Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2008 23:42 - за кризата и още нещо
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1671 Коментари: 5 Гласове:
0



Знам , че това , което става и се говори за световната финансова криза , скоро няма да приключи.Вълната , която тръгна от САЩ залива и обхваща останалата част от света.Да глобализацията си има и своите отрицателни черти, и последствията са видими.Но не за това ми е думага.Става въпрос , за това , как това ще засегне индивида.Обобщения за това , също не могат да се правят.Едни ще са последиците за Господин-Х от САЩ, други ще са те за баба Пена от село Х.Какво обаче наблюдавам напоследък.Получава се така , че доста от нещата , които стават у нас , по необясними причини се приписват на кризата , без това да има логични обяснения.Много работодатели например напоследък , подеха кампанията да свиват разходите си за заплати и бонуси под претекст , че кризата вече ни засегна.Вместо да преразгледат разходите , като цяло и да се опитат да ги оптимизират и като последен инструмент употребят ножицата за орязване на заплати , те стартират с това.
Нещо подобно се случва и във фирмата в която работя.Няма да коментирам това , че ми бяха орязани бонусите, това не ми се случва за пръв път.Опитвам се да проумея логиката на това и не мога.Та нали тези бонуси дават допълнителния стимул и мотивация за работа.Като  цяло е добре , работодателя да обясни дали това е дългосрочно решение или е за определен момент.Мисля си че ако е само за определения момент , това би слещнало разбиране от страна на хората.
Странно е как въобще в държавата се налага тенденцията да се всява страха о ткризата.Да, сега това е големия ни враг.Сега ,за всичко , ще обвиняваме тази криза.
Възниква пак въпроса , кой трябва обаче да се страхува от тази криза. За мен това са предимно хората , които през последните години се поддадоха на суетния стремеж да ИМАТ!
Да, в стремежа си да имат всичко , което рекламите им предлагаха на кредит , много хора се впуснаха в неоправдани покупки , да се обзавеждат с нови мебели  , да правят скъпи ремонти , да купуват жилища  на кредит , и т.н.Познавам младо семейство , което тегли кредит , купи си жилище , обзаведе го с последни модели мебели и сега тръпнат защото имат месечен кредит от 400 лв.Двамата работят с доход от 1000 лв. на месец и са с малко дете.Апартамента им е 3 стаен .
Нямаше ли да е по- добре ако си бяха купили двустаен например.Какво щеше да стане , ако не е обзаведен по последна мода ?
Навремето , нашите родители са започвали с най - необходимите неща и постепено са си набавяли нужните мебели и домакински уреди.
Стигам до извода , че май ние самите сме си виновни за кризата.Неблагоразумието и суетата са причина за доста проблеми сега.Най добре ще са тези , които успяват да живеят според възможностите си без да правят неоправдани кредити и разходи.
Знам че човек може да е щастлив , водейки и по- скромен живот.Знам , че парите не са най-важното на този свят.
Ноближават празници и отново гонени от суетата , ще правим покупки , които са ненужни.Ще падне едно купуване на подаръци , едно ядене и пиене.Това обаче искам да е тема на друг мой постинг , който обмислям скоро .Спирам до тук и ще кажа само , че упованието в Бог и вярата в Създателя ми помага да не се тревожа , въпреки случващите се кризисни събития .
Исус Христос ни е дал добър пример в това отношение.Добре ще е ако отворим Евангелията и прочетем малко за живота му!


Тагове:   още,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. voinov50 - Кукловодите са други... там някъде си...отпускайки хватката, колкото да си поемем въздух...
14.12.2008 03:37
За нас остава да изгледаме спектакъла и с упование и вяра да очакваме следващият...
Поздрав!
цитирай
2. merita - Да прав си, че друг управлява този ...
15.12.2008 07:54
Да прав си , че друг управлява този свят и тази духовна зла личност използува съвремените кукловоди .В книгата Даниил 2:44 се говори за това , че това управление ще бъде заменено с едно друго управление, което ще трае до века!Поздрав!
цитирай
3. eien - Най-малкото, което ме плаши е финансовата криза /оцелява се и с минимално/, повече ме плаши
18.12.2008 03:46
духовната,която е особено осезаема по нашите земи. Уви!
Поздрави!
цитирай
4. nkf - да погледнем и от положителната страна
18.12.2008 12:33
Икономическите и финансови анализатори прогнозират , че пикът на кризата (вече икономическа) ще е към края на идващото лято и до тогава проблемите ще се задълбочават.Разбира се всички средства за масова информация са си сложили черните очила и с тревожен гласец ни заливат с лоши , от по-лоши, новини.Със сигурност тази криза има и положителна страна , тоест "във всеки минус се крие съответстващ плюс " и тя е , че до голяма степен ще върне разума сред голяма част от хората, ще им напомни , че не с кредит се урежда живот, а с много труд и пестиливост, че е много по-важно да създадеш , отколкото да искаш да "имаш".Безмерните желания са не само израз на алчност, но и отварят пътя на кошмара (за не малко от хората).Дано отрезвяването бъде свързано и с повдигането на морала сред хората.
От друга страна, тази криза най-вероятно ще засегне най-вече олигархията и свързаната с нея мафия и може би именно тази криза ще е началото на катарзиса на обществото и държавата ни от морално фалиралия номенклатурен "елит" , който отдавна е загубил човешки образ , съществуващ и действащ извън всякакви нормални човешки представи.Затова е по-добре кризата да се погледне от към положителната страна.
И накрая, да не забравяме , че Бог дава поносими изпитания на човеците.
цитирай
5. merita - Благодаря за коментаа ти, съгласна ...
19.12.2008 08:18
Благодаря за коментаа ти , съгласна съм , че кризата ще има и положителни страни.Дано това отрезвяване , за което говориш , е в насока морално облагородяване!Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996757
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930