Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2006 02:00 - Защо Бог допуща страданията?
Автор: merita Категория: Други   
Прочетен: 2722 Коментари: 6 Гласове:
0



Понякога хората които се питат защо се случват трагедии не само търсят отговор на въпроса си но и
се нуждаят от утеха.Иска ми се да дам отговор на въпроса дали Библията дава такава утеха?За целто ще разгледам три важни библейски истини, свързани с този въпрос.
Първо не е погрешно да питаш защо Бог допуща страданията.Верния пророк Авакуум питал Бога:
" Защо ми показваш беззаконие, И ме правиш да гледам извращение? Защото грабителство и насилие има пред мене, Има и каране, и препирня се повдига."-Авакум 1:3
Въпроса на този верен мъж не ядосал Бог а е бил записан за нас.
"Защото всичко, що е било от по-напред писано, писано е било за наша поука, та чрез твърдостта и утехата от писанията да имаме надежда"-Римляни 15:4
Второ важно е да разберем че Бог страда когато и ние страдаме.Той не е някаква далечна и тайнствена личноста обича правосъдие и ненавижда злото.
"Защото Господ обича правосъдие, И не оставя светиите Си; До века те ще бъдат опазени; А потомството на нечестивите ще се изтреби."- Псалм 37:28
Трето Бог никога не е изсточника на злото.Библията ясно показва това."Слушайте ме, прочее, вие разумни мъже. Далеч да бъде от Бога неправдата, И от Всемогъщия беззаконието!"-Йов 34:10
Подобно на това в Яков 1:13 се казва: "Никой, който се изкушава, да не казва: Бог ме изкушава, защото Бог се не изкушава от зло, и Той никого не изкушава"
Все пак остава въпроса защо сме заобиколени от зло?
Защо щом Бог е толкова всемогъщ не премахне изсточника на злото в нашия живот.За да разберемотговора е необходимо да поправим едно широко разпространено погрешно схващане че Бог е владетеля на този свят и той направлява всичко.
Мнозина може би ще се изненадат какво в действителност учи Библията за това кой е владетеля на този свят.Например в 1 Йоан 5:19 четем:"Целия свят лежи във власта на злия"Кой е злия?
 Исус Христос посочил че това е Сатан Дявола , когото нарекъл "владетеля на този свят"Йоан 14:30Нима това не обяснява нещата?Сатана постоянно проявява жестокост, използува измама и е изпълнен с омраза- неща които са в основата на човешкото страдание.Възниква въпроса обаче защо Бог позволява на Сатана да управлява?
Как би се почувствал един родител ако несправедливо е обвинен че лъже децата си, злоупотребява с власта си над тях и ги лишава от хубави неща?Едно такова предизвикателство е било отправено към Създателя Йехова Бог в градината Едем когато дал на Адам и Ева красив райски дом с красиви плодове, като им забранил само да не ядат от " дървото на познаване на доброто и злото"С това той искал те да признаят правото му да решава кое е добро и кое не за тях като негови деца.Сатана - този паднал ангел отправил предизвикателство като нарекъл Бог лъжец и намекнал че е по- добре хората сами да решават кое е по добро за тяхПо този начен той обвонил Бога че е неспособен владетел и намекнал че самият той би се справил по добре.Като се присъединили към призива на Сатана Адам и Ева обърнали гръб на Бога.
Йехова можелведнага да унищожи веднага клеветника си .Оставяйки хората да живеят по своите критерии за добро и зло под власта на Сатана ,Бог дава да се разбере дали Предизвикатерството на Сатана е вярно .
Вече над 6000 години човечествотогради световна система като изпробва всякакви видове управление и норми на поведение.Дали сме удовлетворени от резултата?Очевидно е че съвсем не е така.Вместо това човечеството бива измъчвано от войни, глад,природни бедствия,болести и смърт.Всичко това е следствие от бунта на първата човешка двойка .В резултат на това ние се раждаме и грешни и затова иумираме.Като потомци на Адам ние също заплащаме за греха със това че стареем и умираме.
За да ни даде обаче надежда още в днешния ден ,ни е оставил своето писано слово Библията в което ни дава отговор на много въпроси , като например:Кой е той?
Каква е неговата цел за хората?
Какво е бъдещето на Земята и хората на нея?
Има ли смисъл живота ни?
Какво е Божието царство?  и още много други.
Във  2Тимотей 3:15 четем че "Цялото писание е боговдъхновено и полезно за поука , за поправление за наставление...."
Да библията е надежден источник на утеха за хората чиито сърза са отворени за истината и желаят да приемат познание.


Тагове:   Бог,   допуща,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. andreytcho - ах тази библия
10.11.2006 13:34
предпочитам корана :)
цитирай
2. анонимен - Баси купона!
10.11.2006 14:29
:-D
цитирай
3. chris - хм...виж , в моята библия пише друго :)
10.11.2006 14:40
"- аз съм част от всичко и всичко отчасти дребен джо - а той изскимтя и се разтвори в дъжда но после падна гръм и един нещастен горящ камък прокълна бог и той падна на влажната земя като торба с бълхи и остана да лежи с лице в калта което не беше особено божествено от негова страна после аз бавно паля цигара и замислено му викам - жалко за малкия джо а - а той само ме поглежда с мръсното си лице от носа му текат кръв и сополи и въпреки т'ва ми се прави на интересен - мдаа горкият малък джо отиде си просто ей така от свръхдоза време но така става когато хората вярват в мен и в още какви ли не глупости - и тъпото копеле направо ме вбесява - тъй де за какво се мисли тая торба с бълхи - и аз му викам - виж к'во скапан гъз уволнен си защото хората вече нямат нужда от бог разбираш ли стари джес или както ти беше там името уволнен си и сега отиваш направо на улицата да просиш милостиня от хората както вече направиха всички останали преди и след теб - а той ме поглежда ужасено през напредналото перде на безумните си пусти очи и казва - не не и това моля те само не и това ето виж - той вади от гъза си някаква навита на руло хартия която се оказва долнопробно апокрифно ксерокопие на десетте божи заповеди и ми го бута в ръцете и вика - ъъъ виж т'ва е моя договор - а аз го взимам издухвам си небрежно носа в него и казвам - вече не е изтекъл ти е срока на годност и вече нямаш Време - после му намигам издухвам замислено дима в мръсното му лице от носа му текат кръв и сополи и обобщавам - съжалявам джес уволнен си това е всичко не го приемай твърде лично - но дъртото копеле получава поредния си пристъп на кататонична старческа деменция или личностно идентичен дисонанс и започва да се гърчи пред очите ми като откъсната опашка на невротичен гущер - на мен ми става интересно и решавам да се включа в мелодрамата и да изиграем постановката докрай заради самото шоу след което го заливам с омраза и презрение и го облъчвам с психопатска телепатична психокинеза и старият нещастник вади отнякъде чук и пирони и отива да се разпъне сам на едно удобно и тръпнещо в очакване крайпътно дърво близо до злорадстващия горящ камък и така раз два тряс прас пича си приковава мършавите рахитични крака а после се удря с чука по челото понеже изведнъж го озарява прозрението че няма как сам да си закове ръцете навежда се сред серия пръдни с дъх на гниещи ябълки и измъква със зъби дъртите ръждясали пирони от мършавите си рахитични крака аз само го наблюдавам и паля нова цигара а той се обесва с главата надолу на съседното дърво с връзките на старите си божествени сандали които и без това така или иначе не му бяха особено удобни и така старият джес или както му беше там името се полюля малко на есенния вятър от носа му текат кръв и сополи а после върху стария обрулен дъб падна гръм и той си отиде завинаги а с него изчезнаха и всички ония отровни паяци които влизаха през устата ми в безкрайна мъчителна индианска нишка... "
цитирай
4. seeker - *
10.11.2006 15:42
Оле, добре че попремина модата на Ървин Уелш.
цитирай
5. ninaantonova - Ние хората сами си го правим...
11.11.2006 14:34
Чела съм отчасти Библията, тя е трудна, необходимо е най-малко 3 пъти да я прочетеш, и едва ли ще си сигурен, че правилно си я изтълкувал. За това е опасно да се цитират само отделни абзаци. Но по принцип, ние хората с нашето позитивно или негативно мислене, сами си правим живота по-добър или по-лош. И когато не сме успяли да решим проблема си, решаваме да погледнем в канчето на другия, отлагаме решаването на проблема, и обвиняваме другия, то било комшията, колегата, приятеля или случайно срещнатия на улицата. Въпрос на психическо състояние. Има една поговорка:" Кой каквото си направи и Бог не може да му го направи". Уважавам Библията, но не бих посмяла (ако нямам необходичите познания) да я тълкувам публично. С уважение: Нина
цитирай
6. merita - merita
11.11.2006 15:27
Уважаема нина съжалявам че приемаш прочетеното като публично тълкуване на библията. Цитираните стихове са само подкрепа на това което казвам а не стремеж да тълкувам мисля че има разлика.
Права си за това че ние си причиняваме страданията сами но причината да постъпваме така е тази за която говоря в постинга си.
Права си че четенето на Библията не е лека задача но при желание от наша страна всеки би могъл да я изследва по внимателно и с помоща на Божия дух да придобие повече прозрение и мъдрост.
С уважение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merita
Категория: Други
Прочетен: 989277
Постинги: 341
Коментари: 851
Гласове: 6255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031