Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2007 18:47 - секта какво е това?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 4863 Коментари: 10 Гласове:
0



Напоследък много често се говори за сектите.Болшинството от хората приемат думата секта като значеща нещо лошо и опасно.Направих си труда да направя справка за нейното значение в тълковния речник.Ето значението което се дава :
"Съвкупност от верски отцепници,отделили се от господствуващата вяра или наука:синоним на гръцката дума ерес, значи още розделен, отделен.
Така погледнато се вижда че сектанти са хората които се различават от други хора по отношение на ГОСПОДСТВУВАЩИ  теории и убеждения.
Историята обаче ни е показала че доста теории и философски течения са били господствуващи в определени периоди от време , като след това са били отхвърляни или на тяхно място са приемани за господствуващи други такива.
По отношение на религията знаем че определени вероизповедания господствуват в отделните държави.Всяка друга деноминация различна от господствуващата се приема за секта и в болшинството от случаите е подложена на критика и преследване.Като християнка но не православна , което автоматично ме прави сектантка ,искам да спомена за един пример от Библията .
В Деяния на Апостолите в 28 гл.четем:
 20. По тази причина ви повиках, за да ви видя и да ви говоря, защото заради надеждата на Израил съм вързан с тази верига.
 
  21. А те му казаха: Нито сме получавали ние писма от Юдея за тебе, нито е дохождал някой от братята да ни извести, или да ни каже нещо лошо за тебе.
   
  
   22. Но желаем да чуем от теб какво ти мислиш, защото ни е известно, че навсякъде говорят против тази секта.
 
  23. И като му определиха ден, мнозина от тях дойдоха при него там гдето живееше; и от сутринта до вечерта той им излагаше с доказателства Божието царство и ги уверяваше за Исуса и от Моисеевия закон и от пророците.
   
 
 
  24. И едни повярваха това, което говореше, а други не вярваха.
   Виждаме, че и по времето на апостол Павел на християнството се е гледало като на ерес.Това е било учение различно от господстващата тогава юдейска религия.А конкретно в случая апостол Павел говори на римляните, които по това време имат много езически богове и тепърва чуват за християнството.Така че и за тях то е секта.
Днес и у нас където православното християнство е господстващата религия , всички други деноминации се приемат за секти и съответно хората за сектанти.
  
Дали обаче православното християнство учи на истините от Библията?Дали ученията му са истинни?А ко да , защо има разлика с католическото християнство?Ами и протестантите и те претендират че тяхната религия е истинската.Свидетелите на Йехова също са обявени за секта ,въпреки че са християни които следват библията като основа за тяхната вяра и Исус Христос като спасител.Адвентистите също са деноминация на християни, които изповядват вярата в Исус христос като спасител и уважават Библията като слово на Бога.
И ето че възниква въпроса -сред толкова много християнски деноминации коя е истинската ?
Ще цитирам пак стихове които могат да съдържат част от отговора:
Посланието към Римланите 1 гл.21,23 стих се казва:
"Защото макар че познаваха Бога,те не го прославяха като Бог , нито му благодариха но разсъжденията им бяха без смисъл и неразбиращите им сърца се изпълниха с тъмнина....и замениха славата на нетленния Бог с изображения на тленен човек, на птици на четириногии пълзящи създания.
Поучителни са за нас думите казани от един от членовете на юдейския синедрион по времето на Апостолите.
Те са от Деяния та апостолите 5 гл.:
38 И сега ви казвам, оттеглете се от тия човеци и оставете ги, защото, ако това намерение или това дело е от човеци, ще се повали;
39 но ако е от Бога, не ще можете го повали. Пазете се да не би да се намерите и богопротивници.
40 И те го послушаха: и, като повикаха апостолите, биха ги, и заръчаха им да не говорят в Исусовото име, и ги пуснаха.
41 А те си отидоха от синедриона, възрадвани загдето се удостоиха да претърпят опозоряване за Исусовото име.
42 И ни един ден не преставаха да поучават и да благовествуват и в храма и по къщите си, че Исус е Христос
По примера на апостолите много християни днес , които са обявени за сектанти продължават да благовестват и да помагат на хората да разбират истината от Божието Слово -Библията, въпреки противопостовянето и подигравките от страта на тези които се обявяват за " истински християни".



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. roksolana - Абсолютно съм съгласна с разсъж...
07.03.2007 10:37
Абсолютно съм съгласна с разсъжденията ти.
Отрицателно отношение заслужават според мен единствено тоталтарните секта с водач, обявил се за божество и подчиняващ волята на всички членове на своята секта на своите собствени цели.
Занимавала съм се с история на религиите и това ми дава основание да се отнасям доста скептично към ортодоксалните "официални" религии и тяхното разбиране за сектите.
Църквата като институция си има свой бизнес и клиенти и естествено не иска да дели сферата на влияние, потребителите и доходите с други. Това е. Тя е толкова далеч от Истината и Любовта на Христос, че повече няма накъде.
цитирай
2. merita - Благодаря ти за коментара. Надявам ...
09.03.2007 10:11
Благодаря ти за коментара.Надявам се наистина чистата вяра в Божието слово и познанието което получаваме от него ни разкриват по пълно истината за Бог и неговите цели за нас , неговите творения.
Поздрав.
цитирай
3. анонимен - Определено!!!
08.02.2008 11:51
И аз съм съгласен с разсъжденията...

а негативното значение е придадено от журналистите, но те не служат в интерес на хората, а си налагат своите стереотипи и не търсят истината , а сензацията.

За това и са толкова прости хората в България, защото журнализма е на такова малоумно ниво.
цитирай
4. анонимен - Царство разделено против себе си...
17.12.2008 17:29
"всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои."

Има ли по-разделено нещо от Христовата църква? Стотици (ако не хиляди) клонове, течения, то православни, то католически, то протестантски, всяко с различни тълкувания на евангелието.По-голямо разделение от това, здраве му кажи. И това е църквата която служи на Христос...
цитирай
5. merita - Да за съжаление това, което е нар...
17.12.2008 18:07
Да за съжаление това , което е наречено времена на езичниците в Библията се е изпълнило и още след смърта на апостолите става замърсяване на чистото учение.Знае се че м църквата настъпват отстъпнически учения,Чистото поклонение обаче , също настъпва във времето , когато е предсказано, в книгата на пророк Даниил.За тези , които я изследват , това не е тайна, кога настъпи това време на възстановяване.Поздрав
цитирай
6. maranatha - Сектите
21.10.2009 20:03
Самото християнство е възникнало като секта на юдаизма и е било възприемано от римляните точно по този начин чак до края на втори век сл.Хр. Вероятно техните писания против християнството не са се различавали по дух от статиите на днешните православни фундаменталисти.
цитирай
7. анонимен - backlinks seo backlink services
05.08.2011 04:27
page rank service seo sites <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> purchase backlinks
цитирай
8. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
16.09.2011 10:32
Most powerful&cost effective SEO service in world get up to 100K backlinks now!
Get large web traffic using amazing xrumer blast available. We can post your marketing post up to 100K forums worldwide, get thousands of backlinks and incredible web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>xrumer</a>
цитирай
9. анонимен - Xrumer service - we post your marketing message up to 100K forums worldwide
19.02.2012 04:05
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get large web traffic using superb backlink blast today. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get thousands of backlinks and large targeted online web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
10. анонимен - align pinewood berby car
20.03.2012 04:51
There are sordo carriage entrance notice united so the honda bedarken sabre. http://asaedti.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989281
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031