Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2008 12:36 - пророчествата и тяхната достоверност
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1969 Коментари: 6 Гласове:
0



              Можем ли да имаме доверие на пророчествата от Библията?

Този въприс е от интерес за много хора днес, които четат тази мъдра книга.Когато изпитваме истинноста на нечие твърдение , добре е  да търсм доказателства за него.

Едно такова пророчество намираме в книгата на пророк Исая.

Езекия бил цар на Йерусалим в продължение на 30 години.През 740 г. Пр. н . е той видял , как северния му съсед Израил бил унищожен от Асирия.През 732. г. Пр. н . е.той лично изпитал спасителната сила на Бога , когато опита на Асирийците да превземат Йерусалим се провалил по катастрофален начин.Исая37:33-37

33 Затова, така казва Господ за асирийския цар - Няма да влезе в тоя град, Нито ще хвърли там стрела. Нито ще дойде пред него с щит, Нито ще издигне против него могила,

34 По пътя, през който е дошъл, по него ще се върне, И в тоя град няма да влезе, казва Господ;

35 Защото ще защитя тоя град за да го избавя, Заради Себе Си и заради слугата Ми Давида.

36 Тогава излезе ангел Господен та порази сто и осемдесет и пет хиляди души в асирийския стан; и когато станаха хора на сутринта, ето, всички ония бяха мъртви трупове.

37 И тъй асирийският цар Сенахирим си тръгна та отиде, върна се, и живееше в Ниневия.

 

Историята , която се развива по- късно показва , че Езекия не е разчитал на помоща на Йехова Бог а е уповавал на помоща на Вавилон, като съюзник срещу Асирия.

Това естествено не е  било добро в очите на Бога .Исая е забележителен пророк и бързо прозира неблагоразумието на царя.Той пророкува:

5 Тогава Исаия рече на Езекия: Слушай словото на Господа на Силите:

6 Ето, идат дни, когато всичко що е в къщата ти, и каквото бащите ти са събрали до тоя ден, ще се пренесе във Вавилон; няма да остане нищо, казва Господ.

7 И ще отведат от синовете, които ще излязат от тебе, които ще родиш; и те ще станат скопци в палата на вавилонския цар.

 

Сто години по- късно това се сбъднало.Вавилон изместил Асирия , като доминираща световна сила , докато Юда изпаднала дотолкова в религиозно отношение , че Бог оттеглил благословията си .Тогава един друг пророк – Йеремия – бил вдъхновен да повтори предупреждението на Исая:25:9-12

9 ето Аз ще изпратя и ще взема всичките северни родове, казва Господ, тоже и слугата Ми Навуходоносора, вавилонския цар, та ще ги доведа против тая земя, и против нейните жители, и против всички тия околни народи; ще ги обрека на изтребление, и ще ги направя за учудване и за подсвиркване, и ще ги обърна на вечна пустота.

10 При това, ще направя да престане между тях гласът на веселието и гласът на радостта, гласът на младоженеца и гласът на невестата, шумът на мелницата и светенето на светилото.

11 И цялата тая земя ще бъде пуста и за учудване; и тия народи ще робуват на вавилонския цар седемдесет години.

12 А когато се свършат седемдесетте години, Аз ще накажа вавилонския цар и оня народ за беззаконието им, казва Господ, също и Халдейската земя, която ще обърна във вечна пустота.

 

Около 4 години след като Йеремия изрекъл това пророчество , Вавилонците направили Юда част от своето царство.Три години след това те отвели Юдеите в плен, заедно с част от богатството на храма в Йелусалим.Осем години по- късно целия храм бил разрушен , цялото му богатство било изнесено и Юдеите отведени в плен.

В изданието „Археологичееска енциклопедия на светите места „, се казва , че когато атаката на вавилонците преминала”градът бил напълно унищожен”Археологът У.Ф.Олбрайт казва, че разкопките и проучванията показват , че градовете на Юда не само били унищожениот Халдейците при двете им нашествия но и не били населявани поколения наред.Даже някой не били населени повече.Така , че алхеологията потвърждава ужасяващото изпълнение на това пророчество.

Какво можем да извлечем като поука от тези пророчества.Първо , че Библията е достоверна в научно отношение.

Днес е модерно да се отнасяме скептично към записаното в тази книга.Мнозина се съмняват в стойтостта и..Повечето я смятат за старомодна и неприложима.Малцина са онези съвременни интелектуалци , които я смятат за Слово на Бога.Повечето изразяват становището , че тя е един разказ за едно създадено от хората дело и в нея човекът изразява своите вярвания.

Повечето хора , изказват мнение , че им е трудно да я четат и да разбират записаното в нея.

Да това е отчаасти верно.Библията е една библиотека от 66 книги.и е писана в продължение на около 1600 години.Тя съдържа закони ,пророчества,история,поезия,наставленияи много други неща.

Според мен обаче най- голямата пречка хората да не приемат Библията , като Слово на Бога е поведението на привържениците на т.н.”християнство”Те твърдят че следват Библията но тяхното поведениее нанесло голям укор на Библията и на християните.Както предсказал Апостол Петър пътя на истината е обсипан с хули.

 

1 Но имало е лъжливи пророци между людете, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, Който ги е купил, та ще навлекат на себе си бърза погибел.

2 И мнозина ще последват техните похотливи дела, поради които човеци пътят на истината ще се похули.

 

Ще спомена само два факта:Кръстоносните походи и участието на църквата в тях.В името на християнската вяра са избивани  милиони хора хора.

Първата и втора световни войни.Църквата благославя бойните знамена и дава одобрението за убийство на християни от враждуващите страни.

Това обаче не е истинското християнство и днес.Не може християнството да бъде част от политиката.Църквата обаче е!!!!!!!!!!

Ето защо много хора са разочаровани от това псевдохристиянство и от там и от Библията, кат част от религията на християнството.

Оцеляването и обаче през всичките тези години показва най важното:Библията не може да умре.Тя е Божието слово и сама ни казва:Исая 40:8

 

8 Тревата съхне, цветът вехне, Но словото на нашия Бог ще остане до века.




Гласувай:
0



1. анонимен - Когато бях малка/преди около 40г. ...
17.02.2008 13:08
Когато бях малка/преди около 40г./обичах да стоя при баба ми.Беше вярваща и всяка неделя ходеше на църква,а после ми разказваше как е прекарала,какво е научила и чула там.Тя отдавна е покойница /вечна и памет/,а аз се сещам за нещата ,за които ми е говорила. Предполагам,че там е слушала и предсказания,защото много от тях вече се осъществиха,а други ми е интересно да видя дали ще се осъществят.Изводът ми е: няма нищо случайно в този живот
цитирай
2. merita - Да няма нищо случайно анонимен, ...
17.02.2008 21:40
Да няма нищо случайно анонимен, плана на Бог за човечеството се изпълняма с голяма точност.Влемената в които живеем го показват.Остава да стоим непоколебими и да вярваме в добрите обещания , които са записани за нас.
2 Петрово 3:13
13. А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.


Аз лично вярвам в това!
цитирай
3. doka - Мериии......... :)))**
17.02.2008 22:52
.....Страхотен пост,мила....! :)))
И... много хубаво си гоказала..... -
" Библията не може да умре " !!! ......така.....
както и Бог не може да умре... защото Е
вечен....така и Словото Му....е Вечно...!!!
Благословена седмица ти желая...! :)))**
цитирай
4. strianakiev - Дали не е време да преоценим това твърдение..
17.02.2008 23:13
Не може християнството да бъде част от политиката. Църквата обаче е!!!!!!!!!!
Струва ми се, че Христовото учение е различно от това, което е прието днес да се нарича християнство. Истина е дори това, че клира на канонизираното християнство активно участва в политиката и правенето на пари. Нека си припомним, че клира няма нищо общо с идеята за християнството. Присъствието му днес обаче е неоспорим факт. Та как е дефинирано от Исус Христос какво е това църква..погледнете в новия завет и ще откриете, че църквата сме ние хората и няма място за друг между нас и Спасителя. Появата на ритуала създава предпоставката за появата на клира, който създава правилата на служенето..на Бога..и как така при наличието на Светия Дух в мен какво място и смисъл имат правилата за това общение ..Явно някой е видял че тази свръзка липсва и е предложил услугата си и обещава да ни посредничи въпреки изричната забрана на Спасителя, че това е и ще бъде само ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ за всеки от нас
цитирай
5. strianakiev - Що се отнася до Библията...
17.02.2008 23:20
Библията е пътеводител за всеки човек, но за пътя му в духовния свят..в тази книга няма нито една дума, която да касае нашия материален свят. Ако това се осмисли добре ще се разбере, че съдбата на тази велика книга е да изчезна в момента на уподобяването ни с Твореца...тогава ние ще имаме в себе си цялото знание и няма да ни е нужна книга, която да ни води.
цитирай
6. merita - 27 Сине човешки, ето, ония, които са ...
18.02.2008 21:27
27 Сине човешки, ето, ония, които са от Израилевия дом, казват: Видението, което той вижда, ще се изпълни след много дни, И той пророкува за далечни времена.
28 Затова кажи им: Така казва Господ Иеова: Ни една от думите Ми не ще се отлага вече; Но словото, което ще говоря, ще се изпълни, Казва Господ Иеова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997217
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930