Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 22:56 - любовта - мистика или реалност?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1549 Коментари: 3 Гласове:
0



Наскоро прочетох , че чувството за несигурност и агресията престават, когато почувстваме връзката си с Божествената енергия в самите нас, връзка, за каквато говорят мистиците от всички религиозни традиции. Усещане на светлина - прилив на жизненост - и постоянно чувство на любов са измеренията на тази връзка. Ако тези измерения присъстват, значи, че връзката е действителна. Ако ли не, само се претендира за нея.

Всяка религия има своите мислители-мистици, които са успели да прозрат отвъд религиозната догма, за да проникнат на практика във вътрешната й истина. Всички тези мистици са единодушни в своето послание: всеки човек е свързан с Божествената енергия. Наш е изборът дали да отворим съзнанието си за тази връзка и този избор може да бъде само съзнателно направен, дълбоко почувстван и осмислен.

Мистиците са оставили описания на самото естество на това преживяване на връзка с Божественото и са ни дали някои точни критерии, по които да съдим за собствените си опити. На първо място те разказват за такъв прилив на жизненост, че сякаш човек изведнъж започва да чувства, че „не стъпва но тази земя”. Сьществуват и свидетелства, че някои мистици дори са левитирали по време на тези състояния на екстаз.

Друг показател е чувството на еуфория, радост, душевен мир - независещ от конкретната житейска ситуация, в която се намира човек, и освобождаващ душата от всякакво пристрастие към земните неща. Освободен така, човек действа и твори по съвест.

И накрая, чувството на любов е най-често описваната характеристика на истинската вътрешна връзка с Божественото. Преживяването не се състои в това да си кажеш, че обичаш или трябва да обичаш. То е действително състояние на любов. При това често е бивало неразбрано, защото ние сме свикнали да мислим, че човек трябва да има обект на своята любов, за да обича. Ние обичаме своя годеник или годеница, детето си, родителите си или дори някакъв вид деятелност. Но мистичното състояние на любов е любов като постоянно общение с Бога.

Тези критерии ни дават възможност да разберем дали сме отворили в себе си канала за приемане на енергията, която ни е вътрешно достъпна. Когато веднъж преживеем това състояние на свързаност, никога вече не можем да го сбъркаме. Ние започваме да се сдобиваме със сила и енергия не от вниманието и подчинението на другите хора, а от собствения си бликнал и нарастващ вътрешен извор, който ни води да търсим своето духовно предназначение.Дали ще го открием  скоро?


Тагове:   реалност,   мистика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rinsewind - Да, ще го открим със сигурност. . . но ...
09.11.2008 14:54
Да,ще го открим със сигурност...но само ако не спираме да го търсим...
цитирай
2. val - Интересно....
13.11.2008 12:52
трудно описано май, но истината е, че любовта побеждава страха, и че няма по-голяма любов от това човек да даде животът си за приятелите си!

Поздрав.
цитирай
3. merita - вал
13.11.2008 22:29
Права си , че любовта побеждава страха.Знаем , че источника на страха е Сатана.Бог е любов и ако ние отразяваме това негово качество , Сатана няма да има власт над нас.Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989294
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031