Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2007 18:57 - тънките струни на човешката душа
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 1117 Коментари: 1 Гласове:
0



При нашето ежедневно общуване се налага да контактуваме с различни хора.Това могат да са както хората от нашето най близко обкръжение- нашите роднини , приятели , колеги и се стигне до съвсем непознати за нас хора .Това поставя пред нас предизвикателството да попадаме на различни типове психо поведение.Когато сме наясно с различните видове психо комплекси , това ни улеснява и ни дава възможност да реягираме адекватно .
 Психокомплексите са тънките струни на човешката душа. Те послушно откликват, когато ги докоснат опитните ръце на майстор. Когато в човека сработва психокомплекс, той става некритичен, започва да се държи като дете, подчинява се на чуждата воля. Затова въздействието върху психокомплексите е най-ефективното средство за манипулиране на хората. Неслучайно се казва, че истината не е в устата на този, който говори, а в ушите на този, който слуша.
  Психокомплексите са и своеобразни мишени в общуването. Стремежът е те да бъдат улучени. Така се облекчава задачата да управляваш хора и да постигаш набелязаните си цели.
  Страх. Eдин от най-силните и действени психокомплекси. Десетки, стотици негови разновидности са в състояние да заставят човека да действа, подчинявайки се на желанието да отслаби пътищата на страха или изобщо да се избави от него. Сигурно сте забелязали колко често хората прибягват към заплахи, за да постигнат от вас желаното. Почти всички родители, поне така беше доскоро, до известно време успешно използват това достъпно средство. А после и възрастният човек се хваща на тази въдичка. Страхът от смъртта и страхът от неизлечима болест, страх от разобличаване, страх от загубата на престиж, страх за бъдещето - всичко това е стръв, която всеки е готов да клъвне, когато му казват: ако не направиш това и това, ще загубиш еди-какво си.
Любопитство. Тази човешка слабост е една от най-разпространените. А това означава, че могат да я използват всички. Достатъчно е да кажете, че разполагате с някаква конфиденциална информация за този или онзи човек, от когото се интересува събеседникът ви, и той е ваш. Мнозина се интересуват и от това какво говорят и мислят за тях другите хора или какво знаете лично вие за тях самите.

Превъзходство. Мнозина се поддават на ласкателство. Изкуството да се правят директни и скрити комплименти в такива случаи е главното оръжие. Може да се направи комплимент на самия човек - да се изрази възхищение от неговата предприемчивост, ум, външност. Може с думи, поднесени в превъзходна степен, да се опише дейността му, да се отбележат успехите му на дадено поприще. Може да се говори ласкаво за неговата жена, деца, любовница, куче. И не на последно място да се направи комплимент по повод неговия автомобил, къща или вила.
Мъст. Щом човек вече е усетил жаждата за справедливост, със сигурност може веднага да бъде тласнат към мъст. Да се хвърлят две-три дръвца в пламтящия огън е проста работа, а пожарът после се гаси трудно. Бъдете внимателни, когато ви казват: " Тебе те предават. Не струваш и пет пари за тях. Докога ще търпиш това? Тези хора трябва да бъдат наказани, трябва да си понесат заслуженото. И мечът е в твоята ръка!"

Завист. Завистта прилича на ръждата - тя бавно, но сигурно разяжда човешката душа. И ако не бъде насочена в правилна посока, е в състояние да изяде и човешкия живот. Промъква се в ума ни с простичката мисъл, изказана от някой на глас: " Всички сме еднакви, защо той има повече?"

Ревност. Борбата с ревността е трудна - тя възниква стихийно и е способна да помете всичко по пътя си като горяща лавина. А да се предизвика е лесно. Достатъчно е някой да посее в нас зърното на съмнението и то ще изкласи в подозрения и обиди. Хората са способни да ревнуват жените и мъжете си, братята, сестрите, децата и дори домашните животни. Обикновено е достатъчен едни намек: "Аз не съм клюкарка, но ти си ми приятелка и затова не мога да премълча. Понаблюдавай мъжа си сама и очите ти сами ще се отворят..."
Секс, еротика. Еротиката, сексът са точно онзи сладък капан, в който се хващат дори най-внимателните професионалисти. Малцина са мъжете, които са способни да устоят пред разкошна красавица. Изобщо, когато общуват мъж и жена, всеки от тях възприема събеседника си и като сексуален партньор. Най-разпространената човешка слабост се използва и най-често в такива сфери като бизнес, разузнаване, политика с цел получаване на информация, събиране на компромати или с цел оказване на натиск.

Самолюбие. На някои хора е достатъчно да им се каже "слабак" и те са готови да извършат и най-безумните постъпки, за да докажат, че не са страхливци. Самолюбието им може лесно да се подпали: "Докажи, че можеш да го направиш. Нали си силен, а не страхливец!"
Има хора които извличат полза от познаване на тези психокомплекси,  манипулирайки с това знание те успешно постигат целите си.Това важи както за отношенията в едно семейство м, между съпрузите например.
Добър е резултата и при професии свързани с преговори и засилени комуникации.
За да се защити човек от чуждото влияние е необходимо преди всичко да познава добре своите слаби страни, което означава да признае своите комплекси. Самопознанието е част от знанието което придобиваме .Библията казва:
10 Защото мъдрост ще влезе в сърцето ти, Знание ще услажда душата ти,
11 Разсъждение ще те пази, Благоразумие ще те закриля,



Тагове:   душа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pill - ***
13.02.2007 18:32
леле колко мъдри редове
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 996980
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930