Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2010 09:54 - суетата в живота
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 3149 Коментари: 2 Гласове:
3



Мъдрият цар Соломон, за да опише живота  , в който на първо място са   материалните неща и удоволствието на плътта, използва фразата "суета и гонене на вятър [надпреварата за вятъра, Nm]. В следствие на това той пише-"Каквото  очите ми не пожелаха , нищо не им отказах, не отстраних от  сърцето си  всяка радост , сърцето ми се радваше във всичкия  ми труд, и това бе моята награда за всичките ми труд. Тогава погледнах всичките си работи, които направих от  моя страна, и работата, която бях затруднен да  направя , и ето, всичко - е суета и гонене на вятър, и няма печалба под слънцето "(Еклесиаст 2:10, 11) .

Ние трябва да приемем, че дори и материалистичния  начин на живот носи някои радости. Но липсата на истинско удовлетворение и трайно щастие е факт дори и за повече хора , които са постигнали материално благополучие. Животът е като "суета". "Суета" в еврейския език, буквално означава "дъх" и се отнася до нещо, което не притежава сила и продължителност.

Може ли толкова хора, чиито начин на живот, по определението на Соломон,  е "суета", честно да си признаят че са , християни, и  искат да живеят в един нереален свят  на задоволство? Едва ли. Апостол Павел обясни, че  "образът на този свят или сцената на света се променя, „ (1 Коринтяни 7:31). Той сравни безбожният  свят с постоянно променящите се сцени на театъра. Каквото сега изглежда забележително и красиво и вълнуващо, утре може да бъде забравено. Днешните  "актьори" много бързо биват забравени и  евентуално заменени с други. И във всичките  си опити те не са направили през живота си нищо , което да остане трайно и постоянно. Те нямат реална надежда за бъдещето.Труда им е напразен.Самия Соломон казва , че нищо ново не се случва под слънцето.

В действителност това е вярно, както каза Филип Chesterfield, английски държавник и оратор от XVIII век: "Аз имах поредица от безсмислени  удоволствия и получих  достатъчно  такива. Аз се ползвах от  всички удоволствия на този свят и разбрах  истинската им стойност, която всъщност е доста ниска ... Когато си мисля за това  което  срещнах,  ... и какво направих, ми е трудно да се убедя, че всичкото  това вълнение което преживях от  несериозни и дребнави  удоволствия на света  е нещо смислено – напротив всичко е суета”

Християните днес  са насърчени да разсждават като   Авраам ", защото той очакваше града, който има вечни основи, на който архитект и строител е Бог" (Евреи 11:10). Заради сигурността на тяхната вяра те нямат нужда да бягат. Техният живот е изпълнен с отговорни и смислени дейности в служба на Бога.Това не изключвя нашия ангажимент със светска работа или ангажиментите ни към семейството..Приоритета обаче за християнина е именно „Божито царство”. А какво ще кажеш за своя живот?Добре е да си правим самооценка, дали е живот на бягане от реалноста  или е живот изпълнен със смисъл. Еклесиаст 3:13 ни съветва "да се наслаждаваме на доброто на всечкия си труд - защото това е дар от Бога".
Нека никога не забравяме источника на нашето благополучие.

Написаното от мъдрия цар Соломон в книгата Еклесиаст ще ни помогна в нашия самоанализ.

Поздрав!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamas - Всичко ли е суета?
17.01.2010 12:08
Събудих се с тази мисъл днес и дори се реших да пиша за това... А сега прочитам и написаното от теб и се чувствам по-богата.
Благодаря!
цитирай
2. merita - Няма нужда да благодариш на мен м...
17.01.2010 18:51
Няма нужда да благодариш на мен мила.Библията е безценна книга , кято ни помага да живеем с мъдроста от Бога.Когато я четем и размишляваме над прочетеното няма как да не се чувстваме по- богати.Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997079
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930