Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2006 14:57 - За надеждата ....
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 975 Коментари: 0 Гласове:
0



Искам на споделя тези размисли върху библейски стихове и да провокирам размисъл защото живеем във времена които карат хората да са отчаяни от това което става около тях.
"И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Исус Христос; посредством Когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тая благодат, в която стоим, и се радваме поради надеждата за Божията слава.

И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта изпитана правда; а изпитаната правда надежда."

"А надеждата не посрамява, защото Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения нам Свети Дух. Понеже, когато ние бяхме още немощни, на надлежното време Христос умря за нечестивите. Защото едва ли ще се намери някой да умре даже за праведен човек; (при все че е възможно да дръзне някой да умре за благия); Но Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че, когато още бяхме грешници, Христос умря за нас. Много повече, прочее, сега като се оправдахме чрез кръвта Му, ще се избавим от Божия гняв чрез Него. Защото, ако бидохме примирени с Бога чрез смъртта на Сина Му, когато бяхме неприятели, колко повече сега, като сме примирени, ще се избавим чрез Неговия живот!

И не само това, но и се хвалим в Бога чрез нашия Господ Исус Христос, чрез Когото получихме сега това примирение. "

КОЛКО ОПРЕДЕЛЯЩА Е НАДЕЖДАТА?

Представeте си двама човека. Първият е весел, радостен, работоспособен, издържлив, мобилизиран и устремен. Вторият е разочарован, отчаян, депресиран, отпуснат, не му се живее и няма желание за нищо. Кой от тези двама души изглежда като човек, който има надежда? Кой от тях се намира в по-добро положение? Първият – онзи, който има надежда.

Както е казал някой, “Надеждата крепи човека”. Тя има решаващо значение за нашето състояние и поведение. Определяща е. Дава ни сила и в живота и в смъртта.

Когато някой човек почине, вярващите и невярващите реагират по различен начин. Погребенията на вярващи са различни от тези на невярващите. Защо? Защото ние имаме надежда. В 1Сол.4:13 се казва:

“А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда.”

Виждате ли, вярващите и невярващите скърбят по различен начин. Какво ги различава едни от други? Tова, че едните имат надежда, а другите – не.

ЗНАЧЕНИЯ НА ДУМАТА "НАДЕЖДА"

Могат да се откроят основно две значения на думата “надежда” – светско и библейско.

        i.            Светско значение

В света думата “надежда” може да се определи повече като “желание”. Когато някой извънредно много иска нещо да му се случи, той казва, “Надявам се, че ще стане”. Светската надежда съдържа елемент на несигурност в себе си, обвита е с пръстен на съмнение и обикновено води до разочарование и отчаяние.

Нека вземем за пример една кандидатстудентска кампания. 50 човека кандидатстват за 1 място. Всички те се “надяват” да влязат в даденото учебно заведение. След първото класиране обаче, по-голямата част от тях си казва “Нищо не ми остава, освен да се надявам на второто”. А след второто класиране – “От мен нищо не става. Никога повече няма да кандидатствам”. Какво е станало с надеждата да бъдат приети, която тези кандидат-студенти са имали в началото? Изпарила се е заедно с тяхното желание да бъдат приети. Основателна и логична ли е била тяхната надежда? Не, те просто са имали огромно желание и до голяма степен са разчитали на случайността. Надявали са се на “късмет”. На някои “щастието им се е усмихнало”, но на повечето “надеждата им се е изпарила”.

      ii.            Библейско значение

В Библията обаче, нещата не стоят по този начин. Там “надеждата” е нещо, което ще се случи с абсолютна сигурност. Тя носи утеха и радост, събужда вяра и упование. Прилича повече на пощенски запис отколкото на кандидатстудентска кампания. Когато някой ти изпрати запис, получаваш известие за него. Все още нямаш парите, но си абсолютно сигурен, че ще ги получиш. Затова вземаш паспорта си и с вяра отиваш в пощата за да ги вземеш.

Надеждата, която Бог ни дава не е светска, човешка или нещо изфабрикувано от самите нас. Не е както се казва, “Гладна кокошка – просо сънува”.

Тя е библейска надежда – надежда в която няма и следа от съмнение. Надежда, която е здрава и непоколебима като котва, която е стабилно застопорена на морското дъно, както се споменава в Евр.6:18-19.

“така щото чрез две неизменими неща (Тези две неизменими неща са Божието обещание и Неговата клетва.), в които не е възможно за Бога да лъже (Има едно нещо, което е невъзможно за Бога, и то е да лъже!), да имаме голямо насърчение ние, които сме прибягнали да се държим за поставената пред нас надежда; която имаме за душата като здрава и непоколебима котва, която прониква в това, което е отвътре завесата;”

Ние имаме надежда. Дори християнското учение е наречено “надежда”. В 1Петр.3:15 се казва:

“Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда.”

Каква е нашата надежда?



Тагове:   Надеждата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989305
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031