Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2007 22:12 - да си спомним за Паисий
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1092 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2007 22:15


Днес прочетох , че се навършват 285 години от рождението на Паисий и 245 години от написването на "История славянобългарская".По този повод отворих електронния вариант на книгата който имам в компютъра си и се зачетох.Порази ме отново силата на прочетеното защото винаги , когато чета от тази книга имам усещане  за това, че чета нещо свещено

"Историята дава разум не само на всеки човек, за да управлява себе си или своя дом, на и на големите владетели за добро властуване: как могат да държат дадените им от бога поданици в страх божи, в послушание, тишина, правда и благочестие, как да укротяват и изкореняват бунтовниците, как да се опълчват против външните врагове във войните, как да ги победят и сключат мир. Виж колко голяма е ползата от историята. Накратко това е заявил Василий, источният кесар, на своя син Лъв Премъдри. Съветайки го, каза: "Не преставай - рече - да четеш историята на древните. Защото там без труд ще намериш онова, за което други много са се трудили. От тях ще узнаеш добродетелите на добрите и законопрестъпленията на злите, ще познаеш превратностите на човешкия живот и обратите на благополучието в него, и непостоянството в този свят, и как и велики държави клонят към падение. Ще размислииш и ще видиш наказанието на злите и наградата на добрите. От тях се пази!"

Дивни са присъдите на бога, неизследима е бездната на неговите съвети за управлението на тоя свят и за промисъла, с който управлява царствата на тоя свят - раздава ги, променя, пренася и когато иска, погубва и пак възстановява. Понякога ни се струва, като че не се грижи за нас, като че ни е пренебрегнал с безкрайна забраво, но не е така. Може в летописите и историите на евреите да се узнае как много пъти ги предаваше в плен и запустение и пак ги събираше и закрепваше в тяхното царство, както и сега се вижда от упадъка на източното гръцко и българско царство. И струва ни се, че не окончателно бе отхвърлено и забравено от бога. Но кой ще постигне ума господен или кой ще последва неговите съвети, за да възстанови пак и събере разпръснатите и изцери съкрушените? Това знае само бог със своите свети присъди. "
Това е само малък пасаж от нея ,но от него има много над какво да се поразмишлява.

.Например за това, как историята се повтаря и ,как превратностите на живота могат да ни научат на много неща, стига да имаме памет и да не сме късогледи.Как ми се иска наистина, да се поучим от историята на древни цивилизации ,които макар и могъщи са били унищожени , защото са показали своята неспособност да се ръководят по правилен начин от хората.
Като цяло произведението на Паисий е много ценен источник на информация и четиво , което трябва да ценим и препрочитаме, като българи и като хора , които има с какво да се гордеят!



Гласувай:
0



1. анонимен - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОСТИНГА!
21.04.2007 22:31
Точно и на място. Наближава и 24.05, а аз съм замислила нещо много орпигинално, дано стане!
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996878
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930