Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 11:58 - за избор на партнъор и Библията
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 2206 Коментари: 7 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Наблюдавали  ли сте играта на децата ни, когато те си играят на майки и бащи?Може би ние самите , някога сте играли на тази игра.В нея ние приемаме ролята на единия родител .По време на играта ,децата обикновено следват  модела на поведение, видян от техните родители.Как правим своя избор на партнъор?Дали още като юноши , имаме изградена представа , какви качества трябва да притежава човекаа с който ще споделим живота си?Една анкета  показва , че болшинството от хората , нямат представа за бъдещия си другар.Любопитно ми беше да разбера , как Мъдрата книга – Библията помага на  хората  да правят избора си.

В  книгата Притчи3 гл.се казва:

 

5. Уповай на Господа от всичкото си сърдце,
И не се облягай на своя разум.

  6. Въ всичките си пътища познавай него;
И той ще оправя стъпките ти.

 

 

Може да се каже , че Словото на Бог може да ни ръководи и в брачните взаимоотношения.

Обикновено първото, което ни привлича е външноста на човека.Разбира се това как изглеждаме, не е без значение.В Библията обаче имаме примери , за това , че Бог не гледа на лицето на човек а неговото сърце.

Как можем и ние да изследваме сърцето на човека и какво да търсим?

В посланието на апостол Павел към Галатяните в 5 :22,23 са изброени качества , които една личност ще проявява , ако Св.Дух на Бог действа за това.За християните тези качества отразяват и божиите качества , затова е важно да бъдат притежавани от нашия бъдещ партнъор.

 

 22. А плодът на Духа е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосердие, вера,

  23. кротост, въздържание: против таквиз нема закон

 

Сега всеки един може да направи самоанализ  дали и в каква степен появява тези качества , както и да видим дали нашия бъдещ или настоящ партнъор ги проявява също.

Четейки , разбираме , че не случайно любовта е на първо място.Разбирането на значението на тази дума явно  е важно.Не винаги тя се разбира в правилния смисъл.Като че ли се отдава значение на самото влюбване.Тук по скоро психолозите имат думата.Наличието на другите качества обаче ,определено е свързано с едно ранно възпитание.Ето защо не е без значение , в какво семейство е пораснал човек .Не случайно в миналото , това от какъв род произлизаш е оказвало влияние на избора на брачен партнъор.Днес май това въобще не е от значение за младите.Малко от тях обръщат внимание предварително на родителите .

В т.н период на ходене младежите се опознават.При своето общуване те могат да изследват сърцата си и да преценят качествата на половинката си.Добре е в един такъв период те да са наясно и със себе си и своите очаквания.Така ще могат да направят и един по- разумен и превилен избор .От този избор до голяма степен зависи и техния по- нататъшен живот.Мъдрото ръководство на Библията може да е от голяма полза в това отношение.

Когато четем от тази мъдра книга намираме и следните стихове:

21. Покорявайте се един другиму в страх Божий.

  22.  Жени, покорявайте се на своите си мъже, както на Господа;

  23. защото мъжът е глава на жената, както е и Христос глава на църквата, и той е Спасител на телото.

  24. Но както църквата се покорява Христу, така жените да се покоряват във всичко на своите си мъже.

  25. Мъже, любете жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде себе си за нея,

 

Ще ми се тези съвети да не звучат старомодно на днешните кандидати за женитба.Въпреки промяната , която има в света отпреди 2000 години правотата им не се е загубила и ако ги прилагаме , ще видим ползата от това.Ако сме родители ние имаме отговорноста да напътстваме нашите деца при избор на партнъор.Това не означава намеса в отношенията.По скоро да помогнем на младежите да си изградят правилен  начин по който да правят своя избор.

Сега ми идва наум примера за избор на автомобил.Когато отиваме да си купуваме автомобил ние имаме вече желание за определена марка и характеристики на които трябва да отговаря ааавтомобила.Правим на место щателен оглед и изпробваме самия автомобил.Предварително сме се запознали с компанията производител и нейното реноме.

Това би трябвало да важи като принципи и при избора на брачен партнъор.

Поздрав!



Тагове:   брак,   партнъор,


Гласувай:
3



1. eien - Тези съвети са особено важни не само за кандидатите за женитба, но и на
16.04.2010 12:07
всички с по-дълъг "стаж" в брака, когато си спомнят с въздишка за прецъфтялата любов или се позовават на псевдо-източници и лъже-философи за любов, която траела 3 години само и пр.
Препоръчвам, мисля Ваш постинг беше: "Коринтяни 13:1" - за любовта-
" Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее,
5. не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
6. не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
7. всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
8. Любовта никога не отпада"
Пожелавам я на всички, които че се спрат на този постинг, както и на Вас.
цитирай
2. blaga48 - Приемам изнесеното по- горе....
16.04.2010 12:11
БЛАГОДАРЯ ,НЕКА ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА СЕ ЗАМИСЛЯТ ЗА БРАЧНИЯ ПАРТНИОР,АКО СЕ НАУЧИМ ДА СПАЗВАМЕ БИБЛЕЙСКИТЕ ПРИНЦИПИ..ИЛИ СЕ ДОПИТВАМЕ ДО ДУХОВНИТЕ ВОДАЧИ,МОЖЕ И ДА НЯМА ТОЛКОЗ РАЗВОДИ,АКО ЗАПОЧНЕМ ДА ТЪРСИМ И ВЪТРЕШНИЯ ЧОВЕК,А НЕ САМО ВЪНШНИЯ ,БОГ ЩЕ НИ ПОМАГА И ДАВА МЪДРОС КОЯ Е НАЩА ПОЛУВИНКА ЗА ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ НИ ЖИВОТ ,НЕ САМО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ...МЛАДИ ХОРА..НЕ БЪРЗАЙТЕ...УВЛЕЧЕНИЕТО И ХАРЕСВАНЕТО НЕ Е ОБИЧ..ОБИЧТА Е ПОСВЕЩЕНИЕ...ОТНОВО БЛАГОДАРЯ МЕРИТА.... ....УСПЕХИ
цитирай
3. vanex - 1
16.04.2010 21:18
НАЙ-СЪРДЕЧНО ТЕ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ПОСТА- ЕВАЛА
цитирай
4. merita - eien
16.04.2010 21:51
За мен да проявяваш любов е нещо което определено изисква нашите усилия.То е като да поддържаш един огън.Тези усилия обаче винаги се възнаграждават.Разбрах че да даваш винаги е по блажено.В брака особено винаги трябва да сме щедри в даването на любов .Не бива да се скъпим а да инвестираме в общата сметка.
Поздрав!

цитирай
5. merita - Наистина има разлика между харе...
16.04.2010 21:56
Наистина има разлика между харесване и любов.Понякога едно увлечение може да прерасне в любав за цял живот.Добре е да знаем обаче как да познаем едното от другото.Възпитанието и това да знаем какъв партнъор търсим е много важно.Християнството възпитава отговорни партнъори.Така се старая да възпитавам и аз децата си.За съжаление аз не бях възпитана отрано в християнски цености и за съжаление трябваше да преживея не малко разочарования.Поздрав!
цитирай
6. merita - vanex
16.04.2010 22:01
Живеем във много динамично време.Наясно съм че много от съвременните разбирания за брака и морала са разкрепостени.Това за съжаление доведе до доста праблеми с съвремените семейства.Оказа се че консерватизма във възгледите запазва семействата а демокрацията ги руши.Факти много.Ето защо съм сигурна че записаното в мъдрата книга на Бога е верно!Благодаря за подкрепата.
цитирай
7. icebarbi - “Бракът, съюз за цял живот, е символ ...
21.04.2010 23:25
“Бракът, съюз за цял живот, е символ на съюза между Христос и Неговата църква. Духът, който Христос прояви към Своята църква, е духът, който съпругът и съпругата трябва да проявяват един към друг. Ако те обичат Бога повече от всичко, ще се обичат един друг в Господа, като се отнасят един спрямо друг винаги с внимание, и ще теглят ‘семейната кола’ с еднакви въжета. Във взаимното си себеотрицание и себепожертвувателност те ще бъдат благословение един за друг...” („Адвентен дом”, стр. 95).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997406
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930