Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 12:45 - Библейски съвети за младите
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
2



В кногата Притчи4:5 се казва :”Придобивай мъдрост , придобивай разбиране.

Ние хората обикновено имаме навик да си мислим ,че знаем кое е добро и кое не за нас.Достигайки до определена възраст , казваме , че сме помъдряли.Дали обаче това е верно?

През 1 век с.хр живял един християнин , който искал да върши това , което е правилно, но се оказвало , че не винаги успява и затова се чувства нещастен.Кой бил този човек?Библията ни казва , че това е Апостол Павел.В Римляни , четем неговите думи:

„Колко окаян човек съм аз”

Павел обаче не се отчаял, а се справил с предизвикателството на плътта.Това той направил , защото позволил на здравите думи да го ръководят.

Как примера на Апостол Павел важи например за младежите днес?

Ежедневието предоставя на подрастващите  християни много предизвикателства от света.Ето защо в 2Тимотей 3 :16 четем , че Библията съдържа много ценни съвети и ръководство за справяне с проблемите.

Тя може да помогне в няколко аспекта  на младежите а именно:

  1. В отношенията в семейството.
  2.  При разпределяне на парите.
  3. Когато са сами

Много често на младите им е трудно да спазват правилата на родителите.Една от причините за това е желанието за независимост , когато те достигнат определена възраст.Това е част от процеса на израстване и е нормално.Те обаче трябва да знаят , че са длъжни да се подчиняват на родителите си докато живеят в техния дом.Ефесяни 6:1-3

Освен това , родителите имат задача да осигурят сигурност и грижа на децата , като осигурят ясни правила , които да се спазват.Те имат християнски дълг към Бог да осигурят теобходимото възпитание и грижи за своите деца.В 1Тимотей 5:8 се казва , че ако не се грижим за членовете на семейството , то ние сме по- лоши и от човек отрекъл се от вярата си.

Послушанието е като един кредит от банката.Колкото по съвестно го изплащаме , толкова банката е склонна да ни отпусне нов.Така е и с родителското доверие.Ако младежите спазват правилата , кредита на доверие от страна на родитерите им ще нараства.

В Притчи 1/8 младежите са насърчени :”Сине мой , слушай поуката на баща си и не отхвърляй наставлението на майка си.”

Обикновено наставлението е под формата на съвети и напътствия ,но често и като  критика.Добре е младежите да приемат правилно мотивите за това.Добре е да знаят , че в повечето случаи това е любовта и загриженоста на родителите.

 

Важно условие за разбирателството в случая се оказва комуникацията.Умението да общуват с децата си е важно.Ето защо разговора с подрастващите ни деца ,трябва да е важено време което им отделяме.За съжаление все по- малко родители осъзнават това.

Факт е  ,че все по- малко време се отделя за разговори .Това става само при конкретен повод.

Добре е да имаме повод да прекараме време в приятно общуване, в което да си говорим за житейски неща и така да можем да сме като приятели с децата си.Да обсъждаме Библейски примери , които да са полезни в живота им.Звучи наивно, но само така , може да се култивира един смирен дух и да се насърчи едно добронамерено поведение в  младите.

 

Често , те  избухват , когато им се прави забележка за нещо.Вместо това в Библията има ценен съвет , да бадем „бързи на слушане и бавни на говорене”.Добре е , младежите да се съсредоточават върху казаното ,а не върху начина ,по който е казано.

Друг съвет , който мъдрата книга Библията   дава на младежите , е да приемат наставленията и смирено да прилагат съветите , като следват примера на Апостол Павел Като позволяват на Божието Слово да ги ръководи ,те ще показват нужното уважение.
Възпитаването на християнски цености в младите хора , ще помогне да направим промени в качеството им на живот.Ще ги направи добри и способни да вземат правилни решения.Успеха в живота им ще е осезателен.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989271
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031