Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 15:40 - не се купува с пари мадроста на бога
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
3



Ето че дойдоха почивните дни.Използувам свободното си време и отварям да почета и изследвам моята любима и мъдра книга –Библията.

Четейки 2 Пет.3гл попадам на 11 стих:

„Какви трябва да сте вие в свято поведение и дела на праведност към Бога”

Замислям се като християнка , как бих могла да отговоря на този въпрос.

Какво е имал предвид апостол Петър ,когато се обръща към тогавашните християни?

Явно поведението е важен белег , който да отличи християнина в днешното общество.

Свято значи отделено.

Случвало ми се е да чуя коментар относно поведението на някой вярващ , който го определя като „набожен”.С  иронични подмятания тези коментиращи едва ли не се надсмиват на едно скромно и благочестиво поведение.

За съжаление разкрепостеното поведение се толерира.Нахакания вид и дори арогантното поведение  са  модерни в днешния стил  на общуване.

Знаем обаче , че Исус Христос е призовал своите последователи ,да не са част от света”.

Ако  не споделяме нагласата на света-егоизъм, егоцентричност , гордост, арогантност, суета, себичност....това  ще  се отразява в нашето поведение и начина на говорене.

Ако искаме да сме истински последователи на Христос , трябва да полагаме усилия да формираме такова поведение , което да отразява една нова християнска личност .

Самоконтрола е едно от качествата , които помагат да постъпваме по един по различен начин и да владеем емоциите си.Така и реакциите и поведението ни ще бъдат уравновесени и добронамерени.Давам си сметка , че не е лесно в днешния динамичен и забързан живот да съумяваме да се владеем и да сме добри.Всяка проява на любов и всяко добро обаче , което вършим е за слава на Бога.Ето защо ако искаме да вършим волята на нашия Създател, ще се опитваме да израстваме духовно ,като усъвършенстваме своята християнска личност .Модела на поведение , трябва да е Исус Христос .Четейки Евангелията , изследвайки неговата житейска история на Земята , можем да почерпим много поука за свято поведение.

В ежедневното си общуване няма как, да не изпитаме ползата от прилагането на неговия стил и начин на комуникиране.

В посланието на апостол Павел към Коринтяните в 2Кор 7:1 чета:

„Затова любими мои ,след като сме получили тези обещания, нека очистим себе си от

всяко нещо което омърсява плътта и духа, и в страх от Бога, нека осъвършенствуваме своята святост”

Знам , че има много неща , които могат да ни умърсят.За да не се оцапаме ако стъпим в една локва , ние избягваме локвите.Така , ако искаме да не се оцапаме духовно и плътски , трябва да избягваме източниците на замърсяване.

Един опасен източник е днешната телевизия например.Не казвам , че не трябва да гледаме

 телевизия.Смятам обаче , че трабва да сме внимателни, по отношение на съдържанието на това което гледаме.Същото важи и за хората с които дружим  и работим.Много вероятно е ако не сме внимателни да се поддадем на маниера и нагласата на тази среда и да замърсим своята християнска личност.

Библията е едно ръководство , което дава винаги помощ, стига да търсим отговорите на въпросите които си задаваме.Тя може да ни помогне когато трябва да направим корекция в поведението и да ни покаже какъв да бъде добрия модел , който да следваме като християни.

Ежедневното взиране в това житейско огледало е полезно за мен и благодаря на Бога , че е запазил словото си до наши дни.

Наред с мотивиращите и полезни в работата ми четива , Библията стои на първо място в полезноста  за моя живот.

Поздрав!

 

 





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997361
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930