Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2009 17:29 - За преводачите на Библията
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1218 Коментари: 2 Гласове:
0



През историята е имало много хора , които са превеждали мъдрата книга на Бога - Библията,въпреки правителствени запрани и заплаха от смърт.Защо са правели това?Безпорно , защото са обичали Бог и неговото Слово.Брагодарение на тях то е достигнало и до нас днес.
Един такъв преводач е Джон Уиклиф, който пръв превежда Библията на английски език.
Джон Уиклиф
, англ. John Wyclif (Wicliffe, Wiclef или Wycliff), (около 1330-1384) бил английски пред-реформатор, философ и теолог. Той е направил най-стария превод на Библията на английски език.Уиклиф следвал в колежа в Оксфорд, наречен Balliol, и през 1361 г. станал професор по теология в същия град. По това време вече писал библейски трактати. Когато през 1365 г. папа Урбан V поискал от Англия да бъде изплатен данъка от Йоан Беземен, включително и неизплатените суми за изтеклите 33 години, Уиклиф защитил английските интереси и публикувал съчинението си “За Божествената собственост” (De Domino Divinio). В него изтъквал, че църквата не може да бъде собственица, а единствено управителка на повереното ѝ имущество, както е постъпвал Христос. В друго свое съчинение “За гражданската собственост” (De Domino civile) Уиклиф изказва мнение, че държавата, желаейки, можела да отнеме, включително и на папата, на всеки имуществото, ако последното не е добре стопанисвано. В своите изобличителни проповеди против папството отхвърлял свещенството, изтъквайки че не от посвещението, а от личното благочестие на дадено йерархическо лице произтичат правата му да управлява и свещенодейства в Църквата. Бил категорично против учението за прощаване на грехове от свещенослужители, които и да са те. Обявил се против кръстоносните походи, транссубстанцията, хаджилъка, реликвите и др. Насочвал вниманието на народа към заблудите, навлезли в Църквата, и върху недостойнството на повечето от нейните служители. Уиклиф обявил провеждането на две начала:

·                                 Църквата да не се меси повече в светските работи.

Реформиране на църквата - вместо “църковна традиция” да се въведе “евангелски закон”. Като се убедил, че Библията трябва да бъде достъпна до всеки човек, Уиклиф се заел с малка група свои сътрудници да я преведе на народен език. Започнал и организиране на пътуващи евангелисти (евангелизатори), за която цел избирал миряни и духовни лица, получили подготовка в университета в Оксфорд. Пътуващите евангелисти започнали да проповядват ревностно евангелските истини, което предизвикало недоволството на лондонския епископ.

Уиклиф бил категорично против въведените в църквата т.нар. фалшиви догми, както и против свещеното предание; позовавал се само на Свещеното писание, което според него било единствена норма на вероучението. Отхвърлял чистилище, индулгенции и устната изповед. За изповедта казвал, че е достатъчно искреното вътрешно разкаяние на човека пред Бога, че само на Него трябва да се изповядват прегрешенията, защото единствено Бог има силата да прощава.

Уиклиф починал в края на декември 1384 г. Имал проницателен ум, жив характер, бил любезен и добросъвестен. Неговите заслуги били толкова големи, че и враговете му били принудени да ги признаят. Съборът в Констанц обаче решил неговите тленни останки да бъдат изровени и изгорени, което било направено през 1425 г., като прахът бил хвърлен в близкия поток, наречен Свифт.



Тагове:   библия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - Всъщност Уиклив е първият рефор...
01.06.2009 07:40
Всъщност Уиклив е първият реформатор,нещо като прапротестант,но официално се счита,че реформацията започва с Лутер.Може би,защото Лутер създава църковна общност,а Уиклив не.
Така или иначе Джон Уиклив е лъжеучител.Той е секуларист.Освен това Преданието е допълнение на Библията и неможе с лека ръка да се отхвърля.По същия начин могат да бъдат отхвърлени пророците от Стария Завет.
цитирай
2. merita - към nkf
01.06.2009 18:12
Исках да насоча вниманието към Уиклиф , като превидач на Библията .Заслугата му в това отношение е безпорна.Що се касае до това дали е лъжеучител , не ми е ясно какво имаш предвид?Кое Предание визираш също не ми стана ясно?Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997374
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930