? Разбира се, тя щяла да му е от полза по всяко време на срещата с жената. Но най–подходящият момент да се помоли бил, когато за първи път си помислил да тръгне по тази улица.

 Днес за един мъж може да е трудно да устои на изкушението да гледа порнография. Но да предположим, че той посещава сайтове в Интернет, за които знае, че съдържат предизвикателни снимки и клипове. Нима тогава не постъпва като младия мъж, споменат в Притчи, 7 глава? Само по какъв опасен път поема! За да устои на изкушението да гледа порнография, човек трябва да търси помощта на Йехова в молитва, преди да започне да отваря такива сайтове в Интернет.

 Да устоиш на изкушение или да се пребориш с вреден навик не е лесно. Апостол Павел писал: „В своите желания плътта е против духа, а духът — против плътта.“ Затова ‘онова, което бихме искали да правим, не го правим’. (Гал. 5:17) За да се справим с това предизвикателство, е необходимо да отправяме усърдни молитви към Йехова веднага щом в ума ни се появят погрешни мисли или изкушения, както и да постъпваме в съгласие с молитвите си. В 1 Коринтяни 10:13 се казва: „Не ви е постигнало друго изкушение освен това, с което обикновено се сблъскват хората.“ Йехова ще ни помага да му останем верни.

Независимо дали се намираме в трудно положение, вземаме важно решение, или се борим с изкушение, можем да се възползваме от един скъпоценен дар от Йехова — молитвата. Чрез нея показваме, че се уповаваме на Бога. Освен това трябва да искаме от него светия дух, който ни ръководи и укрепва. (Лука 11:9–13

 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996829
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930