Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 07:41 - библията и здравето
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1339 Коментари: 1 Гласове:
4



Факт е че столетия наред по въпросите на здравето е царяло невежество.Суеверието било често срещано и е владяло хората.Например носенето на конски кестен в джоба се е смятало, че предпазва от ревматизъм.Други са вярвали , че пипането на жаби , можело да доведе до поява на брадавици.

Интересно е да се види мнението на Библията във връзка с някой здравни съвети.

В Папирус Еберс например се намират записани някой рецепти на древните египтяни предписани за различни заболявания с използуване на екстременти.Днес такова лечение е доказано противопоказно и води до инфекции.Що се отнася до препоръките в Библията дадени на хората в древния Израил, намираме съвет за заравяне на екстрементите с лопатка така че да се предотврати зараза-Второзаконие 23:13.

Същото се отнася и до съъприкосновението с трупове.Според закона даден на израелтяните ,всеки контакт с мъртво тяло омърсява човека.Ето защо е трябвало непременно да се умиват.Въобще миенето на ръцете е било задължително .

Друг съвет даден във връзка с обрязването е много интересен.За ознаменуването на договора с Авраам , Йехова му заповядва да направи обрязване на детето на 8 ден.Дали това е случайна заповед ?Защо е избран именно 8 ден?

Днес медицината дава добър отговор на този въпрос.Оказва се , че до 8 ден фактора за съсирване на кръвта , витамин К достига добро ниво .Концентрацията на протромбин , още един важен елемент за съсирване на кръвта е вече достатъчен на 8 ден отколкото преди това.Ето защо 8 ден е важен, вече безопасен за една такава манипулация на бебето.

Друго откритие на съвременната наука е това , че здравето в голяма степен зависи от състоянието на ума и емоциите.Оказва се , че физиологичните функции и органите и системи се намират в тясна връзка с душевното състояние на личноста и в резултат на засегнатите органи може да стане изменение и на тъканите.

Доказателство за това намираме в стиховете записани в Притчи14:30-"Тихо сърце е живот за тялото а разяреноста е гнилост за костите"

Ето защо Библията ни съветва да се предпазваме от вредни емоции.В Ефесяни 4:31 също намираме полезен съвет:

 

От друга страна, доказано е, че похвалата, насочена към друг човек, активизира клон на автономната нервна система. Смята се, че този клон пази телесното ни здраве. Електромагнитните излъчвания на сърцето стават по-синхронни, което е признак за добро физическо състояние, и равнището на А-имуноглобулина - предната отбранителна линия на тялото срещу инфекции и болести, също

се повишава.

Според Ролин Маккрейти, шеф на изследователския екип на Института по сърдечни изследвания, това е първото доказателство, че “любовта и признанието са по-здравословни от гнева”.

Наистина и другите взаимовръзки между ума и тялото доказват същото: положителните чувства водят до положителни физически резултати, а отрицателните емоции сериозно увреждат здравето.

парасимпатиковия

 

Съвета е също да се "облечем " с любов.Любовта свързва по съвършен начин всичко в единство.Знаем че , Бог е любов.

Ние , като негови творения , сме създадени да отразяваме това негово качество и да го проявяваме в максимална степен.

Исус Христос казал на своите ученици:"Нова заповед ви давам, да се обичате един друг , както и аз ви обичам"

В своята известна проповед на планината , той им дал съвет дори да обичат и враговете си.Странна заповед за мнозина,които ще сметнат това за проява на слабост.

Науката обаче доказва , че липсата на любов е причина за много психически проблеми и болести.

Най- значителното откритие на психиатрията е това, как любовта може да опази и съхрани психиката на човека.

Един виден специалист - д-р Ханс Селие казва :"Язвите , повишеното кръвно налягане и заболяванията на сърцето , не възникват в този , който е мразен и който ненавиждат , а в този който изпитва всички негативни чувства и който си позволява да се чувства негативно.

Съвета ," обичай ближния , както себе си" е доста показателен.

Когато имаме добро самоуважение и самочувствие ние можем да проявяваме и уважение към другите и това да ни прави доволни и щастливи ,с добра психическа нагласа.

Библията наистина може да бъде един здравен справочник , от който да почерпим много съвети и напътствия относно нашето психическо и физическо здраве.

Моралните стандарти за живот са проверени през хилядолетната история на човечеството и са доказали по съвършен начин ползата за живота на човека.

За съжаление , съвремения свят в който живеем налага свои норми .Те отразяват духа на господаря на този свят-Сатана .

Този умен и бунтовен ангел , винаги се е стремял да отклони хората он нормите и стандартите на Бог, стремейки се по този начин да докаже че е победител в спорния въпрос относно правото на Бог да управлява хората.

Не му остава много време , както предсказва и Библията, но до тогава не ни остава нищо друго , освен да продължаваме да следваме мъдрите съвети на Божието Слово.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - Абсолютно вярно. Хубаво, че нас...
27.06.2010 17:57
Абсолютно вярно.Хубаво,че насочваш вниманието към зависимостта между духовното състояние на човека и неговото здраве.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 994237
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930