Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2007 19:23 - константин велики истината за него
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 5639 Коментари: 7 Гласове:
0



Съществуват твърдения , че Константин Велики е един от най големите благодетели на християнството.Широко застъпено е схващането , че той е последовател на Исус Христос със силно желание да подпомогне християнската кауза.Источно православната църква са провъзгласили Константин и майка му Елена за "светии".Техния празник се чества на 3 юни или според църковния календар на 21 май.
Кой в дийствителност бил Константин Велики?Константин синът на Констанций Хлор бил роден в Ниш в Сърбия през 275 г. от н.е.След смърта на баща си Константин бил издигнат от армията до ранг на император.По това време още петима други твърдели че са "августи".Периода между 306 и 324 г. след който той станал единствен император бил белязан от непрекъснати граждански войни.Победата в два военни похода гарантирала на Константин място в Римската империя и го направила единствения владетел на нея.През 313 г. той сключва договор с император Лициний , който владеел источните провинции.Чрез миланския едикт двамата дали свобода на религията и равни права на всички религии.През 325 г. още непокръстен той бил начело на първия голям икуменически съборна християнката църква, който осъдил арианството и издал документ , в който се излагали основните вярвания -това бил Никейския символ на вярата.
Несъмнено Константин бил рожба на своето време.В началото на своята кариера той имал нужда от някаква божествена защита и тя не можела да бъде дадена от загубилите влиятие езически богове.Импелията и нейните институции били в упадък и било необходимо нещо ново и обединяващо което да я съживи.Той проявявал особен интерес към християнството защото то не само подкрепяло неговата победа но и реорганизирало империята му.От същектвуващите вече християнски църкви той получавал политическа подръжка.Използувайки това той решил да обедини хората в една католическа или универсална религия .Езическите обичаи и пазници получили "християнски"  имена а християнските духовнициполучили положението , заплатата и влиянието но езическите свещеници.Той удостоил себе си и държавата с възможноста да контролира църковната политика относно правата вяра и действията относно инакомислието.Знае се обаче и една друга подробност от личноста на Константин , която поставя под съмнение неговата християнска същност .Съществуват сведения за неговия груб характер и жесток гняв.Например първа негова жертва става племеника му Лициний който той екзекутирва тъй като в негово лице съзира евентуален съперник.Последвал го и собствения му син Крисп , който бил убит от собствената му мащехаФауста .Изглежда и майка му има роля в убийствата защото пък тя го подбужда да обие по късно Фауста.Тези примери показват ясно , че тойне бил докоснат от каквото и да било духовно влияниена християнството.
Ако бъде оценен по характера си се оказва че той е една от най-невеликите личности от древноста.
Струва си да се замислим четейки историческите документи за светиите и техните жития!
Това е една от причините много хора да се разочароват от религията и в частност от християнството - но аз бих казала , че това е лъжехристиянството .


Тагове:   Него,


Гласувай:
0



1. анонимен - Благодаря за информацията!
31.03.2007 12:04
Тези неща не са ми чужди, напротив от тях и от подобни имам нужди....
Хубав ден!
цитирай
2. wonder - Чудесен постинг!
31.03.2007 12:54
Доста от нещата за Константин и Елена са забулени в мъглявините на църковния апарат. Някои сериозни исторически личности твърдят, че той е написал най-четената книга - Библията, а сам умрял почитайки езическите си богове.
Има една колона в Константинопол, сега Истанбул (може би ще разкажа за нея някой ден), която крие в основите си част от Христовия кръст и още загадки.
Константин и Елена са доста свързани и с България. Поне по три начина:
1. Открили, че България е т.нар. Свещена земя.
2. Пренесли част от Христовия кръст у нас - парчета от него за вградени в изчезналата от Кръстова гора икона "Светата троица" и наличната в Бачковския манастир "Богородица", считана и до днес за чудодейна.
3. Нестинарския обред у нас е свързан с тях неразривно. И до днес в село Българи в Странджа на 3 юни се честват ретуалите, но нестинарите вече ги няма.
цитирай
3. merita - Стози постинг исках да поразмиш...
31.03.2007 13:54
Стози постинг исках да поразмишлявам над това доколко личности обявени за християнски светии заслухават това.Друг е въпроса за това дали въобще се налага подобно канонизиране.
Преклонението пред личности според мен е част от т. н идолопоклонство.Аз считам , че единствено Бог заслужава това."Но ако ми речете: На Господа нашия Бог уповаваме, то Той не е ли Оня, Чиито високи места и жертвеници премахна Езекия, като рече на Юда и на Ерусалим: Пред тоя олтар в Ерусалим се покланяйте?"-4 Царе 18:22

Благодаря за коментарите !
цитирай
4. gantree - ^^
31.03.2007 20:31
много неграмотно, Мерита :(

а колкото до темата - мисля, че твърде малко знаеш за Св. Константин Велики; в тази връзка ти препоръчвам глава XVII от ей това:
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=194

поздрави
цитирай
5. merita - Не твърдя, че зная много но и това ...
31.03.2007 21:17
Не твърдя , че зная много но и това което знам име кара да се съмнявам в светоста и наличието на християнски цености в личноста на Константин Велики.Благодаря за коментара все пак .Добре е да се чуват различни гледни точки.Поздрав.
цитирай
6. gantree - ^^
01.04.2007 08:22
всъщност, тъкмо тези твои съмнения имах предвид, когато написах, че според мен твърде малко знаеш за него; съмненията почти винаги идват от незнание или заблуда

честит празник
цитирай
7. анонимен - super qko blagodarq
11.06.2009 17:52
super qko blagodarq
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997457
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930