Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 17:51 - дали сме добри строители според Библията
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 685 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес в този изпълнен с предизвикателства и трудности живот пред християнските родители възниква въпроса:Как да изградим християнски личности от нашите деца?

 

 

«Никто не может положить другого основания, кроме положенного, которое есть Иисус Христос. Строит ли кто на этом основании из золота, серебра, драгоценных камней, дерева, сена, соломы, — каждого дело обнаружится; ибо день покажет, потому что в огне открывается, и огонь испытает дело каждого, каково оно есть» (1 Коринфянам 3:11—13

 

Отговор на горния въпрос можем да открием в думите  на апостол Павел към Коринтяните.Когато започнем да възпитаваме своите деца , като християни , ние трябва да положим като основа на нашето обучение , познанието за Исус Христос , за това , какво е правил и прави за нас той.

Апостол Павел е основал сбора в Коринт и много новопокръстени християни са се нуждаели от неговите съвети и укрепване.Той положил основата на християнската вяра ,като е проповядвал от Писанията и благовестявал за Божието царство , както е правел и Исус.

2 И я, когда пришёл к вам, братья, пришёл возвещать вам священную тайну Бога не с напыщенностью речи или мудрости. 2 Ибо я решил не знать среди вас ничего, кроме Иисуса Христа, и притом распятого на столбе.

Павел казва че строителните материали при един г радеж , могат да са , сребро , злато  и скъпоценни камъни.Могат обаче да бъдат и дърво и слама.Строителите , които използуват първите материали , строят нещо ценно , докато тези , които използуват дървото и сламата , строят нестабилни и евтини постройки.Той сравнява чертите на един характер с материалите.

Една важна черта на християнската личност е вярата   .1Пет 1:7

Апостол Петър сравнява вярата със златото

 

7 чтобы проверенное качество вашей веры, намного более ценное, чем гибнущее, хотя и огнём испытываемое золото,

 

Мъдрия цар Соломон , споменава други две качества , които са по -ценни и от среброто-разума и мъдроста.

Това са образно казано най- ценните материали , които можем да използуваме при строежа на християнската личност на нашите деца, за да им помогнем да издържат на изпитанията в живота.

Как можем обаче да сме сигурни , че строим с такива материали?Отговора е ,като изследваме сърцата .Това са както нашите сърца , така и тези на нашите деца.

Ролята , която сърцата играят е изразена в стиховете от Второзаконие 6 :6,7

: «Да будут слова сии, которые Я заповедую тебе сегодня, в сердце твоем».«И внушай их детям твоим»

Важно е преди да пристъпим към градежа , да укрепим самите себе си.Това , което децата виждат като поведение от наша страна ще бъде важно в процеса на възпитание.

 

Най успешния строител на християнски личности , Исус Христос е достигал сърцата , като е употребявал много примери и е задавал въпроси .Следвайки неговия пример християнските родители могат да използуват примерите от библейските истории  , както и да задават подходящи въпроси , с които да разбират мнението и расмишленията  на своите деца.

Добре е също , да обясняваме на децата си защо е необходимо  да спазват добрите стандарти на Бога.Моисей също е обосновал това пред израелтяните. : «Чтобы соблюдал заповеди Господа и постановления Его... дабы тебе было хорошо» (Второзаконие 10:13)

Ако още в ранна възраст , децата се запознаят с Бог и започнат да развиват близки отношения с него , те ще могат да изказват проблемите си в молитва и да изпитват ползата от едно близко общуване със Създателя си.

Що се отнася до огъня от  стиховете в началото , това са изпитанията , с които ще се срещнат нашите деца , когато започнат да проявяват християнските черти.

Те обаче трябва да знаят , че могат да издържат на всякакви изпитания , защото имат помощта от Йехова .Неговия Св.Дух е силата , която надхвърля нормалната сила.1Пет. 5:10.Когато те виждат, как и ние се доверяваме на Бог и разчитаме на неговата помощ ,това ще укрепва и тяхната вяра.

Ежедневието ще ги среща с всякакви предизвикателства.Средата в която се движат може да ги кара да постъпват в разрез с християнските си разбирания.Начина на забавление , избора на приятели, всичко това е един огън, който ще постави техните черти на изпитание.

Като полагаме постоянни усилия да изграждаме християнски личности от нашите деца , ще имаме радоста да показваме и своята признателност към Бог за този негов дар , да сме родители.Така , ще им помагаме да бъдат и добри граждани на това общество въпреки предизвикателните и трудни  условия на живот.



Тагове:   дали,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996904
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930