Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 22:05 - добродетели или ценности
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 3207 Коментари: 7 Гласове:
0



Преди време беше ясно какво представляват добродетелите.Човек беше или честен, лоялен,целомъдрен или почтен или не.Сега вече думата цености замести понятието добродетели.Но както отбелязва историчката Гертруд Химелфарб в книгата си"деморализация на обществото", това поражда проблем:" За разлика от ценностите , за добродетелите не може да се каже , ,че всеки има право да избира какво представляват те."Ценостите могат да бъдат, вярвания, мнения ,нагласа, чувства,навици, общо приети правила, предубеждения, дори странности.Това са нещата , които дадена личност, група или общество цени по всяко времеи, поради каквато и да е причина.Днес много хора сами си избират своите цености, сякаш пазаруват от супермаркет.Харесва им, защото не се чувстват отговорни пред никого за своя избор.Това обаче води до обезценяване на истинските добродетели и морала.
Днес се счита за демоде ,да се цени чесноста например.Далаверата и това да се прецака другия е водещото в много от  личностните и бизнес отношенията.Какво да кажем за целомъдрието, след като секса е издигнат в култ.Няма нищо лошо в сексуалните отношения ,само че говоря за тези в рамките на брака само.Демоде нали?Ами защо тогава се учудваме на толкова многото аборти и извънбрачни деца.
Почтеноста , има ли я например в днешното решение на парламента да не гласува санкции ,за тези които гласуват с чужди карти?.Това не ме учудва ама никак , защото не съм и очаквала такова решение да вземат хора влезли в парламента с непочтенни помисли.Не искам да сложа всички под общ знаменател ,но резултата от гласуването им ме принуждава.
Ето защо си мисля , че заместването на добродетелите с цености води до последствия , които хората усещат в живота си и за това сме си виновни ние самите.Библията , учи че въпреки неморалноста, която ни заобикаля, трябва да бъдем :
image
15 за да бъдете безукорни и незлобливи, непорочни Божии чада всред опако и извратено поколение, между които блестите като светила на света,
Тези думи показват как тези които считат себе си за християни могат да останат неопетнени от света ,като приемат , че съветите от Божието слово Библията и опазването на моралните стандарти , които то съдържа е най-добрия начин на живот.
"Богът на тази система"- Сатан Дявола се опитва да привлече хората на своя страна:
4 за тия, невярващите, чиито ум богът на тоя свят е заслепил, за да ги не озари светлината от славното благовестие на Христа, Който е образ на Бога.
2 Коринтяни4:4
От Библията разбираме , че той се преправя на ангел на светлината:
14 И не е чудно; защото сам Сатана се преправя на светъл ангел; image
15 тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата
2Коринтяни11:14,15
Пак според Библията , когато този свят премине  тоест човешката система на управление , "нечестивия неще го има вече ." а праведните ще наследят земята и непорочните ще живеят на нея:
9 Защото злотворците ще се изтребят; А ония, които чакат Господа, те ще наследят земята. image
10 Защото още малко, и нечестивият не ще го има вече; Да! прилежно ще изследваш мястото му, и не ще се намери; image
11 Но кротките ще наследят земята, И ще се наслаждават с изобилен мир.
Това е една чудесна новина , да знаем , че цялата земя ще бъде изчистена от неморалноста и всички ще живеят според благотворните учения на нашия Създател.
Ще завърша с тези стихове от последната книга на Библията Откровение на Йоан и стиховете които ми носят най голяма надежда за един по- добър сват!
3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях. image
4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина. image
5 И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни.
Желая на всички да приемат с вяра това обещание !
image



Гласувай:
0



1. radalia - Беинса Дуно:
24.03.2007 01:34
"Любовта ще направи хората щедри, учени, добри и ще внесе в нас онова вдъхновение във всичко, което вършим, ще бъдем доволни от всичко в живота си. Любовта ще направи хората силни, милосърдни, дълготърпеливи. И когато ние почнем да бъдем доволни от всичко, ние ще влезем в Божествения порядък. И ако всички влезем в Божествения порядък, светът ще се оправи. А пък щом има недоволство, ние сме в човешкия порядък, аз го наричам света на безлюбието."
цитирай
2. merita - Прав е Учителя Дънов за това което ...
24.03.2007 12:22
Прав е Учителя Дънов за това което прави любовта , но това няма да промени света.В нас винаги има борба мужду стремежа да вършим добро и нашето наследено несъвършенство от прародителите ни Адам и Ева.Ето защо Бог е обещал , че ще вземе мерки и това ще се промени.Дългия период от човешката история през който той е оставил хората да се управляват сами по своите стандарти за добро и зло показа , че е невъзможно да донесе истинското щастие и мира от който имаме нужда.През това време Духовното създание Сатан е оставен да предизвиква хората и така , оспорва върховенството на нашия създател и неговите цели за човечеството , каквито е имал първоначално за хората а именно да живеят под ръководството му и да са щастливи.
Затова Бог ще вземе скоро мерки това да се промени:
13 А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.
14 Затова, възлюбени, като очаквате тия неща, старайте се да се намерите чисти и непорочни пред Него, с мир в сърцата си.
15 И считайте дълготърпението на нашия Господ като средство за спасение; 2Пет.3:13,14,15
Благодаря ти , че ме посети!
цитирай
3. merita - az1961
24.03.2007 12:24
Радвам се , че си ми на гости .Приятен ден и пак наминавай!!
цитирай
4. slavei - Мери!
24.03.2007 14:02
Абсолютно си права, че не може да става никакво сравнение и съпоставяне между ценност и добродетел!
Много хубав постинг! Поздравявам те!:)
цитирай
5. radalia - От една книжка:
24.03.2007 17:26
"Ако някой е в състояние да обича партньора си без¬гранично, без да поставя каквито и да е условия, то това е проявление на любовта към Бога. Бог ни учи да обичаме ближния си. Ако обичаме ближния си, ще обичаме и себе си. А щом обичаме себе си, нещата ще си дойдат по местата. Историята ще се промени."
цитирай
6. merita - Смея да кажа, че това ме води в отн...
26.03.2007 18:27
Смея да кажа , че това ме води в отношенията ми с хората , да проявявам именно тази неегоистична любов!Поздрави и благодаря за коментарите.
цитирай
7. анонимен - Много интересно!
30.03.2007 17:58
Но вече все по трудно е да вярваш че си обичан!
За съжаление! Дори и когато се раздаваш, обичаш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 997531
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930