Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2009 09:19 - За Рождество Христово
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1023 Коментари: 2 Гласове:
1



24 декември 1223 г. 42-годишният Франциск от Асизи  в една църква  в Италия създаде модел на Младенеца лежащ в ясли, или в яслите. Около тях, той постави Йосиф и Мария, овчарите, които искаха да видят детето, едно магаре и вол. Няколко часа по-късно, в полунощ, моделът с образа на Коледа е бил използван за меса  за Коледа.
Оттогава обичай за използване на картината с ясли във връзка с честването на Коледа намира  разпространение по  цялата земя. Въпреки грозната  трансформация на Коледа в източник на доходи, много хора все още са , сантиментални по отношение на  чувствата  предизвиквани от честването на Коледа. Те наистина искат да видят мигащи светлини, децата пеят коледни песни, украсена коледна елха, вълнение преди размяната на подаръци, песента на  ангели: "Мир на земята, добрата воля към мъжете, и най-важното е, че за доста  хора Исус е изобразен безпомощен и е бебе
спокойно, лежащо в ясли (Лука 2:14, 16). Разбира се, повечето хора вече знаят, че празниците свързани  с Коледа,  имат главно езически произход.Енциклопедии, които са на разположение в почти всички обществени библиотеки, показват, че честването и размяна на подаръци е останал  от вакханалия, езически празник в древния Рим. Коледна украса от клоновете на Холи и имел, и бяла елха дойде от скандинавските езичеството. Дори и датата  25 декември, не е дата , когато Исус е бил роден, а когато поклонниците на  на Митра празнуват раждането на "Бога на  слънцето".
Но какво да кажем за  Рождество Христово? В Библията се казва, че "мъдреци" или мъдреци [астролози, HM] на изток, които  не успяха да пристигнат най-точно на мястото, където Исус е бил роден. Те дойдоха по-късно, когато Йосиф и Мария вече живееха  в къщата (Мат. 2:1-11). Исус, обаче е бил  ясла след раждането. Овчарите дошли да го видят , и ангелите на небето пеели : "Слава на Бога във висините, и на земята мир, добра воля към хората" (Лука 2:8-14). Родено близо 2 000 години назад във Витлеем, детето става най-известният дете в историята. Съобщение от рождението му, както е писано в Библията, е публикувана в целия свят. За милиони хора, обаче Исус е още бебе в яслите.
Смятате ли, че това е правилно? Трябва ли все още да  мислим  за Исус като безпомощно бебе лежащ в ясли? Какво показва Библията?

Прави ми впечатление , че Исус Христос е представян или като бебе или като страдалец на кръста и някак си се губи истинската представа за личноста му.
Идвайки тук на земята , той приема всички човешки атрибути.Въпреки , че е съвършен , той проявява в отношението си към хората чисто човешки черти.
Когато чета Евангелията , пред мен се очертава образа на един млад мъж , , който носи харизма и привлича хората.
Що се отнася до неговото раждане , то аз всеки ден благодаря на Бог , че прати своя син тук на земята , в изпълнение на своя план за спасение на човечеството , за да може всеки , който повярва в Сина и неговата жертва , да има за награда - вечен живот в новата система на Бога -Божието Царство , тук на Земята.



Гласувай:
1



1. vanex - :)
04.12.2009 21:09
поздравления за постинга :) ти как се подготвяш за Рождество христово :)
цитирай
2. merita - Ванекс
05.12.2009 13:21
Сигурно става ясно от постинга ми , че аз не празнувам Коледа.Пак , ще кажа , че раждането на Спасителя има огромно значение за мен , но това комерсиализиране и превръщане на събитието в празник не е библейско!Подаръци винаги мога да правя на любимите ми хора , без да чакам да дойде празник.Семейството може също да се събира и да се весели , без да има специални поводи затова.Всичко друго е суета и комерсиализъм.Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996772
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930