Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 13:12 - депресията и съветите на Библията
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 2620 Коментари: 3 Гласове:
2



Ще се съгласим всички , че все повече тъжни физиономии срещаме около себе си.Хората някак си загубиха способноста да се радват.Сякаш че се страхуват да се почувстват щастливи, защото казват си те "Много хубаво нее хубаво!"
Напоследък все по- често се говори за стреса и депресията.Няма човек , койта в по- малка или по- голяма степен ,да не е попадал под влиянието на стрес или пък не се е чувствал депресиран.В повечето случаи на по- леки форми на депресия хората не обръщат внимание на тези си състояния.Давам си сметка за по повърхностния смисъл , който влагам в тези две понятия.



Можете  ли да се  преодолее депресията?
Депресията е  състояние  известно, може би, на всички хора.
Ако това се случи , няма причина да се притеснявате. Въпреки това,  трябва да се  направи нещо , за да ie  разсее  чувството на потиснатост. Ако временно се чувстватe  депресирани,  причините могат да са различни.Събития , като смъртта на близките, загуба на работа, финансови недостатъчност, аварии, т.н., обикновено се случват  на  мнозинството от хората в относително кратък период от време. За някои те могат да причинят тази депресия.
Според статия за  депресията , която се появи в сп. "Сайънс" Светът на декември 16, 1975, д-р Нейтън S. Клайн, преподавател по психиатрия в Колумбийския университет в Ню Йорк, каза, че най-чистата знак на тази депресия  или anhedonia (от гръцки), в неговото описание, е"липсата на радост и веселие. Невъзможността да оценим   това, което прави живота  щастлив.
В статията се посочва още, че липсата на апетит, което води до загуба на тегло е един от симптомите на депресия.При  тази депресия  на човека му  е трудно да се спи, и дори ако е спал през нощта, той все още се чувствате уморен.
Той не може да се концентрира и губи способността да  работи. Други  прекарват време в прекалено много сън и прекарват повечето от времето си в леглото. Те бягат чрез съня от реалния живот.
Ако някой иска да се бори с  депресията, първо трябва да се анализират причините за състоянието им и да се проучат техните най-съкровени чувства и мотиви. Вие трябва да разберете защо , аз наистина съм в такава лоша форма, както и дали обстоятелствата оправдават чувство на потисничество.  Депресията , също може  да има физически причини, които е добре да се установи-, метаболитни нарушения, ниски нива на кръвната захар, анемия, мононуклеоза, диабет или друго заболяване, което може да допринесе за слабост и депресия .

Какво можете да направите?
Какво може да се направи, особено ако депресия не е медицинско обяснение? Психиатрите могат да бъдат от помощ  в някои случаи, но най-добрите и наистина дългосрочни грижи могат да бъдат постигнати чрез Библията . Защо? Защото Бог е създал тялото и духа на човека и познава човешката природа.  Псалмиста казва: "Господи, ти ме познаваш. Знаеш ли, когато седна и когато аз ставам, ти разбираш мисълта ми от далеч…"(Псалм 138:1-3). Съветите на  Бог са  най-добрата терапия за духа ни.
Който  страда от депресия, трябва да по търси преди всичко в молитва към Бог Йехова помощ. Давид, слугата на Бог, беше повече от веднъж мрачен, понякога заради собствените си грешки, а също и защото враговете му го обграждаха  с намерението да го убият. В такива ситуации, той винаги се помоли с цялото си сърце. След като  изрази зависимостта от настроенията  си в молитва към Бог казва:
"Смили се за мене, Господи, и за болните , изцели ме, Господи,  костите ми се клатят, и душата ми е притеснена: Но Ти, Господи, колко време ще търпиш? …………(Псалм 6:3-7).
От библейските разкази , ние знаем, че Бог е изпълнил  молитвата на Давид, и да го укрепи, така че той отново може да направи нищо,и разбра  че си струва усилията да уповава на Йехова. Така че, дори ако се чувствате неразбрани от всички, ние знаем, че Бог ни разбира. За това се казва: . Той дава на уморения сила и е за нас като  крепост ... И тези които имат  вяра в  Йехова, , ще подновят силата си ще се  издигат с крила като орли.(Исаия 40:28-31).
Апостол Павел дава съвет: "Бъди в постоянна молитва, като упорствате в нея с благодарност" (Колосяни 4:2). Въпреки това, може да сте, имали  чувството, че сте на предела на силите си , че сте изцедени  и че всичко изглежда загубено за   вас. Тогава мислете  за Йона, който потъва в морето и  около главата, на който е навити морска трева. Душата му е изчерпана  в него. Но той се молеше. По-късно, поради неправилно си мислене , той е много ядосан и депресиран. Той имаше чувството, че за него би било по-добре да умре, отколкото да живее. Все пак той се молеше. И в двата случая той беше освободен от неприятните си чувства. (Йона 2:5-7, 4:1-8).
Но вие може да бъде толкова депресирани , че си мислите , че не можете да обърнете към Бога в молитва. Може да не се чувствате достоен да се обърнете  към Бога. В тази ситуация, думите на апостол Йоан може да бъде утеха за нас:
(1 Йоан. 3:19-23).
Йоан ни казва тук, че ако нашето  собствено сърце, изглежда, ни осъжда и ние се чувстваме в състояние  недостойно да се молим на Бог,  той не мисли, като  нас. Бог може да  види, че ние сме тъжни и депресирани, и той ще се отнесе  със съчувствие към това. Той знае, че ние не искаме да се чувстваме  така. Ако ние признаваме това, ние ще преодолеем нашите съмнения и страхове и  ще се обърнем  към Бог, изливайки  нашите чувства  към Него. Той е загрижен  да се вслушва в нас и да ни даде сила и съвет , които да ни помогнат  отново да се почувстваме  балансирани и с добро  настроение (1 Йоан. 4:17, 18; 1 Петър 3:12).




Гласувай:
2



1. haralanov - Радостта къде е..?
05.12.2009 13:21
Незакусил пушиш пак,
пий да изтрезнееш!
Ей по този начин,повечето хора в наши дни търсят начини за бягство от депресиите!Поздрави!
цитирай
2. merita - ха ха ха
06.12.2009 13:13
Може би си прав.Това е днес мисленето на света!
цитирай
3. flowerlin - Много мъдри думи*браво*
23.08.2011 16:05
Много мъдри думи*браво*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997121
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930