Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 13:34 - Какво е наистина скъпоценно?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1857 Коментари: 7 Гласове:
0



Повечето хора ценят нещо , въз основа на това , как то задоволява техните потребности и ли изпълнява техните желания.Ние обикновено харесваме неща , които предизвикват у нас чувство на благополучие и на представа за сигурност, переспектива за добро бъдеще.Ценим също и неща , които ни носят утеха , признание или ни носят незабавно облекчение.
На практика , ние си определяме , кои неща са наистина скъпоценнни, според онова , което смятаме за наша най- голяма потребност.Възниква въпроса , коя е най- голямата ни потребност?Според мен , нищо не е по желателно за всеки човек от живота му.Без живота не съществуваме.
Цар Соломон , живял в древния Израил пише:Еклесиаст9:5
5. Защото живите поне знаят, че ще умрат;
а мъртвите не знаят нищо, нито вече придобиват,
понеже споменът за тях е забравен;
Да ако умрем сме принудени да се разделим с всичко което притежаваме.Следователно нашато най-голяма потребност е да се сдобием с нещо , което ще запази живота ни.Кое е то?
Същия цар Соломон , който цитирах по горе казва:
 12. защото не само че мъдростта е защита,
както
и парите са защита,
но предимството на знанието е, че мъдростта запазва живота на онези, които я имат.
Да с достатъчно пари можем да си купим дом , храна , облекло , да се наслаждаваме на удобства.Можем да пътуваме до далечни места и т.н.Безпорно да имаме пари е голямо предимство.Но се оказва , че парите не могат да запазят живота ни и напротив могат да създадат проболем.Пример в това са отвличанията на хора , които разполагат с много пари.Някой успяха да се откупят , някой за съжаление не.
Един от апостолите на Исус - Павел казва следните думи на своя ученик Тимотей:1Тим6:17


На онези, които имат богатството на този свят, заръчвай да не високоумстват, нито да се надяват на несигурното богатство, а на Бога, Който ни дава всичко изобилно да се наслаждаваме;
Отнесено и към това ,което става на световната финансова сцена , тези думи звучат още по убедително.Милиардите загуби неминуемо причиняват стрес и проблеми на хората , обвързани с тези финанси.
Да материалните придобивки се оказва, че могат да имат временна стойност.Да те могат да ни помогнат ,да не се безпокоим за ежедневните си потребности.Възможно е тези наши придобивки да ни издигат в очите на хората и така , ние да се радваме на тяхното възхищение и да ни се оказва почит и благоволение.Това , определено може да ни донесе чувство , че сме постигнали нещо голямо в живота си .Това е чувството на самодоволство , гордост и усещане за превъзходство над останалите.
Размишлявайки в този аспект се замислям над думите на Исус , казани в Лука12:15
Внимавайте и се пазете от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.
Независимо от количеството и стойноста на притежаваните от нас неща , те не могат да ни осигурят живот.
Какво да кажа и за стремежа , койото много хора имат към слава , известност , преследват кариера с цената на много компромиси и стрес.Общо взето не познавам човек , който да е постигнал това лесно.Винаги славата и известостта са за сметка на нещо друго.Даже известни хора , споделят че това ги е ограбило по някакъв начин и не са щастливи.Много известни хора са посегнали на живота си.Каква е причината?Явно е прав Соломон , който е бил много известен и почитан за времето с когато е казал:
 16. Защото както на безумния, така и на мъдрия
не остава вечно паметта му,
понеже в бъдещите дни всичко ще е вече забравено.
И как умира мъдрият? - Както и безумният.
От къде тогава можем да получим сигурност и живот?
Знанието за това че живота ни е даден от Бог предполага и отговора на този въпрос.
В мъдрата книга Библията можем да намерим следните стихове в Псалм 36:19
 9. Защото в Теб е изворът на живота,
в Твоята светлина ще видим светлина
.
Когато знаем источника на живота , знаем и кое е най важното нещо за нас- познаването на този источник, мисля аз.
Придобиването на познание за каквото и да било  е продължителен процес.Нащия живот епреминава в придобиване на познание за всичко което ни заобикаля в частност и за Бог - дарителя на живота.Малко са хората , дори и невярващите , които да не са чули нещо за Създателя.Осъзнаването на нашата зависимост от него обаче слага началото на един   нов поглед за нашия  живот.
В евангелието на Йоан 17:3 прочетох следното:

  3. А това е вечен живот, да познаят Теб, единствения истинен Бог, и Исус Христос, Когото си изпратил..Това познание ни потготвя за една следваща стъпка , а именно вярата в скъпоцената жертва на Исус Христос.Осъзнаването на тази жертва ще ни помогне да се смирим и да осъзнаем смисъла и.Когато прочетем записаното в Евангелията за живота на Христос , ще можем да придобием поднанието за новата личност , която ставаме , ако прилагаме принципите на които ни учи неговия пример.
В Матей 22:37 той ни казва:
  37. А Той му каза: "Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум."
  38. Това е най-голямата и първа заповед.

Така , като придобиваме познание ние се приближаваме до нашия Създател Йехова Бог и съответно и той ще се приближава към нас .., "давайки ни живот".Това е даване , както на материални , така и на духовни благословии.
Ще ми се наистина във времето на тази финансова криза да се замислим за духовната криза и да намерим начин да намалим влиянието и върхе нас като се доверим на мъдроста и силата , които може да ни даде Божието Слово , както и да вървим в пътя на познанието , водещ към вечен живот!



Тагове:   кариера,


Гласувай:
0



1. karanikolov - Защо винаги противопоставяме Вярата на парите
01.05.2009 14:58
Гейтс,най-богатия - не комуникираме ли сега - благодарение на него?
Нали Бъфет дари на фондация към 30 милиарда.

И двамата са семейни,достойни хора с добро поведение.

Как ще нахраниш гладния - ако не му Купиш храна?
Как ще го образоваш - ако не платиш за обучението му?
цитирай
2. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК -1-ви МАЙ
01.05.2009 15:48
Празнични усмивки за теб!:)))
цитирай
3. merita - към 1.
01.05.2009 23:22
Смятам че не съм разбрана правилно.Нямам нищо против парите , защото те са средство за живот.Когато обаче мисълта за тях ни завладее и стане доминираща в нашия живот , тогава ставаме роби на материализма.Що се отнася до Гейтс и длуги , то сигурно си наясно със спекулативния начин на натрупване на тяхното богатство , без да омаловажавам техния професионализъм .Като цяло съществува една порочна система на преразпределение на световните финанси.Това обаче е друга тема.Поздрав!
цитирай
4. merita - илиада
01.05.2009 23:26
Благодаря за поздрава!Деня е чудесен , особено ако има и песен.Радвам се когато гледам че има хора , които изпитват радост от труда си.Напоследък , пвечето хора се оплакват от работата си и това не е добре.Исками се , всеки да работи това на което е способен и да има удовлетворение от труда си както в парично така и в емоционално отношение.Поздрав!
цитирай
5. karanikolov - Мerita,
02.05.2009 12:02
Малко съм скептичен към становищата ти за мисълта за парите и за спекулативния капитал.
:)
Аз съм със свободна професия.За да оцелея трябва да се боря с конкуренцията,да си извоювам пазарен дял и да го запазя.
А когато съм Добър - клиентите идват и искат качествена работа в най-къс срок. И идват много клиенти, и работата става доста.
Затова ще работя днес, и през всичките почивни дни.
Затова работи и хипера, и аптеката, и кафенето и т.н...
Банките почиват,но банкоматите им действат постоянно.
Хората,които са на заплата и разберат,че могат да им бъде увеличена двойно - ще поискат веднага това увеличение. Не е неморално това.
цитирай
6. karanikolov - Спекулативния капитал
02.05.2009 12:09
Също едва ли е "спекулативен".
Ако миналата година си продаваше жилището - щеше да поискаш и да вземеш за него по-добра цена от тази,която би получила днес.
Такива бяха тогава и сега - пазарните цени.

На борсата за секунди се разиграват милиони. По
напълно законен и пазарен начин.
Съмсем разумно е ,ако имаш възможност да спечелиш законно 1 милион за 1 минута - да го направиш.
Защо трябва да си губиш цял живот за него?

Всеки ден в България някой си купува VISTA. Защо Гейтс да не вземе част от цената?
цитирай
7. анонимен - от мерита до караниколов
02.05.2009 14:36
Не ми се иска да влизам в дебат по тези въпроси защото се измества темата на моите размисли.Идеята ми беше да споделя кое е за мен най скъпоценото нещо.Пак казвам че не отричам важноста на парите , като средство за живот.Апропо споделяш , че ще работиш и по празниците.За мен е важно да балансирам и в това отношение.Съгласна съм че като работещ на свободна професия носиш още по голяма отговорност за осигуряване на прехраната си , но това не значи че трябва да "лудваш" образно казано от работа нали?Това може да се окаже в един момент сериозен капан , за твоето да кажем духовно хранене.Ако държиш разбира се на него.
Може да се говори доста по въпроса но засега ти пожелавам добри дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996982
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930