Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2012 22:20 - надежда -какво е това?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 2628 Коментари: 1 Гласове:
1



    Сигурно всеки един си е задавал поне един от следните въпроси: Какво влагаме в понятието надежда?
Как надеждата влияе на живота ни?
Как да не угасва пламъка на надежда?
Кой може да ни даде истинска надежда?
  Евреи 6:18-20 –“Така щото чрез две неизменими неща, в които не е възможно за Бога да лъже, да имаме голямо насърчение ние, които сме прибягнали да се държим за поствената пред нас надежда, която имаме за душата, като здрава и непоколебима котва, която прониква в това, което е отвътре завесата; гдето Исус, като предтеча влезе за нас, и стана първосвещеник до века, според Мелхиседековия чин.”
Колосяни 1:27 –“на които Божията воля беше да яви какво е между езичниците превъзходната слава на тая тайна, (*богатството на славата) сиреч, Христос между вас надеждата на славата.”
Надежда, какво е това? - В света има многоразлични надежди, които объркват човека в търсенето на верния отговор.
І. ЗЕМНА [ПРИРОДНАТА] НАДЕЖДА НА ЧОВЕКА
1Коринтяни 9:10 –“или го казва несъмнено, заради нас? Да; заради нас е писано това; защото, който оре, с надежда трябва да оре; и който вършее, трябва да вършее с надежда, че ще ще участва в плода.”
1. Надеждата е ръката, която държи ралото
(С надежда човек оре.)
2. Надеждата е ръката, която пръска семената
(С надежда човек сее.)
3. Надеждата е ръката, с която човек държи сърпа
(С надежда човек жъне.)
4. Надеждата на безумния богаташ:
- Той беше богат с материални блага
- Той беше богат в егоизъм
- Той беше богат в омраза към другите
- Той беше богат в саможивост
Надеждата на безумния богаташ беше свързана само с личното му благополучие и с нищо друго.
ІІ. СУЕТНА НАДЕЖДА
Ефесяни 2:12 –“В онова време бяхте отделени от Христа, странни на Израилевото гражданство, и чужденци към заветите на обещанието, без да имате надежда, и без Бога на света.”
1. Суетната надежда е надеждата без Бога
Яков 4:13-17 –“Слушайте сега вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме и ще спечелим, когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява и после изчезва. Вместо това, вие трябва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова. Но сега славно ви е да се хвалите. Всяка такава хвалба е зло. Прочее, ако някой знае да прави добро и го не прави, грях е нему.”
2. Суетната надежда е надеждата на егоистичния човек
Лука 12:15-21 –“И каза им: Внимавайте и пазете се от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му. И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. И той размишляваше в сърцето си, думайки: Какво да правя, защото няма где да събера плодовете си? И рече: Ето, как ще направя: Ще съборя житниците си и ще построя по-големи и там ще събера всичките си жита и благата си. И ще река на душата си: Душо, имаш много блага, натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! Тая нощ ще ти изискат душата ти: а това, което си приготвил, чие ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си и не богатее в Бога.”
3. Суетната надежда е корестолюбивата надежда
Деяния на апостолите 16:19 –“А господарите й, като видяха, че излезе надеждата им за печалба, хванаха Павла и Сила, та ги завлякоха на пазара пред началниците.”ІV. БОЖЕСТВЕНА НАДЕЖДА
1. Бог, Оазисът на истинската надежда
Римляни 15:13а –“А Бог на надеждата да ви изпълни с пълна радост и мир във вярването…”
Колосяни 1:27 –“на които Божията воля беше да яви какво е между езичниците превъзходната слава на тая тайна, (*богатството на славата) сиреч, Христос между вас надеждата на славата.”
2. Святият Дух, Оазисът на истинската надежда
Римляни 15:13б –“…тъй щото чрез силата на Святия Дух да се преумножи надеждата ви.”
3. Словото Божие, Оазисът на истинската надежда
Римляни 15:4 –“всичко, що е било от по-напред писано, писано е било за наша поука, та чрез твърдостта и утехата от писанията да имаме надежда.”
4. Християнската надежда е жива надежда
1Петрово 1:3 –“ Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който според голямата Си милост ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исуса Христа от мъртвите,”
5. Божествената надежда е спасителна надежда
Римляни 8:24 –“Защото с тая надежда ние се спасихме; а надежда, когато се вижда изпълнена, не е вече надежда; защото кой би се надявал за това, което вижда?”
6. Божествената надежда е утроба на Радостта
Римляни 5:2 –“Посредством Когото ние чрез вяра придобихме и достъп чрез тая благодат, в която стоим, и се радваме, поради надеждата за Божията слава.”
Римляни 12:12 –“Радвайте се в надеждата; в скръб бивайте твърди; в молитва постоянни.”
7. Божествената надежда е по-добрата надежда
Евреи 7:19 –“(понеже законът не е усъвършенствувал нищо), и се въвежда една по-добра надежда, чрез която се приближаваме при Бога.”
8. Божествената надежда е пребъдваща надежда
Йоан 15:4 –“Пребъдвайте в Мене, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от самосебе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мене.”
1 Йоаново 2:28 –“Дечица, и сега пребъдвайте в Него, та когато се яви, да имате дръзновение, и да се не посрамим пред Него в пришествието Му.”
9. Божествената надежда е неугасваща надежда, независеща от обстоятелствата
Римляни 5:3-5 -“И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта изпитана правда; а изпитаната правда надежда. А надеждата не посрамява, защото Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения нам Свети Дух.”
V. НАДЕЖДА - КАКВО Е ТОВА?
НУЖДАТА НА ЧОВЕКА ОТ БОЖЕСТВЕНА НАДЕЖДА
Човекът без надежда е, като кораб без котва!
Ефесяни 4:14 –“за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;...”
Евреи 6:18б-19а –“...да се държим за поствената пред нас надежда, която имаме за душата, като здрава и непоколебима котва...”




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - minio uishiba
06.09.2012 14:51
ami ne na egoizma edna pritaca na nacsa poprovednik nikollai agent goce,za neegoizma kazva ednanagrada kosnica s plodove za afrikasko pleme te kanibali a ploovete sa maldi devoiceta,ta sastezava se plemeto za teh no ,te se otkazva stada na zemiata i si razdelia cylata kosnica plodove e tva e neegoizam nea da sa nagrada za zaslujilti a za sichki.i tva e mitroplit naca goce paravkata e k<t osmorakia csiva.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997256
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930