Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 17:13 - ДА БЪДЕМ МИРОЛЮБИВИ СПОРЕД БИБЛИЯТА
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
2



                                      Бъдете в мир с всички хора.

   „Ако е възможно , доколкото зависи от вас бъдете в мир с всички хора”-Рим.12-18

 

 

Това са думи на Апостол Павел отправени към римляните в едно от неговите писма .

Думата мир винаги е била актуална във времето .Оказва се че през цялата ни човешка история мира е едно от бленуваните неща за всеки човек.Липсата на мир винаги поставя хората пред определена заплаха за тяхната сигурност.Винаги е имало конфликти , в които едни хора са се противопоставяли на други хора.

Може ли да има време в което ще цари абсолютен мир?

Когато бил тук на земята самият Исус предупредил своите последователи , че ще се сблъскат с противопоставяне от страна на народите в света и в нощта преди смърта си той обяснил , защо щяло да бъде така.Той казал на своите апостоли , че ако са част от света , света щеше да ги обича.Но понеже не са част от света , затова света ще ги намрази.-Йоан15-19

В писмо до ученика си Тимотей , апостолПавел пък го предупреждава , че всички , които искат да живеят в преданост към Бога , обединени с Христос , ще бъдат преследвани.-2 Тим.3:10-12

В 12 глава на писмото до християните в Рим , Павел им дава съвети , как да постъпят при противопоставяне.Тези съвети могат да бъдат от полза , в случаите , когато сме в ситуации водещи до конфликти и такива застрашаващи мира .

Един от тези съвети е да не отвръщаме на злото със зло .

Обикновената нагласа  предполага , когато ни обидят или ни причинят зло , да си го върнем със същото отношение.Така се създава една фуния образно казано , която ни засмуква и сигуацията загрубява.

Подхода , който ни предлага Исус е коренно различен.Той дори ни казва да обърнем другата страна , ако ни ударят.

Що за глупост ,може  да каже някой.Ще ме помислят за глупак и слабак и страхливец.

Нека , да помислим за семейството , където ежедневно възникват потенциални зони на конфликт.Семейния мир е под заплаха , къде поради финансови проблеми или при обсъждане на приблеми с децата.

Как да реагираме ?

Павел ни съветва-Правете това , което е добро в очите на всички.Да бъдем мили и любезни въпреки нечие грубо отношение е наистина голямо изпитание , но носи добри резултати.Имайки едно миролюбиво поведение и смирение , ще съомеем да запазим добрия тон и доброто отношение .Така ще съхраним и мира.

В древноста , когато са топили метална руда  ,са я слагали не само върху огъня но  са покривали по- неподатливата , отгоре и отдолу с жар , с цел да я разтопят по бързо.Така че образно казано ,нашето меко поведение ще натрупа жар върху главите на тези които ни правят зло и така ще ги разтопи , за да смекчи враждебноста им.

В последната нощ , която прекарал със сноите апостоли , Исус им казал:”Оставям ви мир , давам ви моя мир”-Йоан 14:27

Мирът , който Исус Христос дава на своите ученици е онова вътрешно спокойствие , което изпитват , когато знаят , че имат любовта и одобрението на Бог Отец-Йехова и неговия любим син-Исус.Този вътрешен мир ни подбужда да живеем в мир с другите .

Истинските християни са миротворци.

В този ред на мисли се питам , защо православни свещеници винаги са освещавали бойни знамена и са насърчавали воиниците за бой?Къде е християнското мислене и подчинението на призива на Христос?Бог е любов.Бог мрази насилието под какнато и да е форма.Носенето на объжие е също против всякакви християнски принципи.

Призива да бъдем в мир с всички хора , наистина включва дори и тези , които ни се противопоставят., стига да не се налага да правим компромис с принципите на Бога.

Затова е направено и уточнението , доколкото това зависи от нас.

Не винаги можем ние да овладеем ситуацията, но в повечето случаи отговора ни, определя понататъшното развитие на ситуацията относно мира.В Библията има стихове ,в които се казва , че Бог ще отмъщава и ще дава възмездие за стореното зло.-Второзаконие32:35

Ако ние си отмъщаваме , ще покажем само нашата самонадеяност и това , че искаме да си присвоим правото което Бог е запазил за себе си.

 

 Добре е като истински християни да проявяваме миролюбив дух и така да подражаваме на нашия велик учител Исус Христос .Така ще можем да усещаме истинката полза от послушанието и смирението .
Поздрав




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997351
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930